It’s the economy, stupid! Připomínají poradci Bidenovi

877
bidenovi
Prezident Joe Biden by měl projevit větší pochopení lidi, jimž za jeho vlády významně stouply náklady na život, tvrdí už i představitelé Demokratické strany. / Foto: The White House

Americký prezident Joe Biden by měl ukázat větší pochopení pro obavy voličů z růstu cen. Bidenovi dokonce už i členové Demokratické strany připomínají, že o ekonomice mluví příliš pozitivně. Zatímco sám se chválí, lidem vadí zdražování. 

Uvedl to deník The Wall Street Journal [WSJ]. Podle něj i dalších světových médií je to právě kondice ekonomiky Spojených států a inflace, která se stane hlavním tématem nadcházejících prezidentských voleb. A podle médií Joe Biden prozatím nedokáže rozptýlit obavy Američanů zejména z rostoucích cen. Při nedávném rozhovoru pro CNN například odpověděl na dotaz, jak zlepšit spotřebitelskou důvěru, takto: „Už se nám to podařilo.”

Problém ale je, že většina Američanů smýšlí úplně jinak. A navzdory stále rostoucí ekonomice USA má dokonce za to, že americká ekonomika je v recesi. To vyplynulo z nedávného průzkumu, který si v USA zadal britský list The Guardian. Američané citlivě vnímají hlavně růst cen. A i když letos v dubnu inflace v USA meziročně klesla na 3,4 procenta z loňských až devíti procent, nastalé zdražení zůstává pro Američany citelné.

„Mnozí Američané dávají odpovědnost za stav ekonomiky Bidenovi. 58 procent účastníků průzkumu řeklo, že ekonomika se zhoršuje kvůli špatným krokům jeho administrativy,” citoval výsledky průzkumu The Guardian.

Ekonomika USA je v recesi, tvrdí Američané. Na vině je zdražování

A nyní se k jeho zjištěním přidává i list WSJ. Ten ve svém článku připomíná „starou pravdu“. Totiž, když se hospodářství daří, úřadující prezident obhájí svůj mandát. Když se ekonomice nedaří, nebo pokud mají lidé ten pocit, úřadující prezident nemá ve volbách šanci. Mechanismus podle něj vystihuje známé heslo “It’s the economy, stupid!” [Jde o ekonomiku, hlupáku, pozn. red.] z roku 1992, kdy se utkal Bill Clinton s tehdejším prezidentem Georgem Bushem starším.

V ekonomice důvěřují voliči spíše Trumpovi

List dále připomíná, že voliči ve Spojených státech jsou něco málo přes pět měsíců před konáním voleb ohledně stavu ekonomiky pesimističtí. Průzkumy navíc ukazují, že mnoho voličů nahlíží výrazně pozitivněji na předpandemickou ekonomiku z časů bývalého prezidenta Donalda Trumpa, o kterém se předpokládá, že jej do prezidentského klání nominuje Republikánská strana.

Je to o ekonomice Francie, hlupáčku. Ale čí ekonomiky?

Když Biden hovoří o ekonomice, často klade důraz na pozitivní údaje. Letos v březnu dokonce uvedl, že Americe její ekonomiku „závidí celý svět.“ Podle Davida Axelroda, který byl hlavním stratégem prezidentské kampaně bývalého prezidenta Baracka Obamy, Joe Biden ale nepostupuje správně.

„Jeho touha přisvojovat si zásluhy je obrovskou překážkou v tom, aby s voliči v této otázce navázal spojení. A ten problém přetrvává,” uvedl Axelrod.

„Můžete citovat statistiky horem dolem, ale důležité je, jak ekonomiku vnímají lidé. To jsme se naučili v letech 2011 a 2012,” dodal.

Šlapající ekonomika řeší finance pro seniory. V Americe samozřejmě

Obavy demokratů z počínání Joea Bidena podle WSJ dál narůstají s tím, jak začíná sezona letních dovolených. Biden se navíc v červnu chystá na dvě zahraniční cesty – přičemž domácím otázkám věnuje méně času, připomíná WSJ.

Co říkají průzkumy o souboji Bidena s Trumpem

Nový průzkum agentury Cook Political Report provedený ve spolupráci s demokratickými a republikánskými strategickými firmami ukázal, že Trump vede nad Bidenem v šesti ze sedmi tzv. swing states, tedy “kolísavých” států. To jsou státy, které nejsou dlouhodobě baštou jedné, či druhé strany a které bývají v americkém volebním systému rozhodující. Ve státě Wisconsin jsou pak jejich šance vyrovnané. Průzkum ukázal, že 40 procent voličů v těchto státech si myslí, že Biden dokáže dostat ceny pod kontrolu. Více z nich, přesněji 56 procent, se ale domnívá, že to svede Trump.

Někteří poradci v Bílém domě se zasazují o to, aby se více projevovala empatie vůči ekonomické situaci některých Američanů. Náznaky, že by se stávající prezident mohl vydat tímto směrem, spatřuje část z nich ve slovech, kterými prezident okomentoval dubnovou zprávu o inflaci.

„Vím, že mnoho rodin se potýká s problémy a že i když jsme dosáhli pokroku, máme před sebou ještě mnoho práce,” uvedl.

Ekonomika v USA výrazně přibrzdila. A inflace neklesá, jak se počítalo

Bidenovi poradci ale tvrdí, že prezident toho musí udělat více: projevit pochopení, ale také dál mluvit o svých ekonomických úspěších a srovnávat je s Trumpovým přístupem k ekonomice. Včetně plánů Republikánské strany na prodloužení daňových škrtů pro bohaté.

Biden chce víc zdanit boháče i korporace. A posílit armádu

Poradci tvrdí, že Biden skutečně vnímá obavy lidí z vysokých cen. Prý mu to připomíná jeho dětství. Doufají také, že prezident postaví svou politiku omezování nákladů do kontrastu s Trumpovou politikou a připomene, že jedním z viníků vyšších cen je chamtivost korporací.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here