Hovoříme jménem všech Rusů… Emigrujte! Vyzývá Rusy v Rusku Free Russia

26859
Rusu
Ilustrační foto: Pixabay.com

Významní ruští emigranti, šachista Garry Kasparov a podnikatel a bývalý politický vězeň Michail Chodorkovský, zveřejnili výzvu Free Russia. V ní jménem Rusů, kteří odmítají politiku prezidenta Putina, nabádají ostatní Rusy k emigraci. 

Ve výzvě žádají po ostatních státech bezvízový styk pro ty z Rusů, kteří otevřeně odmítnou Putinův režim. O iniciativě píše bruselský list Politico. FinTag přináší překlad jejich výzvy Rusům v Rusku i západním politikům a veřejnosti. Podle nich Západ má totiž i jiné způsoby, jak napomoci změnám politických poměrů v Rusku, než je jen vojenská podpora Ukrajiny. Více níže v textu Garryho Kasparova a Michaila Chodorkovského.

Hovoříme jménem všech Rusů, kteří důvěřují síle svobodného a demokratického Ruska. Ani jeden z nás se už celá desetiletí nemůže vrátit domů kvůli našemu odporu proti ruskému režimu. Naštěstí, díky zdrojům, které máme k dispozici, jsme si na Západě vybudovali nový domov, nový život pro sebe i naše rodiny. Ale to štěstí nemají miliony ostatních Rusů, kteří jako my, Putinův kriminální režim nepodporují.

Avšak na kritickém rozcestí boje Ukrajiny za samostatnost máme nyní příležitost dát Rusům doma šanci, aby se rozloučili s Putinovým režimem a podpořili úsilí Ukrajiny uhájit hranice své země. Můžeme jim pomoci, aby prošli morálním dilematem, jimž jsme procházeli i my.

V sázce je hodně. Je to svoboda a sebeuvědomění milionů Ukrajinců a jejich vlády i právo na teritoriální integritu. Ale nejde jen o toto, válka na Ukrajině zasahuje daleko za ukrajinské hranice. Vyhraje-li na Ukrajině Putinův režim, stane se to jasným signálem, že se světové demokracie nedokáží sjednotit v pevnou koalici, aby obhájily své základní hodnoty i podpořily ty, kteří jsou v nouzi.

Stále ještě ale máme příležitost, aby se to nestalo, abychom tomu zabránili. To se stane ale jen tehdy, pokud budeme jednat okamžitě. Pokud dokážeme, že demokratické instituce i hodnoty jsou silnější a životaschopnější než autoritativní režimy. A proto navrhujeme vytvoření jednotné a v souladu jednající komunity prozápadních Rusů, kteří by fungovali jako zásadní spojení Západu s opozicí proti režimu. Vnímáme to jako zásadní krok mezinárodního boje za Ukrajinu a proti putinismu.

O co jde v iniciativě Free Russia

O co konkrétně jde v praktické rovině? Jde o to, aby Rusové, kteří by se chtěli připojit k naší komunitě, podepsali Berlínskou deklaraci [deklarace demokratických ruských sil, pozn. red.]. Ta vytyčuje základní principy k dosažení vítězství Ukrajiny a Ruska bez Putina.

A za druhé:

  • Po přihlášení a prověření by signatáři této deklarace dostali doklad potvrzující jejich členství v iniciativě „Free Russia.“ Toto členství by jim umožnilo získat víza a vstoupit do všech členských zemí této smlouvy. A tak by se stalo silnou motivací pro více Rusů, aby se rozloučili s Putinem a emigrovali.

Přitom více než milion Rusů, kteří již Ruskou federaci opustili, patří mezi vysoce vzdělané lidi. A čím více Rusů odejde, tím více Putinův režim tímto odlivem mozků utrpí. Zůstane jen málo vzdělaných elit, které by mu pomáhaly vyvíjet nové smrtelné technologie a méně vojáků, které by mohl posílat na frontu.

Bohužel mnoho Rusů, kteří ze země odešli, se nemůže projevovat a riskovat tak vyhoštění ze svého dočasného útočiště z politických důvodů. Většinou žijí v Gruzii, Arménii, Turecku a ve středoasijských zemích a nemohou se dostat do Evropy. Mnozí by se rádi otevřeně připojili k boji proti Putinovi. Avšak platnost jejich pasů brzy vyprší, oprávnění k jejich pobytu je nejisté a nikdo je nezastupuje.

Tito lidé nežádají ekonomickou pomoc – umí se o sebe postarat. Systém, který navrhujeme, by jim ale umožnil, aby pomohli sami sobě, svým rodinám a Západ by tak podpořil mezinárodní boj proti Putinovi.

Veřejně a beze strachu

Komu se tato myšlenka zdá neproveditelná a během na dlouhou trať, nabízíme historické příklady, že tomu tak není. Nansenovy pasy vydávané lidem bez vlasti v politickém chaosu po 1. světové válce vydávala Liga národů poté, kdy ruská vláda oficiálně zrušila občanství tisícovkám Rusů v zahraničí. Během 20 let trvání této iniciativy, která byla pojmenována po norském politikovi Fridjofovi Nansenovi, se vydalo téměř půl milionu těchto pasů. Iniciativa, jež se stala de facto předchůdcem současného uprchlického víza, získalo Nobelovu cenu.

Ukrajina válku nejspíš nevyhraje, ale Rusko také ne

Ano, možná tato historická paralela pokulhává, jako pokulhává každá historická paralela. Ale stoupá počet Rusů, kterým dnešní Putinova aktivita negativně ovlivňuje život. Jejich postavení by změnilo mezinárodní uznání. Finsko a Norsko nedávno zakázaly vstup ruských turistů na svoje území. Existují však jen výjimky pro nezbytné cesty z humanitárních důvodů. Naznačuje to silný postoj proti Putinově válce. Problém ale je, že stále nedělá rozdíl mezi Rusy, kteří stojí za Putinem a těmi, kteří s ním nesouhlasí. To jen zdůrazňuje nutnost, aby mezinárodní právo tento rozdíl uznalo.

Využijme každé příležitosti

Jak válka pokračuje, musíme využít všeho, co máme k dispozici – zbrojní průmysl, ekonomický tlak a právní rámec, abychom Ukrajině pomohli vyhrát. Vznik zahraničního svobodného Ruska, mezinárodně uznávaného, by byl zásadním krokem k vítězství Ukrajiny a podstatně by pomohl změnit boj mezi demokracií a diktaturou.

Nemůžeme popřít, že vítězství Ukrajiny spočívá v úplné porážce Putinova režimu. Krok k zajištění ukrajinské budoucnosti je totiž krokem ke svobodnému, spravedlivému a demokratickému Rusku a jeho vazbám na Západ.

Třetí světová válka již začala, píše britský list The Telegraph

Apelujeme proto na všechny vůdce svobodného světa, aby brali tento návrh vážně. Totiž má význam a osvědčí se přivést v současném boji stejně uvažující Rusy na svoji stranu a zapojit je do demokratických struktur.

Garry Kasparov, Michail Chodorkovský, Free Russia

12 KOMENTÁŘE

    • Proč to neplatí pro ekonomické emigranty v milionech ze zkorumpované Ukrajiny ? Vinu na tomto dnešním … po voj. převratu Majdan 2014 má větší Ukrajina s nebezpečným sociopatem z Kyjeva. Do 24. hodin po své přísaze, (kdy lhal jako vénaláh..) zradil UA i Ukrajince a nechal bombardovat Bachmut. Nejen videa na YT to dokazují.

    • Máte velký problém uSSáku v sobě, agresor USSA je hlavním viníkem nynějšího stavu na frontě UA-Rusko. Kde hlavně umírají civilisté z obou stran a to už po voj. převratu Majdan 2014. Kterému s korupčními dolary šéfoval Biden ml. který je dnes v USA obžalován z kdečeho. Pokud dalším podrazem nevyhraje loutka dementní Joe, tak bude mít válečný štváč velké problémy

  1. Jsem ochoten poskytnout bydlení startovní pro jednu pracující Ruskou rodinu,co chce začít žít v demokracíí a svobodném světě,kdysi za komunismu my Němci také dali šanci,chci to nějak v sobě urovnat a vrátit pomoc potřebným.
    I prostý Rus s vymazaným mozkem je jenom člověk.

  2. To tak! Nakonec se Putinovi opravdu povede Evropu zahltit uprchlíky? Vše dle plánu! To spíše , ať je vyzvou k vydání Putina do Haagu…

    • Lepší rada jednoho či dvou rozumných než nic.( A s národností či rasou bych to nutně nespojoval, nemá to totiž žádnou souvislost)🧐

  3. S výzvou souhlasím. Západ by měl se nad tímto zamyslet. Samozřejmě ale je nutná určitá opatrnost, aby sem nelezli ruští agenti a nepáchali teroristické činy.

    • Ukrajinští ekonomičtí … ve statisících, teroristické UA mafie i s agenty nebezpečného sociopata z Kyjeva vám antirusové asi nevadí. To už jste soudruzi zapomněli na krutost UA mafií jak řádily v Česku od rozpadu SSSR ? Řádí dodnes. Možná byli i horšími, než byly čečenské mafie a dnes ty samé pokrytecky oslavujete. Čisté svědomí vám všem zfanatizovaným ukronác.. schází. Špinavá ideologie hrůzovlády vám savem propláchla … mezi ušima. [redakčně upraveno]

  4. Tendenční článek, to k vám moc nepasuje. Takový přesně dle provládního Rudého práva a že takových webů je více, než mrvy na poli. Vykulvokovo gesta… mázlo za 1. rok 1 200 webů, proč asi ? Do debat provládních webů můžou přispívat jen amorální euhujeři, nutelláci, ukronáckové apod. lůza. Dokonce i ti, kteří sprostě uráží debatéry s jiným názorem, než je ten vládní povinný. O hulvátství k Babišovi, Okamurovi, Zemanovi, Putinovi … je to ještě v horším a provládní soudruzi z webů pokrytecky tleskají. Jejich debil.. kodex platí jak si kodex ohnou dle sebe.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here