Ve čtvrtek se v Praze koná konference o umělé inteligenci pro firmy

143
umele_inteligenci
Foto: Cubex Centrum Praha

Konference o umělé inteligenci [AI] s názvem AI inspiration se uskuteční tento čtvrtek 30. května v Cubex Centru v Praze. Akce startuje v 09:00 a končí v 17:00. Účast přislíbili zástupci velkých globálních technologických firem. 

Účast na akci potvrdili zástupci Googlu, Microsoftu, společnosti Nvidia a mnozí další. Akademickou sféru zastoupí Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT. Právní aspekty využití umělé inteligence rozeberou odborníci ze společnosti Rowan Legal.

  • Termín: Čtvrtek 30. května, 9:00 – 17:00 hod.
  • Místo: Cubex Centrum, Na Strži 2097/63, Praha 4

Akci pořádá Hospodářská komora ČR [HK ČR] a Česká asociace umělé inteligence. Martin Brychta z HK ČR upřesnil, že se na akci podílí také výrobce hardwaru pro umělou inteligenci společnost Nvidia, mobilní operátor Vodafone, Webout, Coworkers.ai, ÚJV Řež nebo ČEPS. Účast na akci mimo jiných přislíbili:

  • Marek Ženíšek, ministr pro vědu, výzkum a inovace,
  • Zdeněk Zajíček, Hospodářská komora ČR a ICT Unie,
  • Lukáš Benzl, Česká asociace umělé inteligence,
  • František Štrupl, Google,
  • Václav Koudele, Microsoft,
  • Vladimír Mařík, CIIRC ČVUT,
  • Veronika Brázdilová, Vodafone,
  • Kamila Jeřábková, NVIDIA SPM, M Computers,
  • Josef Donát, Rowan Legal.

„Součástí akce budou také praktické ukázky využití AI v podnicích, konzultační zóna a workshopy. V nich si zástupci tuzemských firem vyzkouší nástroje umělé inteligence,“ uvedl Brychta z HK ČR.

Co se týče programu, ten se skládá z několika bloků. V 09:30 – 11:00 začíná panel “Jak moc nás nahradí AI?”. Jeho součástí je panelová diskuze. V 11:10 až 12:20 následuje téma “Sektorové využití AI”. Od 13:30 do 16:00 následuje část s názvem “Jak to děláme my”. Ta představí ukázky konkrétních řešení z každodenní praxe. Na konzultace organizátoři vyčlenili čas od 13:30 do 16:00. Ve stejný čas poběží i AI workshopy.

České firmy umělou inteligenci prozatím moc nevyužívají

Nedávný průzkum, tentokrát Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR], ukázal, že v Česku AI používá sotva polovina firem. Společného průzkumu SP ČR a ICT Unie se zúčastnilo 190 firem. 79 procent z nich bylo malých a středních podniků do 250 zaměstnanců. Z těchto firem více než polovina AI nijak nevyužívá. A většina podniků, která s umělou inteligencí pracuje, s ní ale nepracuje strategicky.

„Umělá inteligence přitom firmám může usnadnit některé administrativní procesy nebo zvýšit efektivitu a produktivitu,“ uvedli k hlavním zjištěním průzkumu zástupci SP ČR.

Umělá inteligence zvedá produktivitu firem, které ji využívají

Podle průzkumu se využití nástrojů AI úměrně zvyšuje v závislosti na typu firmy podle dodavatelského řetězce. Dodavatelé těchto systémů deklarují, že se nějakým způsobem s umělou inteligencí dostanou do styku téměř vždy. Naopak zákazníci a ostatní podnikatelé odpověděli, že využívají AI pouze ve 30 procentech případů.

Co dál zjistil průzkum o umělé inteligenci ve firmách

Podniky, které s umělou inteligencí již pracují, jsou s jejím používáním podle průzkumu spíše spokojené. Využívají ji převážně k optimalizaci a zefektivnění procesů, snížení nákladů v důsledku vyšší efektivity a zvýšení kvality produkce a služeb.

Šetření dále ukázalo, že zhruba polovina firem pro využívání strojového učení nemá zavedenou žádnou strategii. Firmy pak využívají různé aplikace a nástroje generativní AI dostupné na internetu, nejčastěji ChatGPT. Což ale není zřejmě to, co by jim prospělo.

„AI je příležitost, kterou české firmy bohužel nevyužívají a my se jim snažíme vysvětlit, že její přítomnost v byznysu již není o výhodách a pomoci, je to o přežití na trhu. Konkurence je velká a je potřeba rychle jednat,“ uvedla viceprezidentka SP ČR Milena Jabůrková.

Je čím dál více žádoucí, aby lidé mysleli kriticky, říká expert na AI

Průzkum o využití AI v byznysu nedávno provedla i společnost PwC. Z jeho výsledků vyplynulo, že firmy, které nejčastěji využívají umělou inteligenci, vykazují téměř pětkrát rychlejší růst produktivity pracovníků než ty, které ji příliš nevyužívají.

„To zvyšuje naději, že využití AI by mohlo podpořit širší ekonomiku,“ uvádí ve své zprávě poradenská společnost.

Produktivita v profesionálních a finančních službách a v informačních technologiích mezi roky 2018 a 2022 rostla podle PwC tempem 4,3 procenta. Ve stavebnictví, zpracovatelském průmyslu a maloobchodě, potravinářství a v dopravě pak tempo růstu činilo ve stejném období 0,9 procenta.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here