Král je mrtev, ať žije král! Nvidia přeskočila Apple

154
Nvidia
Foto: Freepik.com

Posledních pět let se v čele žebříčku o největší americkou společnost z hlediska tržní kapitalizace střídal Microsoft a Apple. Big tech má ale nyní nového krále. Je jím Nvidia! Jak se výrobce čipů na toto místo dostal? A má ještě potenciál růstu?

Ještě v roce 2019 Microsoftu a Applu konkuroval podobně velký Amazon, ale od něj převzal žezlo největší světové společnosti z hlediska tržní kapitalizace Apple. Ten také vůbec jako první překonal hranici tržní kapitalizace 1, 2 a také 3 bilionů dolarů.

V podstatě od začátku loňského roku panuje na trzích velmi dobrá nálada, která je umocněna také boomem v oblasti AI. Což znovu vystřelilo Microsoft nad Apple. Z umělé inteligence těží prakticky všechny velké technologické společnosti, ale jednoznačně nejvíc je to výrobce čipů Nvidia. Společnost tento týden překonala Microsoft a sesadila jej z trůnu nejhodnotnější společnosti světa.

Tržní kapitalizace: Nvidia [zelená], Microsoft [modrá], Apple [bílá] a Amazon [žlutá]

[Zdroj: Bloomberg Terminal]

Cesta Nvidie na vrchol ale nebyla jednoduchá. Společnost vstoupila na burzu v roce 1999. Tehdy se do vedení Applu vrátil Steve Jobs a Intel mnozí považovali za nesesaditelného lídra v oblasti čipů. Avšak od tohoto momentu akcie Nvidie vzrostly o neuvěřitelných 600 000 procent. A to i přesto, že si Nvidia krátce po svém vstupu na burzu zažila propad akcií během Dotcom bubliny. Byť v tom nebyla sama…

Nástup společnosti Nvidia začal před 12 roky

Strategií Nvidie byl průnik do herního světa pomocí grafických karet a pomocí využití čipů v herních konzolích. Následně přišly těžké roky vzpamatovávání se akciového trhu a za pár let přišel další problém, kterým byla velká finanční krize v roce 2008. Kromě externích faktorů však firma měla i své vnitřní problémy, například velký soudní spor s Intelem. Ten skončil urovnáním ve výši 1,5 miliardy USD.

Zhruba 12 let dozadu Nvidia začala pronikat do oblasti datových center. V této době se pomalu rozbíhaly cloudy a datacentra tak, jak je známe dnes. Právě v nich Nvidia vycítila příležitost. A udělal správně, letos ji to vyneslo na pomyslný trůn nejhodnotnější firmy světa. Ale nejen to stojí za jejím raketovým vzestupem.

Zisk výrobce čipů pro AI Nvidia stoupl o 629 %. A to při 57% marži

Byl to hlavně nástup umělé inteligence, autonomních aut, gamingu, růst kryptoměnového trhu – grafické karty se používaly k těžbě některých kryptoměn – či pandemie covidu, lidé doma více hráli hry. To vše přinášelo a stále přináší poptávka po čipech od Nvidie.

Všichni potřebují čipy od Nvidie

Poslední vlna poptávky, která katapultovala akcie společnosti na dnešní hodnoty, však přišla prakticky až v roce 2023. Technologický svět zachvátila velká AI mánie. Všichni velcí hráči, jako například Microsoft, Meta, Amazon, Alphabet či Tesla potřebovali k trénování a provozování svých AI modelů čipy. A ty nejlepší a nejvýkonnější navrhuje právě Nvidia.

Společnost má momentálně extrémně vysoké marže, které byly historicky vždy u jiných firem neudržitelné. Akcie je z hlediska P/E drahá, avšak minimálně v krátkodobém horizontu to nevypadá, že by Nvidii někdo reálně ohrozil. Střednědobý a dlouhodobý horizont je ale už jiná věc. Jen čas ukáže, zda vedení firmy svůj raketový růst udrží.

Big Tech firmy pohledem analytika. Nvidie jede, ale jede ještě Tesla?

Ať už vám akcie Nvidie přijdou zajímavé, nebo ne, měli byste před každou investicí znát danou společnost co nejpodrobněji, abyste si vyvodili závěry v aktuálním kontextu. Také ale platí, že mezi investory jsou teď nejoblíbenější právě akcie velkých technologických společností. Tam kromě Nvidie řadíme Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Metu a Teslu. Toho, kdo by chtěl vědět víc, odkazuji na svůj report nazvaný Investování do Big Tech společností na stránkách XTB. V něm jsem podrobně popsali dané společnosti, jejich finance, byznys modely, silné a slabé stránky a také aktuální technický pohled.

Tomáš Vranka, analytik XTB

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here