Průmysl i obchodní bilanci táhnou auta. Stavebnictví netáhne nic

153
prumysl
Ilustrační foto: Redakce FinTag

Průmyslová i stavební produkce v dubnu meziročně opět klesla. V meziměsíčním srovnání zaznamenal Český statistický úřad [ČSÚ] jen mírný nárůst. Průmysl tradičně táhla výroba aut. Ta pozitivně ovlivnila i přebytek obchodní bilance.

Podle aktuálních dat ČSÚ průmyslová produkce v dubnu meziročně reálně klesla o 0,4 procenta. Meziměsíčně byla vyšší o 0,6 procenta.

„Na celkový pokles měla vliv zejména nižší produkce v energetickém sektoru a pokračující pokles ve výrobě strojů a zařízení a v hutnictví a slévárenství,“ uvedl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Hodnota nových průmyslových zakázek meziročně vzrostla o 3,6 procenta.

„Růst hodnoty nových zakázek nejvíce ovlivnila výroba motorových vozidel. Zde meziročně přibylo zakázek ze zahraničí. Velké či dlouhodobé zakázky získaly firmy v odvětví výroby ostatních dopravních prostředků a zařízení,“ doplnila Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Podle hlavního ekonoma Creditas Banky Petra Dufka je aktuální výsledek s ohledem na situaci „vlastně docela dobrý výsledek“.

„Zvlášť, když vezmeme v úvahu, že za poklesem stojí především odstávky v energetice, a nikoliv další propad výroby v důsledku slabé poptávky,“ řekl.

EY: Nastartovat český průmysl i ekonomiku není raketová věda

Upozornil na to, že zpracovatelský průmysl byl v dubnu tentokrát v plusu, a to jak v meziměsíčním, tak i meziročním srovnání.

„Dokonce i bez přispění automotive, který doposud vlastně držel výsledky našeho největšího odvětví nad vodou. Daří se především výrobě elektroniky, nábytku, potravin a nápojů,“ doplnil.

Nejen průmysl je v meziročním propadu

Stavební produkce v dubnu meziročně klesla o 0,3 procenta, meziměsíčně byla vyšší o 3,0 procenta. Orientační hodnota vydaných stavebních povolení klesla o 16,5 procenta.

„V dubnu stavební produkce meziročně mírně klesla a meziroční pokles tlumilo inženýrské stavitelství, které vzrostlo o 3,2 procenta. Produkce v pozemním stavitelství se meziročně snížila o 2,0 procenta,“ přiblížil Radek Matějka.

Meziročně se v Česku zahájila výstavba o 35,4 procenta více bytů, dokončeno jich bylo ale o 8,1 procenta méně. Podrobnější data jsou zde.

Česká stavební produkce v březnu propadla nejvíc v EU

„Orientační hodnota v dubnu povolených staveb klesla o 16,5 procenta a tento pokles se odehrával v segmentu velkých staveb s rozpočtem nad miliardu korun. U menších staveb vzrostla orientační hodnota o 9,7 procenta,“ doplnila Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Podle Petra Kymličky, partnera poradenské skupiny Moore CR, se tuzemské stavebnictví stále potýká s vážnými problémy. To podle něj ukazuje, že Česko se bude nadále potýkat s nedostatkem vlastního bydlení.

Spolu s cenami nemovitostí přirozeně porostou i ceny nájmů

„Poptávka vysoce převyšuje nabídku. To způsobuje nejen rostoucí poptávka samotných zájemců o vlastní bydlení, ale i investorů. Umocnil ji především pokles úrokových sazeb hypotečních úvěrů,” doplnil.

Obchodní bilance zvýšila přebytek

Podle předběžných údajů ČSÚ skončila v dubnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 33,1 miliardy korun. Přebytek tak meziročně stoupl o 24,1 miliardy korun.

„Ve čtvrtém měsíci letošního roku došlo k meziročnímu růstu vývozu téměř u všech komoditních skupin. Dominoval opět zahraniční obchod s motorovými vozidly, to jak na straně vývozu, tak dovozu. Naopak k nejvyššímu poklesu došlo u dovozu ropy a zemního plynu, kde jsme zaznamenali meziroční pokles o 4,4 miliardy korun,“ přiblížila Jana Mazánková, vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ.

Česká ekonomika roste. Ale jen symbolicky, ukázala statistika

V kladném teritoriu se bilance nacházela osmý měsíc v řadě. Přičemž celkové saldo zahraničního obchodu příznivě ovlivnil zejména meziročně vyšší přebytek obchodu s motorovými vozidly [+15,7 mld. Kč]. Jejich vývoz vzrostl o 29,7 miliardy korun.

„V nadcházejících měsících by měl být zahraniční obchod i nadále podporován exportem automobilů, kde stále pozorujeme vyřizování objednávek z předchozích období,“ uvedla ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

Přebytek zahraničního obchodu za celý letošní rok podle ní dosáhne více než 200 miliard korun. Loni činil 124 miliard korun.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here