Ceny kakaa v posledních měsících plní stránky nejen ekonomických médií. Katastrofické scénáře o vymizení kakaa z trhu a o extrémním zdražení čokolády straší děti i jejich rodiče. Obavy ale nejsou podle odborníků namístě.
Ano, cena kakaa [COCOA] prudce roste od konce loňského roku. Jen za první tři měsíce letošního roku si kakao připsalo již více než 143 procent zhodnocení [zelená barva na grafu níže, pozn. red.]. Cena kakaa ve svém zhodnocení dokonce výrazně předstihuje bitcoin. Ten za stejné období přidal zhruba 60 procent. A i když ve svých dobách i bitcoin přidal přes 140 procent, potřeboval na to více než jeden rok. Kakau k tomu ale stačily tři měsíce.
Vývoj ceny kakaa a bitcoinu v letošním roce
[Zdroj: Bloomberg]
Co ale přesně stojí za tímto prudkým růstem, který vyhnal cenu hlavní výrobní složky čokolády na více než 10 000 USD [cca 235 000 Kč] za tunu?
Za rychlý růst cen kakaa může déšť, vítr a korupce
Kakaovník potřebuje pro svůj růst specifické podmínky, které mu může poskytnout jen několik málo zemí. Loňský rok však byl v mnoha zemích, kde se kakao tradičně pěstuje, nadprůměrně deštivý a větrný. Právě to zkomplikovalo přepravu úrody a sušení bobů.
- Deštivé počasí podpořilo šíření plísní a často vedlo ke zničení celých plantáží.
- Větrné počasí polámalo stromy a rovněž způsobilo problémy mnoha plantážím.
Právě tyto přírodní vlivy způsobily, že u největšího producenta kakaa, Pobřeží slonoviny, klesla jeho produkce přibližně o třetinu. Za celý rok se očekává pokles světové produkce kakaa o 11 procent, což výrazně zvyšuje tržní ceny.
Vývoj ceny kakaa od roku 2019 v USD
[Zdroj: xStation5]
Svou roli ve vývoji cen sehrává i to, že poptávka po kakau dlouhodobě mírně roste a v posledních letech byla vyšší než objem produkce. A tak výrobci spotřebovali i nahromaděné zásoby z předchozích let. V Africe navíc prodejní cenu této komodity částečně stanovuje a reguluje vláda. Což ještě ztěžuje situaci na trhu a vytváří prostor pro korupci a černý trh.
Kakao, které se vyrábí z plodů kakaovníku, se přitom pěstuje především v Africe, konkrétně v několika jejích zemích, jako jsou Pobřeží slonoviny, Ghana a Kamerun. Na tyto země připadají zhruba dvě třetiny až tři čtvrtiny světové produkce kakaa.
Vývoj světové produkce kakaa v tisících metrických tun [1000 kg]
[Zdroj: ICCO, XTB]
Zbývající část kakaa se vyrábí v Jižní Americe, Asii a Oceánii. Jejich produkce je ale oproti africkým zdrojům velmi omezená. A přístavy na Pobřeží slonoviny už na konci letošního ledna hlásily o 36 procent nižší objem přepravovaného kakaa. Produkce Ghany se v této sezóně odhaduje o 25 procent nižší. Celkový deficit na konci sezóny se proto očekává v objemu 375 tisíc tun. To je vůbec nejvyšší hodnota od doby, kdy Mezinárodní organizace pro kakao začala trh s touto komoditou sledovat.
Spotřebitelé se obávat nemusejí, jen si za kakao připlatí
Jmenované události a vlivy dopadají i na trhy v moderním finančním světě. Kromě ceny samotného kakaa můžeme zmínit například akcie potravinářských společností Nestlé, Hershey a Mondelez. U jednotlivých akcií je však třeba mít na paměti, že jejich cena závisí i na mnoha dalších faktorech a růst ceny podkladové komodity nemusí nutně znamenat růst hodnoty dané společnosti.
A co se týče spotřebitelů? I když mnozí výrobci cukrovinek uzavřeli smlouvy na dodávky za předem dohodnuté ceny, pokud by ceny zůstaly na současné úrovni i dál, je téměř jisté, že bychom se dočkali zvýšení ceny kakaa a čokolády. Ceny by následně ale opět klesly.
A navíc, výrobci již nyní hledají alternativy, aby nemuseli vyšší ceny přenášet na zákazníky. Mezi ně patří využití náplní z jiných surovin, jako jsou karamel, vanilka nebo citrony. Mnoho společností více propaguje i jiné druhy cukrovinek. Je tedy možné, že trh nakonec sám zreguluje ceny tak, aby nedošlo k propadu spotřeby kakaa a čokolády. Utlumení „závislosti“ na kakau a čokoládě u velkých a malých spotřebitelů by byl totiž pro celý trh ještě větší katastrofou, než jsou vítr, déšť či korupce afrických činovníků.
Tomáš Vranka, analytik XTB