Doplňkový úvěr k hypotéce vychází levnějši než jiné úvěry

1662
doplňkový úvěr k hypotéce
Foto: Redakce FinTag.cz

Spolu s hypotékou je možné u většiny tuzemských bank čerpat účelové i neúčelové úvěry. Zástavou u úvěru je stejná nemovitost jako u hypotéky. Banky často poskytnou doplňkový úvěr k hypotéce za stejný úrok jako u hypotéky.

Doplňkový úvěr krytý stejnou nemovitostí jako u hypotéky vyjde vždy levněji než spotřebitelský úvěr nebo i úvěr ze stavebního spoření. Banky tyto úvěry nejčastěji poskytují ve výši 300 tisíc korun. Jejich limit je ale i více než třikrát vyšší podle hodnoty nemovitosti.

Rozhodující pro každou bankou je, zda dlužník splátí dluhodobý úvěr a výše hodnoty zastavované nemovitosti. Pokud je na tom žadatel o úvěr dobře s bonitou, může si zažádat i o neúčelový úvěr, třeba na nákup nového auta.

Jak funguje doplňkový úvěr k hypotéce

Účelový či neúčelový doplňkový úvěr lze sjednat hned na začátku čerpání hypotéčního úvěru anebo i v průběhu jeho splácení. Požádat o úvěr v rámci hypotéky je možné pouze u té banky, kde má klient vedenou hypotéku [případně hypotéku za daných podmínek refinancovat u jiné banky]. Úvěr lze čerpat najednou, nebo postupně.

Stejně jako u hypotéky se i u doplňkového úvěru fixuje úroková sazba. Z praktických důvodů pak většinou stejně jako fixace u hypotéčního úvěru, tedy od 3 do 10 a více let. Výhodou může být i možnost mimořádných splátek každý rok často až do 50% jistiny úvěru a to bez poplatků, ale až po prvním roce splácení.

Banky rády poskytnou tento typ úvěrů, zvlášť, když dlužní úvěr použije na zhodnocení nemovitosti. Musejí ale i hlídat hranici 80% LTV u nemovitosti dané do zástavy, jak to po nich vyžaduje Česká národní banka. Od letošního prvního října 2018 i to, aby celkové zadlužení žadatele o úvěr nepřesáhlo 45 % jeho celkového měsíčního čistého příjmů.

Doplňkový úvěr – modelový příklad

Rodina s dítětem platí hypotéku 2,5 milionu korun [odhadní cena nemovitosti 3,5 mil. Kč] se splatností 20 let, fixací 5 let a 2,79% úrokem. Celkové čisté příjmy domácnosti činí 34 900 korun. Hypotéční splátka má rodina 13 604 Kč.

Domácnost potřebuje 150 tisíc korun na dostavbu domu. Pokud si sjedná úvěr v rámci hypotéky, může počítat se stejným úrokem jako u hypotéky. Naopak pokud si sjedná úvěr ze stavebního spoření zaplatí úrok ve výši od 5,25 %. V případě spotřebitelského úvěru může počítat minimálně s 6 % a výše.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here