Jak jsou na tom Češi s vlastní domácí přípravou jídel? A jak se stravují? Průzkum společnosti SANEP například vyhodnotil, že skoro 32 % Čechů obědvá doma. Ale jsou tu i další zajímavá zjištění ohledně tuzemského stravování.
Češi jsou označováni za národ jedlíků a knedlíků. Tradiční česká kuchyně se bez knedlíků, vepřového masa a zelí jen těžko obejde. K tomu hovězí vývar s játrovými knedlíčky nebo jiná typicky česká lahůdka – smažák s hranolky a majonézou. Je to pravda?
Stravování Čechů
Průzkum společnosti SANEP vyhodnotil, že jen 32 % Čechů obědvá doma. Do skupiny domácích strávníků patří penzisté, ženy na rodičovské nebo mateřské dovolené a lidé dlouhodobě nemocní [invalidní]. V zaměstnání se podle průzkumu stravuje 27,4 % populace. Patří mezi ně i strávníci, kteří si donáší obědy z domova nebo si je koupí „na stojáka“ v kantýně. Zajímavé jsou i výsledky týkající se večeře připravované doma. Téměř 80 % veřejnosti totiž večeří doma a večeří se přitom rozumí i příprava studeného pokrmu.
„To, jestli je večeře studená nebo teplá nehraje ve vyváženém jídelníčku žádnou roli. Večeře je pro organismus jednoznačně prospěšná [není-li prvním jídlem dne] a to zejména skládá-li se spíše z bílkovin než například ze sacharidů. Ideální je povečeřet v čase dvou až tří hodin před ulehnutím do postele. Pokud chodíte pravidelně spát ve 23 hodin pak si lehkou večeři dopřejte i mezi sedmou a osmou hodinou večerní,“ radí výživová poradkyně Ester Odolená.
Fastfoody jedou
Rostoucí oblibě se v Česku těší i fastfoody. Kolem 12,6 % dotázaných pravidelně obědvá v restauracích rychlého občerstvení a pochvaluje si přitom jeho cenovou dostupnost, časovou úsporu a možnost vybrat si z několika fastfoodů. Stejný počet respondentů (12,6 %) se pravidelně v době oběda stravuje v restauračním zařízení a 5 % populace neobědvá vůbec.
Muži se vaření věnují spíše výjimečně
Aktuální průzkum potvrzuje obecné povědomí o tom, že v domácnosti je vaření spíše doménou ženské populace a pro muže je vaření spíše koníčkem a věnují se mu ve volném čase a pokud na vaření mají čas a chuť. Naopak ženy ve většině případech vaří stejně jako nakupují suroviny na vaření z povinnosti zajistit rodinně domácí stravu, což potvrzuje zjištění, že 52 % veřejnosti vaří pro rodinu nebo pro sebe. 27,6 % lidí doma navaří vůbec a jsou to v převážné většině muži.
Jednoduché zásady stravování jsou
- Dodržování frekvence jídel během dne a sledování skladby jídel
- Konzumace bílkovin v odpoledních a večerních hodinách [podporují růstový hormon a obnovují svalovou tkáň]
- Konzumace ovoce a sladkých jídel spíše ráno a dopoledne [bohaté na ovocné a jiné cukry]
- Nadměrná konzumace sacharidů nebo konzumace večer zvyšuje hladinu cholesterolu
- Pravidelná pestrá snídaně [mléčné výrobky, zelenina, ovocný salát]
- Nejlepší nápoj je voda [někdy obohacená kapkou citronové šťávy]
- Poslední večeře dvě až tři hodiny před spaním [důraz na suroviny lehce stravitelné]
–RED–