Drobní živnostníci to nemají lehké, je přesvědčen pan Hlaváček. On sám je živnostník. V Zajišťuje slaboproudé rozvody ve svém regionu. Měsíčně vyfakturuje za své služby kolem 36 000 Kč. Z výdělku povinně odvede zhruba 8 934 Kč a přidá-li další náklady zbyde mu 20 066 Kč.  

Pan Hlaváček pracuje v průměru deset hodin denně pět dní v týdnu. Opravuje, instaluje, zajišťuje materiál, podniká služební cesty a o sobotách a nedělích dává dohromady administrativu. Většinou pracuje pro menší firmy a větší podnikatelé v regionu. I tak ale musí řešit rozpočty, objednávky, reklamace a podobně.

Kolik si pan Hlaváček vydělá

Za své služby vyfakturuje v průměru 432 000 Kč [rok 2017, bez materiálu, pouze práce], což je zhruba 36 000 Kč za měsíc.

„Mohl bych jistě vydělávat více, ale to bych musel být více organizátorem práce, třeba si i najímat lidi, ale na to já, to vím, bohužel nejsem,” říká pan Hlaváček.

Když odečte povinné odvody na sociální, zdravotní pojištění a daň z příjmu [z upraveného daňového základu 270 000 Kč] zbyde mu měsíčně 27 066 Kč. Z této sumy ještě musí zaplatit měsíční úmor vozidla, telefon a palivo v celkové výši zhruba 7 000 Kč. Měsíčně mu tak zbyde kolem 20 066 Kč.

Drobní živnostníci vs. zaměstnanci

„Na drobné živnostníky se stále zapomíná,“ je přesvědčen pan Hlaváček. Jinak kroutí hlavou nad nedostatkem pracovníků na tuzemském pracovním trhu. Argumentuje tím, že jenom městský úřad v městysu, kde bydlí, zaměstnává spoustu zbytečných lidí.

„To je vidím, jak už v 10:30 míří na oběd, ti jsou uplně v klidu. Hlavně žvanit a moc se nepředřít. No a na druhé straně jsou zase úřednicí, kteří rozhodují o veřejných zakázkách, tak ti nevím, jak pracují, ale jistě dobře vydělávají,” říká pan Hlaváček.

Dodává, že pokud by se alespoň část z těchto lidí šla z veřejného sektoru pracovat do soukromého sektoru, případně rovnou na sebe, lidí na práci by bylo hnedle dost.

Často v posledních letech přemýšlím, že si začnu aktivně hledat zaměstnání, kde bych měl pevně ohraničenou pracovní dobu a jistotu, že mi 10. den v měsíci přistane na účtu sjednaná suma. K tomu mi přijde zajímavá ochrana ve formě 2měsíční výpovědní doby, zaměstnanecké benefity apod,“ zasní se.

Ale pak dodá, že své živnosti se nevzdá i za cenu zatěžujících zákonných daňových odvodů a v případě DPH i kontrolních hlášení.

Co platí drobní živnostníci, jako pan Hlaváček

  • Sociální pojištění: 3 255 Kč [39 060 Kč/rok]
  • Zdravotní pojištění: 2 304 Kč [27 650 Kč/rok]
  • Daň z příjmu: 3 375 Kč [40 500 Kč/rok]
  • Celkem: 8 934 Kč za měsíc

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here