Francouzští zemědělci volili krajní pravici. Teď toho litují

8842
francouzsti_zemedelci
Foto: Pixabay.com

Průzkum z května ukázal, že 26 % francouzských farmářů v eurovolbách zvolí Národní sdružení [RN] strany Marine Le Penové. To bylo dvakrát víc než v roce 2019. V eurovolbách dali francouzští zemědělci RN nakonec 30 % hlasů.

Jedním z důvodů je neutěšená situace francouzských zemědělců, kteří kvůli nízké podpoře vlády nezvládají konkurovat zahraničním farmářům, a to ani ve své vlasti. Avšak je otázka, zda volba Národního sdružení pro ně byla správnou volbou. Tím se v článku “France´s farmers helped the far right win. Now they´re regretting it“ zabývá bruselský list Politico.

„Populismus během krize funguje velmi dobře. Řekl bych, že k růstu obliby RN přispěly zvláště protesty zemědělců,“ cituje Politico chovatele krav na mléko z Burgundska a nového viceprezidenta Mladých zemědělců [JA] Pola Devillerse.

Problém podle něj je, že farmářské svazy za volbu RN zaplatily hned po volbách. RN se totiž zbavila jejich dvou oblíbených právníků z evropských struktur v Bruselu. Jde o schopnou Annu Sanderovou z Les Républicains, francouzského křídla Evropské lidové strany. A dále o liberála Jérémy Decerleho z Makronovy Liste L´Europe Ensemble z frakce Renew. Ten byl navíc v letech 2016 až 2019 prezidentem francouzských Mladých zemědělců.

Jednotný zemědělský trh v EU neexistuje, říká Jandejsek

Obě tyto osobnosti přitom podle Politico platí za zapálené chovatele dobytka. Sandrová byla nedávno v čele neúspěšné snahy vyjmout velké chovatele drůbeže a prasat z unijního zákona na omezení emisí skleníkových plynů.

„Doufám, že jsme naší volbou nepoškodili zemědělství, ale velmi o tom pochybuji,“ nechal se slyšet zklamaný Decerle na platformě X. Tím ale nahrál ministrovi zemědělství Marcu Fesneauemovi, který jeho post okamžitě retweetoval.

Francouzští zemědělci zjistili, že NR v EP není silná

Jedinou členkou za stranu RN v evropském parlamentním Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova [AGRI] je Marie Dauchyová. Ta toho podle listu Politico jako náhradnice během minulého mandátu příliš nedokázala. Její pravděpodobnou nástupnicí je pak Valérie Delongeová, málo známá chovatelka ovcí, která v roce 2011 hostila na své farmě Marine Le Penovou a Gillese Pennelleho, stranického funkcionáře, jehož jedinou kvalifikací, jak se zdá, je to, že pochází ze zemědělské oblasti v Bretani.

„Tahle velká změna znamená, že ztratíme čas, abychom se znovu dostali do pracovního tempa při prosazování zemědělské legislativy, ale i lobování,“ stěžuje si Pol Devillers z Mladých zemědělců.

„Kdybychom měli v Bruselu zástupce z našeho sdružení, šlo by vše snadněji,“ dodává.

Je to o ekonomice Francie, hlupáčku. Ale čí ekonomiky?

Avšak nemají. Navíc zákonodárci z krajní pravice, i kdyby plně souhlasili s názory největších francouzských zemědělských odborů FNSEA-JA, jsou v podstatě méně užiteční než ti ortodoxní. Důvod je, že „Cordon sanitaireposlanců Evropského parlamentu od extrémní pravice z frakce Identity and Democracy, která zahrnuje RN, je rutinně vylučuje z vrcholných pozicí ve výborech Evropského parlamentu, což omezuje jejich akceschopnost.

„Navíc ne vždy souhlasí s odbory. Mohou se však shodnout na oslabování návrhů Zelených a na obraně francouzské gastronomie. Liší se ale jejich názory na oblast obchodu nebo práva zvířat, což je mimochodem oblíbené téma Marine Le Penové,“ dodává Devillers.

Celou záležitost navíc komplikuje skutečnost, že noví členové parlamentu podědí pouze problematiku ochrany zvířat během přepravy a jejich obecný welfare. To je ale jen domněnka.

Situaci komplikují předčasné volby ve Francii

Je tu ale další problém. Ve Francii vedlo vítězství RN k zamrznutí legislativy. Hlavní úkol vlády, schválení zemědělského zákona, totiž pozastavilo vyhlášení nových voleb.

„To nám nepomůže. V zákoně je mnoho věcí, které reagují na protesty farmářů, umožňují nám oslovit mladé lidi a zachránit zemědělství. Existovalo mnoho možností,“ uvedl Devillers a dodal: „A teď se to všechno zastavilo. Nejsme spokojeni.“

Zemědělci opět vyjedou do Prahy. Vláda pohnojila, co mohla, tvrdí

Zákon je všehochuť uvolněných opatření na ochranu životního prostředí, finančních pobídek pro mladé farmáře a snadnější povolování výstavby farem a zásobníků na vodu. Jedná se o klíčové požadavky FNSEA a JA. A ty se neprosadí, pokud po volbách dojde ve francouzské vládě ke změnám.

„I když se patová situace vyřeší, nástup nestabilních euroskeptiků z RN ohrožuje domácí zemědělskou politiku. Ta historicky vycházela ze silného pravého středu,“ říká francouzský politolog, specialista na protestní hnutí a otázky zemědělství, Eddy Fougier.

Nespokojenost se společným projektem FNSEA a JA v kombinaci se vzestupem RN podle něj posílí odbory z krajně pravicové Coordination Rurale. Ta reprezentuje asi 20 procent farmářů. A odbory mohou podle Fougiera rovněž profitovat ze spolupráce s levicovou Confédération Paysanne z opačného politického spektra.

–AM–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here