Analýza: Přijetí eura brání přehřátý realitní trh i trh práce

913
eura
Foto: Pixabay.com

Přijetí eura by bylo za současných poměrů na českém trhu práce a realitním trhu obrovským hazardem, říká pro FinTag někdejší člen představenstva ČSOB a dnes ředitel Partners Banky Marek Ditz. A vysvětluje i proč. 

Tuzemským bankám je podle něj jedno, zda Česko přijme euro, nebo nepřijme. Problém s eurem podle Ditze spočívá hlavně v dopadech na ekonomiku. A to z relativně překvapivých důvodů. Jedním z nich je v Česku dlouhodobě neflexibilní trh práce. Což mimo jiné souvisí s tím, že plat a mzdy z veřejných rozpočtů v Česku dnes pobírá už více než milion lidí. Druhý důvod je pak dlouhodobá nedostupnost vlastního bydlení v Česku. Což je výsledek poměrů na tuzemském realitním trhu. Avšak popořadě. Jak podle Marka Ditze nahlížejí banky na případné přijetí eura v Česku?

„Banky mají trochu schizofrenní situaci. Stojí mezi dvěma světy. A každý z nich má jiný zájem,“ říká.

Podle něj s přijetím eura přijde český střadatel o výhodu, jíž je dlouhodobá tendence koruny se zhodnocovat oproti euru.

„Třeba před deseti lety byla koruna o 20 % slabší. To je jako by český střadatel dostával každý rok navíc 2% úrok na svoje vklady v korunách. A to i v době, kdy byly sazby nějaké desetinky procenta. Eurový střadatel nic takového nedostal. A tak ten český je teď o 20 procent bohatší,“ vysvětluje souvislosti.

Jedním dechem ale dodává, že zdrojem tohoto posilování koruny je hlavně tuzemský průmysl a exportéři. A ti naopak euro chtějí. Na druhé straně i podle něj velké české firmy s eurem již dávno pracují. Problém s korunou tak mají spíše malé a střední podniky. A zatímco velké tuzemské firmy mají často zahraniční vlastníky, malé a střední podniky jsou většinou české. Těm by euro prospělo jednak ve zjednodušení obchodního styku, a v posledních letech i v přístupu k levnějším úvěrům.

„To znamená, že banky stojí mezi světem firem a světem střadatelů,“ charakterizuje pozici tuzemských bank ve vztahu k euru Marek Ditz.

Zavedení eura nyní by bylo obrovským hazardem

Potvrzuje dále, že pokud by Česká republika přijala euro, firmám a bankám by odpadly náklady se zajišťováním se proti kurzovému riziku. Což je častý argument zastánců přijetí eura. Marek Ditz ale říká, že tento argument v sobě už moc síly nemá.

„Bankám je toto spíše fuk, protože kurzové riziko si kompenzují výnosy z měnových konverzí. Ty ale nejsou už zas tak podstatné, protože velcí klienti a častí uživatelé těchto služeb si dávno našli cesty, jak tyto náklady minimalizovat,“ tvrdí.

Mít euro je jen další malý krok, říká asset manažer John O’Toole

Problém v přijetí, či nepřijetí eura z pohledu bank vidí jinde. A to v dopadech na ekonomiku, a tedy i na banky. Pokud by Česko euro přijalo, zmizela by role koruny, která, jak říká, působí jako polštář chránící naši otevřenou ekonomiku. Ta má podle jeho názoru v souvislosti s eurem dva zásadní problémy. A tyto problémy se přímo dotýkají i bank.

„Tyto problémy jsou tak velké, že zavedení eura před jejich alespoň částečným vyřešením by bylo obrovským hazardem. Jde o trh práce a trh bydlení, které mají tendenci se přehřívat,“ tvrdí s tím, že oba z problémů Česká národní banka udržuje alespoň částečně v mezích svou měnovou politikou.

To znamená, že hýbe se základními úrokovými sazbami nebo intervenuje v prospěch, či neprospěch koruny. Pokud bychom ale měli euro, nemohla by dělat ani jedno.

Banky žádné nadměrné zisky nemají, tvrdí bankéř Marek Ditz

„Když ČNB přijde o možnost jemně ovlivňovat cenu hypoték přes repo sazbu u vlastní měny, tak bude nucena více používat mnohem brutálnější nástroje různých ukazatelů bonity klienta. Čímž může dostupnost bydlení ještě zhoršit,“ vysvětluje.

Kurzové riziko problém není, problém je ekonomika

Podle Ditze by tak zavedení eura měly předcházet minimálně dva kroky:

  • Odstranění nedostatku lidí na trhu práce v kvalifikovaných profesích.
  • Zásadní debyrokratizace a podpora výstavby nových bytů.

Tím prvním krokem by došlo k rozhýbání české ekonomiky ve smyslu zvýšení její produkce s přidanou hodnotou. Tím druhým by se zabránilo přehřívání hypotečního trhu a realitním bublinám s negativním dopadem do stability bankovního sektoru.

Euro je jenom měna. Německo, ale ani Řecko z nás neudělá

I když se v Česku o těchto problémech hovoří dlouhé roky, prozatím se nenašel nikdo, kdo by je vyřešil. Anebo je alespoň posouval k jejich vyřešení. Příznačné je pak už jen to, že místo toho, aby se politici zaměřili na jejich odstranění, rozvíjejí debaty o přijetí eura, které tyto problémy ale může ještě více prohloubit. I podle Marka Ditze toto jednoznačně ale není chyba eura, ale je to chyba dlouhodobě neřešených domácích ekonomických poměrů.

Daniel Tácha

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here