Inflace v květnu mírně klesla, ale ceny elektřiny jsou stále vysoko

200
inflace
Foto: Pixabay.com

Inflace v květnu meziročně klesla o 0,3 procenta na 2,6 procenta. V dubnu zejména kvůli zdražení potravin stoupla ze 2 procent na 2,9 procenta. Meziměsíčně spotřebitelské ceny v květnu v Česku v průměru stagnovaly.

Stále rychle ale rostou ceny služeb a vysoko zůstávají i ceny elektřiny [viz níže, pozn. red.]. O aktuálním vývoji inflace informoval Český statistický úřad [ČSÚ]. Koruna na vývoj inflace reagovala poklesem. K euru oslabila o osm haléřů na 24,72 Kč/EUR, vůči dolaru si pohoršila o 12 haléřů na 23,06 Kč/USD. Nad 23 Kč/USD koruna oslabila po téměř měsíci.

Vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá uvedla, že ve většině oddílů spotřebního koše statistici evidují pouze nevýznamné cenové pohyby, které se vzájemně kompenzují. Celkově ceny zboží v květnu úhrnem meziměsíčně klesly o 0,2 procenta, ale o 0,2 procenta opět zdražily služby.

Na zvyšování celkové hladiny spotřebitelských cen působilo v květnu především další zdražování stravování a ubytování. Stravování zdražilo o 0,4 procenta a ubytovací služby o 2,2 procenta. Z potravin stouply ceny másla o 4,4 procenta a brambor o 6,1 procenta.

Naopak meziměsíčně klesly ceny pohonných hmot a olejů [-1,8 %]. Přístroje a spotřebiče pro domácnost zlevnily o 1,6 procenta a ceny zboží a služeb pro běžnou údržbu domácnosti o 1,1 procenta. U potravin meziměsíčně klesly ceny drůbežího masa [-2,0 %], vepřového masa [-1,7 %] a vajec [-4,6 %].

Meziroční srovnání inflace v květnu

Meziroční srovnání vývoje spotřebních cen už tak příznivě nedopadá. Jakkoli v květnu klesly ceny potravin [-3,7 %] s výjimkou alkoholických nápojů a tabákových výrobků, náklady na bydlení dále rostou. Nájemné v květnu meziročně podražilo o 7,2 procenta, výrobky pro běžnou údržbu bytu o 4,6 procenta. A pak je tu trvalý meziroční růst energií, vody a pohonných hmot.

  • Elektřina: +11,1 %
  • Vodné: +10,9 %
  • Stočné: +10,5 %
  • Teplo a teplá voda: +3,6 %
  • Pohonné hmoty: +10,8 %

Z energií a komodit tak meziročně v květnu zlevnily jen ceny zemního plynu o 6,6 procenta a tuhých paliv o 3,9 procenta. Avšak třeba, co se týče stravování a ubytování, zde ceny meziročně v květnu stouply o 7,5 procenta a 10,2 procenta.

„Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v květnu 5,6 procenta. V dubnu činila 6,3 procenta,“ doplnil pak další statistiku ČSÚ.

Ceny energií a jejich role ve vývoji inflace

Minulý měsíc nás inflace překvapila směrem nahoru, teď v květnu nás překvapila směrem dolů. Ale stále je to vysoká inflace. A dodám, že za poslední roky nám ceny stouply o 30 procent, to znamená, že inflace je stále problém,“ uvedl v České televizi [ČT] hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Za poslední dva roky stouply ceny v Česku o bezmála 30 procent

Překvapující podle něj je, že stále meziročně rostou ceny elektrické energie. To přesto, že ceny energií na burzách klesají a dodavatelé energií lákají klienty na snížené ceny. Avšak ani to není celá pravda, jak na FinTag uvedl analytik srovnávače Ušetřeno Tomáš Vrňák.

„Společnost ČEZ sice uvedla, že zlevní 1 MWh elektřiny na 3 595 korun bez daně z přidané hodnoty u produktu bez fixace, ale u svého nejlevnějšího produktu Extra [s koncem fixace 30. září 2025] již 1 MWh zdražila z 2 790 korun na 2 990 korun, a to u její nejběžnější distribuční sazby D02d,“ upozornil.

Ceny elektřiny podle analytika XTB Jiřího Tylečka na burzách navíc rostou s menšími korekcemi již od konce letošního února a podobný trend sleduje u plynu.

„Aktuální růst cen energií navazuje na růst globální poptávky po LNG a zlepšení ekonomických vyhlídek středoevropského prostoru. Efekt má i zdražení emisních povolenek,“ vysvětlil pro FinTag v nedávném rozhovoru [viz níže, pozn. red.]

Lidé by se měli připravit. Ceny elektřiny a plynu dál stoupají

Další důvod, proč Češi platí stále vysoké ceny za energie, leží podle Petra Dufka i v tom, že mají zafixované ceny na vysokých hodnotách z loňského roku. V ČT ale upozornil i na to, že meziročně platí o dost více také za dovolené, to o 17 procent. Zastavení zdražování odhadl na přelom letošního a příštího roku.

Inflace v květnu podrobně a odhad kroků ČNB

„Po dubnovém zrychlení tempa růstu spotřebitelských cen přinesla květnová data zklidnění,” říká hlavní ekonom společnost BHS a poradce premiéra Petra Fialy [ODS] Štěpán Křeček.

Vláda má fakticky dobré výsledky, říká poradce premiéra Fialy

Upozornil na to, že inflace se nadále drží ve svém tolerančním pásmu a opět se přiblížila k inflačnímu cíli České národní banky [ČNB] ve výši 2,0 procenta. Vzhledem k tomuto vývoji lze podle něj i dalších analytiků očekávat, že ČNB bude dál snižovat úrokové sazby, ale ubere na tempu jejich snižování. Tedy úrokové sazby neklesnou o 0,50 procentního bodu, ale o 0,25 procentního bodu. Bankovní rada ČNB v této otázce zasedne již 27. tento měsíc.

Za pokračující trend Štěpán Křeček označil pokles cen zboží, které jsou podle jeho názoru pod kontrolou a meziročně v květnu přidaly pouze o 0,9 procenta. Avšak zdůraznil, že ceny služeb rostou meziročně o 5,3 procenta. Mnohým lidem, jak uvedl, dělají vrásky zvyšující se ceny vodného o 10,9 procenta, stočného o 10,5 procenta a již zmíněné elektřiny o 11,1 procenta. Což podle jeho názoru ale kompenzuje pokles cen zemního plynu a tuhých paliv.

ČEZ loni poslal státu 126 mld. Kč. Pokořil i žebříček plátců daně z příjmů

„Květen přinesl meziroční zdražení pro řidiče. Ceny pohonných hmot a olejů vzrostly o 10,8 procenta. Rovněž si připlatili milovníci neřestí za lihoviny o 6,1 procenta, pivo o 6,3 procenta a tabákové výrobky o 7,3 procenta,“ shrnul vývoj dalších položek spotřebního koše ekonom BHS a ekonomický poradce premiéra Fialy Štěpán Křeček.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here