„Klientovi náš poradce dokáže nabídnout jak Hypoúvěr Modré pyramidy, tak i hypotéku Komerční banky. Vždy jeho situaci zhodnotí a navrhne ideální variantu,“ říká mluvčí Modrá pyramida stavební spořitelny Hana Vaněčková.

A v rozhovoru pro FinTag.cz dodává: „Dá se očekávat růst proporce úvěrů stavebních spořitelen do budoucna.“

Poskytnete úvěr na pořízení vlastního bydlení či výstavbu i zájemci, který byl odmítnut se žádostí o hypotéku z důvodu nesplnění podmínek ČNB?

Doporučení ČNB se vztahuje na všechny banky. Tedy i na stavební spořitelny. Modrá pyramida tato doporučení [LTV, DTI, DSTI] plně respektuje.

Pokud vezmeme bonitního zájemce o úvěr na pořízení vlastního bydlení, který se může rozhodnout mezi hypotékou od banky a úvěrem od stavební spořitelny, dokážete mu nabídnout lepší či alespoň srovnatelné podmínky u úvěru? V čem konkrétně? Kde naopak na nabídku bank ztrácíte?

Hypotéka a Hypoúvěr Modré pyramidy jsou velmi podobné produkty. Z pohledu nějakého „omezení“ jsou úvěry od stavební spořitelny limitovány účelovostí dle zákona o stavebním spoření na financování bytových potřeb. Hypoteční banky oproti tomu kryjí své úvěry hypotečními zástavními listy a jejich účelovost je tedy regulována právě podmínkami pro emitování těchto cenných papírů. Rozdíly v regulaci účelovosti se však projevují jen ve specifických případech. Pro běžného zájemce o pořízení vlastního bydlení jsou z pohledu účelovosti obvykle vyhovující oba typy úvěrů zajištěných nemovitostí.

A z pohledu podmínek?

Z pohledu úrokové sazby, splatnosti, výše splátek, RPSN a dalších podmínek jsou oba úvěry také srovnatelné. Pro konzultaci konkrétního případu vždy doporučujeme kontaktovat zkušeného finančního poradce, který je schopen nabídnout oba typy úvěrů. Například poradce Modré pyramidy. Záleží vždy na konkrétní situaci, který typ úvěru bude vhodnější.

Kdy může být výhodnější Hypoúvěr z Modrá pyramidy?

Hypoúvěr Modrá pyramida na rozdíl od klasické hypotéky dává našim klientům jistotu ohledně vývoje úrokových sazeb [a tedy i splátky] do budoucnosti. Stejně jako u hypotéky je při refixaci úrokové sazby klientovi nabídnuta nová sazba reflektující aktuální tržní sazby. Na rozdíl od hypoték má však Hypoúvěr stanovenou maximální hranici úrokové sazby. A tu za celou dobu splatnosti nepřekročí. A to ani v případě výrazného růstu tržních sazeb v budoucnosti.

Pokud byste měli uvést typický modelový příklad konkrétního klienta, v jehož případě se vyplatí vzít si úvěr od stavební spořitelny, ne od banky, jak by takový příklad vypadal?

Takto jednoduše to asi popsat nelze, uvedu tedy spíše příklady rozdílů v účelovosti: Na rozdíl od hypotéky můžete úvěrem od stavební spořitelny financovat i vybavení pořizované nemovitosti. Naopak nemůžeme financovat například pořízení investičního bytu určeného k pronájmu.

Pokud přesto ale chcete nějaký konkrétní příklad, pak bych uvedla Hypoúvěr od Modré pyramidy až do výše 80 % hodnoty zastavené nemovitosti můžete v rámci jarní nabídky získat s akční sazbou 2,88 % p. a. a navíc bez poplatků za zpracování úvěru a za ocenění nemovitosti. Nabídka platí při podání žádosti do 10. 5. 2019.

Kdy a za jakých podmínek se vyplatí čerpat úvěr na pořízení vlastního bydlení přímo od vaší stavební spořitelny více než od banky nebo jiné stavební spořitelny?

Vždy. Podmínky hypoték a úvěrů stavebních spořitelen jsou díky vysoce konkurenčnímu prostředí parametricky srovnatelné. Modrá pyramida ovšem klade důraz na maximální servis prostřednictvím osobního finančního poradce, který klienta celým úvěrovým procesem provede. Toto považujeme za svou největší konkurenční výhodu. Klientovi náš poradce dokáže nabídnout jak Hypoúvěr Modré pyramidy, tak i hypotéku Komerční banky. Vždy jeho situaci zhodnotí a navrhne ideální variantu.

Máte za to, že nárůst úrokových sazeb ze strany České národní banky, bude znamenat „návrat“ klientů ke stavebnímu spoření jako jednomu z hlavních zdrojů financování pořízení vlastního bydlení?

Hlavním zdrojem pro úvěrování stavebních spořitelen jsou vklady klientů na stavebním spoření. To znamená, že úrokové sazby úvěrů stavebních spořitelen nejsou obecně do takové míry citlivé na vývoji tržních úrokových sazeb. Dá se tedy očekávat růst proporce úvěrů stavebních spořitelen do budoucna.

Ve chvíli, kdy se zájemce o úvěr rozhoduje mezi sjednáním úvěru od vícero spořitelen, podle čeho by si měl porovnávat jejich nabídku?

Určitě stojí za to porovnat minimálně celkovou sumu splátek. Je dobré také zjistit, zda jsem jako klient nějakým způsobem chráněn v případě extrémního růstu úrokových sazeb. Velmi důležitý je však zejména aspekt obsluhy a servisu k danému úvěru + nabídka komplexního finančního poradenství s celou řadou finančních produktů. Poradce Modré pyramidy provádí klienta po celý život a má k tomu potřebné produkty – od stavebního spoření přes pojištění až například po investice.

Vzhledem k dostupnosti vlastního bydlení i dostupnosti nájemního bydlení v ČR, máte za to, že stát by měl se stavebním spořením více pracovat jako s produktem, jež motivuje veřejnost ke spoření a zařízení si bydlení?

Největší prostor vidíme ve zvyšování finanční gramotnosti, schopnosti finančního plánování a osvětě.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here