To, že vznikla EU, je rovno zázraku, říká Vladimír Špidla

595
Vladimír Špidla
Foto: ČSSD

ČR vstoupila do EU 1. 5. 2004. Spolu s ní Slovensko, Maďarsko, Slovinsko, Polsko, Malta, Lotyšsko, Litva, Kypr a Estonsko. Zastoupení Evropské komise v Praze připomnělo 15 let od vstupu ČR konferencí 15 let v EU – příběh české ekonomiky. Hostem byl i expremiér a bývalý evropský komisař Vladimír Špidla [ČSSD].

„Komisař Špidla je určitým vizuálem toho roku vstupu 2004,“ uvedl Zdeněk Čech ze Zastoupení Evropské komise v Praze Vladimíra Špidlu, který byl v roce 2004 premiérem Vlády ČR. V době našeho vstupu do EU podle něj nebylo fotografovanějšího člověka.

[Pozn. red.: Vladimír Špidla byl v letech 2001 až 2004 byl předseda ČSSD. Od července 2002 do června 2004 zastával funkci premiéra vlády ČR. Od roku 2004 do února 2010 působil jako evropský komisař pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti.]

„Asi nejsilnější moment, který mám spojený s dobou vstupu do Evropské unie, byl ten moment, když jsem čekal na výsledky referenda o vstupu. A nebyl jsem si jistý, že dopadne pro vstup. To byl nejsilnější zážitek. No a pak jsem chodil po městě, lidi mě rádi viděli, měli radost,“ uvedl na konferenci Vladimír Špidla.

EU je politický projekt, ne ekonomický projekt

Zdůraznil přelom, který ČR znamenala v mezinárodní politce po vstupu do EU.

„Sloužil jsem jako předsedou vlády před vstupem do unie a předseda vlády v okamžiku, kdy už bylo jasné, že do ní vstoupíme, a jako předseda vlády po vstupu. Stala se obrovská změna. V momentě, kdy jsme vstoupili do unie, nás začaly brát vážně i ostatní země. Jako třeba Japonsko nebo arabské země. To byla kvalitativní změna, protože do té doby jsme byli relativně bezvýznamní.“

Podle něj Evropská unie není ekonomický projekt, ale politický projekt. Ekonomické nástroje EU slouží politickým cílům unie, jimiž je stabilita a mír.

„Aby se válka stala nejenom nemyslitelnou, ale i reálně nemožnou. Je-li EU, žádná část Evropy nemá šanci zdominovat a pokoušet se něco zkoušet,“ upřesnil a připomněl, že základní impuls pro vznik EU se staly dvě světové války.

„To, že EU vznikla je rovno zázraku,” řekl.

Zpátky do Evropy

Ve svém vystoupení připomněl i heslo Zpátky do Evropy, které se vázalo se vstupem České republiky do Evropské unie. Podle něj odpovídalo tomu, jak to tehdy veřejnost vnímala. Lidé se vraceli do klubu elitních evropských zemí, odkud je unesly dějiny, jak řekl. České dějiny dle jeho mínění pak vůbec provází prvek integrace.

„Byla integrace výhodnější, například před nástupem Habsburků počet obyvatel v našem prostoru klesal, ale s nástupem Habsburků se stabilizoval a začal růst, ale pak existovala i svinská a krutá integrace v podobě Protektorátu Böhmen und Mähren,“ řekl.

Ocitoval Václava Klause, který dle jeho názoru přesně definoval výhody našeho členství v Evropské unii v dopise, v němž jako premiér Vlády ČR žádal o vstup do EU. / Pro FinTag.cz se pak vyjádřil i ke kritice českých zemědělců na téma [podle nich] neférových evropských dotací v zemědělství.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here