Koupit auto na úvěr je často velice tristní zážitek. V prodejně vozů lidé často podlehnou pocitu, že daný vůz musí koupit, ať to stojí, co to stojí. A v prodejně vozů jim také vyjdou vstříc. Teprve po čase lidé zjistí, že na úvěru přeplatí klidně i polovinu vypůjčené částky a více.

Pan Radek podepsal po několikahodinovém čekání na dalšího z mnoha manažerů velkého autobazaru smlouvu na úvěr s úrokovou sazbou 40,83 % p.a. a celkovými ročními náklady ve výši 49,3 % z jistiny. I když smlouva obsahovala povinné ručení, byla drahá. Když na to doma přišel, úvěr refinancoval. Zaplacení sankcí za předčasnou úhradu úvěru pro něj bylo levnější. Refinancováním ušetřil 48 tisíc korun.

Auto na úvěr, úmorné čekání i nátlak

Dlouhé čekání na vyřízení nákupu vozidla na úvěr je v ČR běžné. Prodejci se vymlouvají na to, že nestíhají, ale skutečnost, že nakupující musí v prodejně pročekat dvě, tři, čtyři hodiny, než se obchod vyřídí, je těžko omluvitelná. Problém je v tom, že na jejím konci kupující podepisuje důležité smlouvy.

„Uzavírání smlouvy bylo natolik únavné a trvalo tolik hodin, že jsem přestal vnímat to, co podepisuji. Soustředil jsem se jen na výši splátek a na dokončení nákupu,“ vzpomíná Radek, který si stejně jako mnozí jiní nevšiml, že celkový přeplatek za úvěr ve výši 159 000 Kč činí 78 000 Kč.

Refinancování jako řešení

Co udělal pan Radek? Pan Radek udělal to, co udělá většina lidí, která se nechá takto v Česku nachytat při nákupu auta na úvěr v autobazaru. Srovnal si úvěrovou nabídku na trhu a našel si výhodnější úvěr. Pak si začal vyřizovat refinancování úvěrů. To se mu nakonec povedlo. Nevýhodný úvěr refinancoval za běžných podmínek na trhu [cca 5 až 10 %]. Na nákladech za úvěr tak ušetřil 48 000 Kč. A mohl i více, když by nemusel platit sankce ze předčasné vypovězení smlouvy u starého úvěru.

–RED–

1 komentář

  1. pokud je radek fyzicka osoba tak mněl provest mimoradnou splatku uveru ve vysi 99.xxx% dluzne castky bez penale a potom ten zbytek splatit pokud by bylo drahe povinne ruceni pokud levne ta to nechat.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here