Všichni občané mají prospěch z EU, říká Věra Jourová

728
Vera_Jourova
Eurokomisařka Věra Jourová / Foto: EK

„Jestli vidím nějaký krizový vývoj v EU, tak ho vidím v oblasti identity unie. Daleko více než třeba v ekonomice,“ uvedla na adresu současné Evropské unie eurokomisařka Věra Jourová [ANO].

Řekla to na konferenci 15 let v EU – příběh české ekonomiky, kterou uspořádala zastoupení Evropské komise spolu s Českou podnikatelskou reprezentací při EU [CEBRE] uspořádalo při příležitosti 15letého výročí členství ČR v Evropské unii.

Jsou to otázky o tom, kdo jsme, a zda spolu spolupracujeme,“ dodala eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost žen a mužů.

Kdo je Věra Jourová

Americký časopis Time letos zařadil eurokomisařku Věru Jourovou mezi 100 nejvlivnějších osobností roku. Věra Jourová se do prestižního výběru dostala jako první Češka v historii.

  • Věra Jourová, bývalá náměstkyně ministra pro místní rozvoj Radko Martínka ve vládě Jiřího Paroubka, bývalá členka ČSSD, byla dva roky [2006] po vstupu ČR do EU obviněna z přijetí úplatku ve výši 2 000 000 Kč na základě televizní reportáže pojednávající o kauze spojené s eurodotací na opravu zámku Budišov.
  • Policie ČR ji tehdy zatkla na letišti při návratu ze služební cesty. V ruzyňské vazbě strávila 33 dní.
  • O další dva roky později [v létě 2008] Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 9 její stíhání zastavilo s tím, že se skutek, pro který byla obviněna, nestal. Rozhodnutí pak potvrdilo i Nejvyšší státní zastupitelství.
  • Věra Jourová po státu požadovala zhruba 3,5 miliónu korun jako náhradu ušlé mzdy a nákladů. O další dva roky později dostala jako náhradu 138 000 korun.
Na konferenci vzpomněla i na dobu před 15lety, když ČR vyjednávala o vstupu do EU. I dobu, kdy působila jako náměstkyně na Ministerstvu pro místní rozvoj, a účastnila se vyjednávání o podobě prvních evropských dotací pro ČR.

„Tehdy jsem pochopila, že EU není charita, že to není prostor, kde nám budou létat pečení holubi do úst. Že je to konkurenční prostředí, o němž jsem ale také věděla, že nás potáhne nahoru,“ uvedla.

Evropské dotace jsou věcí české politiky

Vyjádřila přesvědčení, že aktuální 15leté výročí je zcela jistě důvod k oslavě. Česká republika vstoupila do Evropské unie 1. května 2004. Spolu s ní do unie vstoupilo Slovensko, Maďarsko, Slovinsko, Polsko, Malta, Lotyšsko, Litva, Kypr a Estonsko.

„Jsme v EU 18 až 20 let a tak si myslím, že skončila doba revolty a začalo období dospělosti. A doufám, že Češi dospěli a dosáhnou na lepší výsledky,“ pokračovala.

Evropa je pod tlakem

Podle ní je Evropská unie místem, kde se prosazují národní zájmy. Ale zároveň i zájmy celoevropské. Zvlášť nyní, kdy, jak řekla, Evropa čelí mnoha tlakům.

„Osobně si myslím, že bychom měli být více otrlejší a důraznější v prosazování evropských zájmů, abychom stanovovali pravidla a nenechali si je stanovovat USA, Čínou nebo Ruskem,“ vysvětlila Věra Jourová.

Ve svém příspěvku zmínila, jak přispěly evropské fondy k rozvoji České republiky: „Je to vidět na každé železnici, dálnici. Je to zásadní injekce, která nás posunula zásadním způsobem nahoru.“

Zmínila i otázku korupce: „Myslím, že i s ní jsme se úspěšně poprali… Není to ideální, ale alespoň v základu pracujeme proti korupci.“

„Všichni občané mají prospěch z členství v unii. […] Já hlasitě volám, nevstupovali jsme do EU, že nám něco platí, ale jako suverénní stát, který rozšiřuje exkluzivní klub,“ uvedla mimo jiné Věra Jourová.

Vstupovali jsme do klubu…

Na její vystoupení navazovala státní tajemnice pro evropské záležitosti při Vládě České republiky Milena Hrdinková.

„Ekonomické benefity plynoucí z našeho členství v unii považuji za jedny z nejdůležitějších. Ekonomická prosperita EU se spolupodepisuje na skutečnosti, že v Evropě je klid a stabilita, období bez konfliktů,“ uvedla.

„Vstupovali jsme do klubu, mezi země, k nimž jsme vždy patřili. Bylo to zadostiučinění možná více pro naše rodiče, ale doba se posunula… Vidíme značnou míru skepse vůči Evropské unii. Do značné míry se na tom podepsalo to, že na naší scéně chyběla pravicová politická strana. Strana, která by byla zároveň proevropská,“ vysvětlila.

„Jakmile byl někdo pravicových názorů, tak to s sebou neslo dávku skepse vůči Evropské unii,“ dodala.

–DNA– 

1 komentář

  1. Když jsem článek dočetl, tak jsem si vzpomněl na film s názvem Restaurant pana Septima, jak tam jeden číšník neustále opakoval „Bože můj, Bože můj“. Jourová říká „Osobně si myslím, že bychom měli být více otrlejší a důraznější v prosazování evropských zájmů, abychom stanovovali pravidla a nenechali si je stanovovat USA, Čínou nebo Ruskem.“ Copak ona sama nevidí, že ten šílený Green deal se rovná odprůmyslnění Evropy a tím pádem z ekonomického hlediska její odsun na okraj světové ekonomiky? A protože každá politika stojí na ekonomice, tak se pak celá Evropa posune do současné situace ČR, kde při každé potenciální možnosti, že zde bude někdo investovat a přinese jakékoli zaměstnání lidem, tak mu finančně stát leze ze zadu až někam k mandlím. Tak o jakém stanovování pravidel ta nešťastnice mluví? Bože můj, Bože můj!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here