Zhruba polovina zájemců o hypotéku její sjednání stále odkládá

117
hypoteku
Ilustrační foto: Redakce FinTag

Hypotéku si plánuje vzít 18 procent Čechů. Rozhodující je pro ně úroková sazba a výše měsíční splátky. Většinou se s hypotékou vejdou do čtyř milionů korun. Průměrná výše hypotéky letos v dubnu činila 3,6 milionu korun.

Bezmála polovina zájemců o hypotéku její sjednání v posledních několika letech odložila kvůli inflaci a vyšším životním nákladům. A také kvůli vysokým úrokům u hypoték. S odvoláním na výsledky aktuálního průzkumu to uvedla Česká bankovní asociace [ČBA].

„Zhruba polovina domácností, které plánují hypotéku, její pořízení odkládá. A to z důvodu nárůstu životních nákladů způsobených inflací. Menší část také vyhlíží příznivější úrokové sazby či ceny nemovitostí,“ uvedl hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler.

Podle něj je to škoda, protože dlouhodobě trvá zájem o hypotéky ze strany domácností. Argumentuje tím, že čtvrtina Čechů žije v pronájmu. Ve vlastní nemovitosti bydlí 71 procent domácností. Třetina [29 %] z nich ho získala právě prostřednictvím hypotéky. Další zhruba třetina využila vlastní úspory. Drtivá většina z nich nemovitost ale koupila z obecního fondu, nikoliv za tržní ceny.

Hypotéku refinancuje zhruba 14 procent dlužníků

I přes inflační epizodu v minulých letech a stále trvající inflaci letos, z čehož pramení i oproti minulým rokům vyšší úroky u hypoték, přetrvává zájem o hypotéky.

„Aktivita na hypotečním trhu letos postupně zesiluje. To je patrné i z letošního šetření, kdy se oproti minulému roku snížil podíl domácností, které v posledním roce její pořízení odložily,“ doplňuje Seidler.

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů letos v dubnu klesla z březnových 5,19 procenta na 5,10 procenta. U delších fixací lze hypotéku aktuálně sjednat i na hladině rovných pěti procent nebo částečně níže. Podle ČBA se rychlost meziměsíčního poklesu úroků oproti předešlým měsícům ale snížila.

Průměrná hypotéka na 15 let vychází na více než 27 000 měsíčně

„V tuhle chvíli je obtížné projektovat ten výhled, protože tržní úrokové sazby jsou velice rozkolísané. Zprvu se zdálo, že půjdou rychle dolů, zejména v očekávání na Evropskou centrální banku, ale inflace v EU šla opět nahoru, takže ta očekávání vzala svým způsobem za své. Obecně se očekává, že úroky budou klesat, ale jak výrazně se dostanou pod pět procent, je velice nejisté,” vysvětlil Jakub Seidler s tím, že jasněji bude v druhé polovině roku v souvislosti s tím, jak na inflaci mimo ECB zareaguje i americký FED.

Průzkum ČBA se zaměřil i na domácnosti, které již hypotéku mají. Bezmála polovinu z nich čeká refixace do dvou let. Zhruba polovina z těchto domácností předpokládá, že se bude muset po refixaci finančně omezit. Novou úrokovou sazbu očekávají na úrovni čtyř až pěti procent. Přes 70 procent domácností s hypotékou osloví pro refixaci více bank.

„Z těch, kteří refixovali hypotéku loni, si pohoršila více než čtvrtina,“ říká Seidler.

To znamená, že po refixaci platí vyšší úrok. Podle hlavního ekonoma ČBA letos banky očekávají refinancování hypotéky u 14 procent dlužníků. A zajímavý je i další údaj o tom, že předčasné splacení hypotéky plánuje v horizontu několika let čtvrtina lidí.

Růst cen nemovitostí dál akceleruje

Zástupci ČBA potvrzují předpoklad, že ceny nemovitostí půjdou po mírném poklesu loni letos opět nahoru. Podle průzkumu asociace čtvrtina domácností předpokládá, že v následujících letech ceny nemovitostí opět výrazně stoupnou. Dvě třetiny Čechů, kteří by si hypotéku chtěli vzít, se obávají, že si kvůli zdražení nebudou moci koupit vlastní bydlení.

„Situace na realitním trhu tak výrazně komplikuje koupi nemovitostí,“ dodává Seidler.

SFPI začne opět nabízet zvýhodněné úvěry na bydlení

Ceny nemovitostí ovlivňují i výši hypoték. Z průzkumu vyplynulo, že loni měla většina dlužníků hypotéku do tří milionů korun. Zhruba milion korun drží lidé s hypotékou takzvaně ve svých penězích. Přičemž 15 procent zájemců o hypotéku si myslí, že budou potřebovat v budoucích letech jak vyšší hypotéku, tak vyšší vlastní úspory před jejím sjednáním. Mnozí to řeší, jak ukázal průzkum, úvěrem ze stavebního spoření nebo půjčkou v rodině.

ČBA dále zjistila, že více než třetina Čechů vydá na měsíční splátku hypotéky přes 25 procent čistého příjmu domácnosti. Situace se podle průzkumu ve srovnání s loňskem zlepšila. Vzrostl počet lidí, kteří na hypotéku platí 15 procent měsíčního příjmu. Naopak ti, kteří úvěr teprve plánují, očekávají spíše „vysoké výdaje“.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here