Jitka Haubová jde do výkonné rady Mezinárodní obchodní komory

302
Jitka_Haubova.jpg
Ing. Jitka Haubová

Jitka Haubová, členka představenstva a provozní ředitelka Komerční banky, byla nově zvolena do výkonné rady organizace Mezinárodní obchodní komory. Haubová dříve působila ve vládní agentuře CzechTrade, a to i jako její ředitelka.

Mezinárodní obchodní komora [International Chamber of Commerce, ICC] podporuje otevřený obchod a investice a pomáhá podnikatelům a firmám naplňovat výzvy a příležitosti integrovanější světové ekonomiky. V současné době zahrnuje globální síť ICC více než 45 milionů společností, obchodních komor a podnikatelských sdružení ve více než 170 zemích světa.

„Je pro mě velkou ctí být součástí zcela nového vedení a směřování celosvětové ICC. Velmi se také těším na spolupráci s nově zvoleným předsedou Philippem Varinem i se všemi kolegy a kolegyněmi z globální sítě ICC. Máme před sebou spoustu výzev, které nám pomohou naplno odemknout potenciál této platformy,” uvedla Jitka Haubová.

Zkraje loňského roku se Haubová stala předsedkyní Národního výboru ICC v ČR. Do funkce ji její vedení zvolilo jednohlasně. K jejím hlavním úkolům patřil dohled nad agendou pravidel pro transparentní tržní prostředí a podpora mezinárodního obchodu.

„Zvolení předsedkyní ICC je další zajímavou etapou v mém profesním životě. Čeští podnikatelé mají ve světě výrazně pozitivní renomé a úkolem obchodní komory je pomáhat českým podnikům i dalším společnostem v jejich obchodních aktivitách za hranicemi České republiky,“ vyjasnila tehdy Haubová.

Kdo je Ing. Jitka Haubová

Jitka Haubová [roz. Hanzlíčková] vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze, obor finance a účetnictví. Absolvovala studium Finančního řízení na Galilee College v Izraeli. Získala Certifikát specialisty na strukturální fondy od Evropské komise a je certifikovaným mezinárodním auditorem na procesy jakosti. Zkušenosti má i z vlastního podnikání, byla spoluvlastníkem rodinné kavárny a restaurace.

Na začátku profesní kariéry působila ve vládní agentuře na podporu obchodu CzechTrade. V agentuře působila osm let. V roce 2004 až 2006 ji vedla jako její generální ředitelka.

„Věřím, že jsme mnoha exportérům pootevřeli dveře v navázání vztahů se zajímavými zahraničními zákazníky. Horečná příprava na první programovací období evropských dotací se zhmotnila v podpoře desítek rozvojových plánů domácích vývozců. Naplnili jsme přání klientů být v krajích, tedy tam, kde skutečně žijí a pracují,“ shrnula své působení v CzechTrade s tím, že práce v agentuře byla její „srdeční záležitost“.

V roce 2006 Haubová nastoupila do Komerční banky do odboru Trade Finance. Od roku 2012 zastávala různé manažerské role v Korporátním a municipálním bankovnictví, které čtyři roky řídila. Nyní je členkou představenstva Komerční banky a provozní ředitelkou banky. Pravidelně se umisťuje v TOP žebříčcích českých manažerek a žen ve finančním sektoru.

Co je a jak funguje ICC

ICC vznikla v roce 1919 v Paříži. Národní členové ICC přispívají prostřednictvím národních výborů v jejich zemích k řešení obchodních problémů a zajišťují vyjádření stanovisek ICC příslušným vládám.

Organizace tlumočí postoje a priority podnikatelů na mezinárodní úrovni pomocí aktivního zapojení v rámci Organizace spojených národů, Světové obchodní organizace, G20 a v dalších mezivládních fórech.

Radek Špicar bude viceprezident BusinessEurope

„Téměř 3 000 expertů z členských společností ICC uplatňují své znalosti a zkušenosti při formulaci postojů ICC ke konkrétním obchodním otázkám,“ stojí na stránkách komory.

Podle nich má ICC jedinečnou pravomoc vytvářet pravidla pro mezinárodní obchod. Přesto, že tato pravidla jsou dobrovolná, nemají legislativní povahu, respektují se a používají v mezinárodním obchodu.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here