Americká onsemi rozšíří výrobu v Česku. Chce ale další pobídky

709
onsemi
Premiér Petr Fiala hledí na výrobu čipů v závodu americké firmy v Rožnově pod Radhoštěm. / Foto: onsemi

Americká společnost onsemi oznámila, že rozšíří výrobu čipů v Rožnově pod Radhoštěm. Do svého závodu chce investovat dvě miliardy dolarů [cca 46,3 mld. Kč]. Firma ale i dodala, že s vládou ještě projedná podobu investičních pobídek.

A ty, pokud se na nich s vládou dohodne, musí schválit Evropská komise [EK]. České pobočce americké firmy již loni vláda schválila investiční pobídku za více než půl miliardy korun. Jednatel ON Semiconductor CR [onsemi] Josef Švejda se letos stal novým členem vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace [RVVI].

Již loni schválená pobídka pro firmu zahrnuje slevu na dani z příjmů a hmotnou podporu pořízení dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku. Firma, která působí v Rožnově pod Radhoštěm, kde vyrábí 10 milionů čipů denně, již dříve investovala čtyři miliardy korun do zavedení výroby karbidových čipů v Rožnově. A oznámila investici ve výši dalších 7,5 miliardy korun. Nyní ale mluví o dvou miliardách dolarů. Zároveň uvedla, že původně zvažovala pro rozšíření výroby využít i své závody ve Spojených státech a v Koreji.

Americká onsemi čerpá miliony ze státního rozpočtu i radí vládě

Onsemi vznikla v roce 1999, celosvětově má více než 33 000 zaměstnanců. Její tržby loni činily přes osm miliard dolarů, čistý zisk přesáhl dvě miliardy dolarů. V Česku firma působí od roku 2003 jako ON Semiconductor Czech Republic, kdy vznikla fúzí společností Tesla Sezam a Terosil.

Pomůžeme EU v přechodu na nízkouhlíkovou ekonomiku

„Naše investice do závodu v Česku by vytvořila středoevropský dodavatelský řetězec, který by lépe obsluhoval rychle rostoucí poptávku našich zákazníků po inovativních technologiích. Tedy technologiích, které zlepšují energetickou účinnost jejich aplikací,“ uvedl prezident a CEO americké firmy Hassane El-Khoury v tiskové zprávě společnosti.

Pomocí úzké spolupráce s českou vládou by podle něj rozšíření závodu posílilo výrobu inteligentních výkonových polovodičů, což by napomohlo úsilí Evropské unie dosáhnout nízkoemisní ekonomiky.

USA chtějí znovu získat dominanci na trhu s mikročipy

Důležitá je také snaha EU o snížení závislosti dodávek čipů z asijských zemí. Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR [MPO] již dříve uvedlo, že důležitým aspektem předkládaného projektu onsemi je jeho přímá vazba na takzvaný evropský Chips Act neboli Akt o čipech.

To je evropská iniciativa na podporu polovodičových technologií včetně jejich dalšího vývoje a pokroku. EU si od programu slibuje do konce desetiletí investice za v přepočtu zhruba bilion korun. Podle posledních zpráv na něj prozatím ale uvolnila jen 3,3 miliardy eur [cca 83,5 mld. Kč]. Zbytek má dodat soukromý sektor.

Vláda: onsemi značí nejvyšší zahraniční investici v ČR

Premiér Petr Fiala [ODS] včera [19.6.] řekl, že investice onsemi se stane nejvyšší investicí v moderní historii České republiky. A i město Rožnov považuje rozšíření výroby za mimořádnou příležitost. Již oznámilo zvýšení kapacity škol a školek a výstavbu nových bytů. Město kvůli očekávanému příchodu nových pracovníků a obyvatel připravilo plán za dvě miliardy korun. Jeho součástí je 42 projektů.

Vláda schválila investiční pobídky pro Foxconn i další firmy

Společnost onsemi ve své zprávě uvedla, že nový závod by přispíval k hrubému domácímu produktu [HDP] Česka více než šesti miliardami korun ročně. Vyrábět se v něm nadále budou inteligentní výkonové polovodiče, které slouží ke zlepšení energetické účinnosti elektromobilů, obnovitelných zdrojů energie a datových center s umělou inteligencí. Plánované rozšíření přivítala automobilka Škoda Auto, která s onsemi spolupracuje při dodávkách inteligentních řešení napájení a senzoriky pro vyráběná auta.

Dodavatel technologií pro výrobu čipů rozšiřuje výrobu v Česku

Podle premiéra Fialy by se produkce měla zvednout o stovky procent. Od investice očekává pozitivní dopad na pracovní trh. V samotném závodu onsemi v Rožnově se podle něj počet pracovních míst zvýší zhruba na 3 000, to ze současných 1 700. Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] předpokládá, že většinu nových míst obsadí čeští zaměstnanci.

Zároveň potvrdil, že v příštích měsících vláda projedná s onsemi konkrétní podobu investiční pobídky. Podle něj jsou jednou ze zvažovaných možností daňové prázdniny. Poskytnutá pobídka by se Česku podle Stanjury rychle vrátila. Podle něj přinese do státního rozpočtu, krajských a obecních rozpočtů investice za deset let v objemu 45 miliard korun.

–DNA–

1 komentář

  1. Dnešní zrádná hrůzovláda pro tento kšeft neudělala vůbec nic. Najednou se honosí cizím peřím a hledá kde vzít pobídky pro firmu v Beskydech. Konečně by mohli zastavit pomoc rozkradené Ukrajině a pomoci Rožnovské firmě. Nebo opět okradou pracující obyvatele Česka ? Tak to i dopadne

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here