Anketa: Korekce na trzích je pryč, ale potíž s inflací nadále trvá

109
trzich
Foto: Pixabay.com

Po krátké korekci se hlavní indexy vrací na maxima. Inflace nejen v USA, ale i v EU, zdá se, neřekla poslední slovo. A blíží se prezidentské volby v USA. Jaká očekávání panují na trzích, přibližují experti projektu #VítěznéPortfolio.

Petr Novotný / Investiční web: Býčí nálada zůstává velmi silná, to jak u velkých hráčů, tak u retailových investorů. Velké americké akciové fondy drží rekordně nízké pozice v hotovosti a většinu peněz mají zainvestovanou. Každopádně bych nyní doporučil využít rekordně nízké volatility k zajištění se pro případ změny nálady na trzích. A to například kvůli nečekané geopolitické události v druhé polovině roku.

Miroslav Novák / Akcenta CZ: Vycházím z předpokladu, že základní makroekonomický rámec se ve druhé polovině roku zásadně nezmění. Inflace sice bude pozvolna ustupovat a FED nakonec také přistoupí ke snížení úrokových sazeb. Avšak pravděpodobnost výraznějšího uvolnění měnové politiky v eurozóně i v USA je podle mě nízká. Evropské hospodářství pozvolna ožívá a v USA to na významnější zpomalení ekonomiky zatím nevypadá. To reflektují i finanční trhy. Přes léto může pokračovat optimismus s novými historickými maximy na akciových trzích. Po létě ale předpokládám, že se investoři začnou přepínat do módu vyčkávání na výsledky prezidentských voleb v USA.

Michal Stupavský / Conseq Investment Management: Domnívám se, že pravděpodobnost negativního inflačního scénáře ve Spojených státech je poměrně vysoká. V následujícím období by se proto situace mohla přiblížit nechvalně proslulému vývoji ze 70. let minulého století. Tehdy americká ekonomika prodělala dvě masivní inflační vlny. Finanční trhy v současnosti nadále zaceňují – derivátové kontrakty FED Funds Futures – jedno až dvě snížení úrokových sazeb FEDu po čtvrt procentním bodu do konce letošního roku. Inflační vývoj, a zejména výhled je nyní ovšem nepříznivý. Snižování sazeb FEDu do konce letošního roku je podle mě velice málo pravděpodobné.

Petr Sklenář / J&T Banka: Předchozí velká inflační vlna odezněla a míra inflace se už propadla na nižší hodnoty. Také se ale ukazuje, že inflační „zima“ má ještě různé dozvuky a cesta nejen k nižší, ale i trvale nízké inflaci bude podstatně delší a klikatější, než si mnozí představovali. Centrální bankéři, pokud úrokové sazby už začali snižovat, jsou tak obezřetnější. Další pokles sazeb půjde zřejmě pozvolněji. Tam, kde už uvažovali, že začnou sazby snižovat, FED, plány zase schovávají do šuplíku na pozdější termín.

Peter Garnry / Saxo Bank: AI jízda pokračuje. Což udržuje ocenění amerických akcií na zvýšených úrovních. Podle některých měřítek jsou dokonce ceny akcií na Wall Street až příliš vysoko. Americké akcie se od roku 1992 dostaly třikrát do pásma bubliny. Poprvé během takzvané “Dot Com horečky” na konci 90. let, podruhé po odeznění krize kolem pandemie covidu-19 a potřetí teď – na vlně AI.

Tomáš Beránek, #VítěznéPortfolio

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here