Evropská politika posílila české zemědělství, tvrdí Špidla

383
ceske_zemedelstvi
Foto: EK Praha

„Národní dotace nemohou být v každé zemi jiné, jinak čeští zemědělci nebudou nikdy schopni konkurovat,“ uvedl na téma české zemědělství na konferenci vztahující o suchu prezident Agrární komory ČR [AG ČR] Zdeněk Jandejsek.

Podle něj se české zemědělství navíc potýká s problémy, jež začaly českým vstupem do Evropské unie.

Ne v roce 2004, kdy jsme vstoupili do EU, ale už v roce 2003 si staré státy připravily mnoho podpor a dotací, které my nemáme. Tím došlo k velkému znevýhodnění našeho zemědělství,” řekl.

Zemědělský trh v EU neexistuje, říká Zdeněk Jandejsek

FinTag.cz v této souvislosti položil několik otázek Vladimíru Špidlovi, premiérovi Vlády ČR v roce 2004, kdy ČR spolu se Slovenskem, Maďarskem, Slovinskem, Polskem, Maltou, Lotyšskem, Litvou, Kyprem a Estonskem vstoupila do Evropské unie.

Byla ČR dobře připravena z hlediska oblasti zemědělství na vstup do EU?

Podívejte, když jsme vyjednávali, tak jsme vyjednávali ze všech hledisek, ale myslím si, že tato otázka má odpověď v tom, že od vstupu do EU je české zemědělství jako celek trvale v černých číslech. A to předtím nebylo. Takže evropská zemědělská politika rozhodně znamenala posílení českého zemědělství.

To, že vznikla EU, je rovno zázraku, říká Vladimír Špidla

Jak se tehdy připravovaly na vstup nových zemí staré členské státy?

Samozřejmě, že se staré unijní státy připravovaly na vstup nových států do Evropské unie. My jsem se také připravovali na vstup do Evropské unie. Přece nemůžete mít představu, že někdo s někým vyjednává o vstupu a vůbec neuvažuje o tom, jaké to bude mít pro něj důsledky. Proto byla například přechodná období. My jsme měli přechodná období na ekologii, Němci měli přechodná období na volný pohyb pracovních sil. Jistě, že se všechny země připravovaly. A tak je to správně.

[Pozn. red.: „To jsou všechno hloupé řeči. Copak si myslíte, že ta jednání byla vedena nějak lstivě,” poznamenává mimo záznam Vladimír Špidla.]

Z dnešního pohledu, co se vám povedlo vyjednat a co ne?  

Vstup se povedl jako celek. Česká republika vstoupila do unie. Zaznamenal jste nějaké křeče, nějaké rozpory, nějaké krize? Od našeho vstupu do EU existuje kontinuální vzestup. Samozřejmě, že ne ve všech oborech, ne vždy, ale funguje. Existuje. A myslím si, že nepovedeného v tom člověk najde velmi málo, nebo prakticky nic. I když je také fakt, že tu byla představa, že přibližování se západním zemím poběží rychleji.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here