SFPI začne opět nabízet zvýhodněné úvěry na bydlení, ale ne lidem

284
bydleni
Příslušní ministři včera [27.5.] představili opatření na podporu vlastního bydlení v Česku. Vláda v tiskové zprávě odkazuje na stránky k nim. Ty ale neexistují. / Foto: Úřad vlády ČR

Po několika letech, kdy Státní fond podpory investic [SFPI] neměl peníze na to, aby poskytoval zvýhodněné úvěry na pořízení vlastního bydlení pro domácnosti, letos v září opět zvýhodněné úvěry nabídne. Ale jen městům, obcím a právnickým osobám, ne domácnostem. 

Včera [27.5.] o tom informovali zástupci vlády. SFPI podle nich v září  otevře program Dostupné bydlení. V něm ale jen městům, obcím a právnickým osobám nabídne 4,5 miliardy korun na zvýhodněné úvěry. Zvýhodněné úvěry v minulosti byly běžnou součástí nabídky SFPI pro domácnosti. Ale jak vyplývá z aktuálních informací, Fond podporu pro domácnosti v nejbližší době již neobnoví. 

SFPI docela pozastavil nabídku zvýhodněných úvěrů již v roce 2022. Důvodem byl nedostatek peněz. Podporu fond poskytoval v programu Vlastní bydlení na takzvané prvobydlení lidem do věku 40 let. Dokud měl peníze, nabízel maximální částky úvěru na výstavbu nebo koupi rodinného domu ve výši 3,4 milionu korun a tři miliony korun pak na pořízení bytu.

Znovuotevření podpory ze strany SFPI vláda ale nyní zahrnula do uceleného programu. Avšak ten podle ní podpoří výstavbu nových bytů a posílí nájemní bydlení. A to znamená, že peníze z fondu budou čerpat pouze města, obce a právnické osoby, ne domácnosti. V tiskové zprávě vláda odkázala na stránky programu s názvem Bydlení pro život. Ty ale neexistují.

To ale nejsou jediné změny, s nimiž přišla vláda: Příští rok ke zmíněným 4,5 miliardám korun podle zástupců vlády přidá Národní rozvojová banka další 3,5 miliardy korun. V obou případech většinu prostředků poskytne Národní plán obnovy [NPO]. Ty následně podle vlády doplní zdroje státního rozpočtu a soukromého sektoru.

„Jde o inovativní finanční nástroje, různé kombinace půjček s výhodnou úrokovou sazbou, případná dotace vždy tvoří jen menší část. Díky tomu se peníze z úvěrů budou vracet státu a získáme tím možnost, jak výstavbu hlavně obecních bytových fondů podporovat dlouhodobě,uvedl na tiskové konferenci ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš [Piráti].

Vládní opatření na podporu vlastního bydlení

Vládní iniciativa se skládá z několika opatření. V základu jde o osm miliard korun na investice do výstavby, bezplatné převedení asi dvou stovek státních pozemků na obce a města. To proto, aby na nich vystavěly nové byty. Plán zahrnuje i metodickou podporu výstavby nových bytů.

„Bydlení, které si budou lidé moci dovolit, je jednou z mých osobních priorit a jeden z předpokladů pro restart Česka. Abychom mohli zajistit dostupné bydlení, musíme být schopni stavět dostatek bytů. […] Propojíme stát, obce a soukromý sektor, abychom mohli výhodně stavět a zajistit nájemní byty pro mladé rodiny a potřebné profese, jako jsou například zdravotní sestry nebo učitelé,“ uvedl premiér Petr Fiala [ODS]. 

Ministr Bartoš představil definici dostupného bydlení, kterou obsahuje v dubnu přijatá novela zákona o SFPI.

„Jedná se o výhodné nájmy pro mladé do 35 let, veřejně prospěšné profese a lidi, kteří nepatří mezi pětinu populace s nejvyššími příjmy. Cílová skupina je široká, pokrývá zhruba dva miliony obyvatel včetně části střední třídy,” vysvětlil.

Bydlení ve vlastním stát odpískal, mladé natlačí do nájmů

Podle něj s výjimkou veřejně prospěšných profesí nájemníci v dostupných bytech nebudou moci vlastnit nemovitost k bydlení. To podle něj zajistí, aby podporu státu získali lidé, kteří ji v danou chvíli nejvíce potřebují. Například mladé rodiny nebo senioři. Dostupné nájemní bydlení získají pouze vybrané skupiny, to za zastropované nájemné, které se stanoví podle tržního nájmu. Dostupné nájemné se může každoročně zvýšit nejvíce o míru inflace s horním limitem čtyři procenta.

„Bydlení musí být dostupné i pro lidi s běžnými příjmy, kteří ale nezdědili žádný dům a kvůli vysokým cenám nemovitostí nedosáhnou na hypotéku nebo prostě vlastní byt kupovat nechtějí. Jde například o mladé rodiny s dětmi, ve kterých jsou rodiče teprve na startu kariéry,” vysvětlil podstatu dostupného bydlení ministr Bartoš.

Inventura majetku ze strany MF ČR

Ministerstvo financí ČR loni v souvislosti s opatřeními vlády provedlo inventuru státního majetku, která ukázala na nepotřebný majetek. Resort v ní vytipoval přes 200 pozemků, které vyhodnotil jako vhodné pro potřeby výstavby dostupného nájemního bydlení. Zároveň vytvořil cenovou mapu, která zahrnuje jak dostupné informace o nájemním trhu, tak data o cenové hladině nabízených bytů na realitních portálech.

„Pokud mluvíme o dostupném nájemním bydlení, je cenová mapa klíčovým nástrojem pro definování cenové hladiny těchto bytů na trhu. Ministerstvo připravilo celou řadu modelů výstavby dostupného bydlení postavených na různé formě kooperace s privátním sektorem,” řekl ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] s tím, že stát je připraven spolupracovat na výstavbě nájemního bydlení s privátními partnery a rozšířit modely spolupráce o další možné zdroje.

Příspěvek na bydlení dá stát i na drahý pronájem. Klidně i 10 tisíc

Veřejnou podporu dostupných bytů s nižším než tržním nájemným umožnila dubnová notifikace, kterou Ministerstvo pro místní rozvoj ČR [MMR] vyjednalo s Evropskou komisí [EK]. I proto začne SFPI znovu nabízet zvýhodněné úvěry. Ne, že by tak dříve dělat nemohl, ale neměl na to peníze. Jednání s EK trvala MMR několik let.

Do bydlení půjde 10 až 20 miliard korun, slibuje Síkela

Při zapojení soukromého kapitálu prostřednictvím pákového efektu resort odhaduje investice do dostupného bydlení do roku 2026 v objemu 15–20 miliard korun. O dalších zdrojích financování MMR a MF ČR jedná s Evropskou investiční bankou, se kterou spolupracuje i na výběru vhodných projektů výstavby.

„Podpora dostupného bydlení přinese zajímavé zakázky pro stavební podniky a díky multiplikačnímu efektu i do dalších oblastí. […] Efektivně k tomu využijeme finanční prostředky z Národního plánu obnovy, půjde o 9,5 miliardy korun,” uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [STAN].

Z průzkumu MMR a Svazu měst a obcí ČR vyplývá, že téměř tři čtvrtiny samospráv mají zájem o bytovou výstavbu. Zkušenosti s ní v posledních osmi letech ale mělo jen 37 procenta dotazovaných obcí. Resort proto nabídl na projektovou přípravu samospráv přes 1,4 miliardy korun z Národního plánu obnovy.

Města a obce viní vládu z podvodu v rozpočtovém určení daní

Ve všech krajích v dubnu otevřela centra podpory investic a jejich pobočky SFPI. Ta starostkám a starostům nabídnou vhodné modely financování projektů dostupného bydlení a poradí jim v právní a technické oblasti. Toto regionální poradenství doplní experti z Národní rozvojové banky, kteří pomohou s většími a komplikovanějšími projekty, případně PPP projekty.

–RED–

1 komentář

  1. Soudruzi ze slepenců opět zapomněli na většinu nebydlících ve svém. Demise této zrádné hrůzovlády už nehrozí, ale jejich zástupce NEvolit do totalitní EU je povoleno, prozatím. S 5hady může být u dalších voleb i hůř. Už je neposlouchá ani ÚS plný estébáků, dodnes je poslouchal jako švýcary .. aha, nyní šlo o platy z 90% zkorumpovaných soudců a to už je jiná písnička

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here