Komárkova KKCG nabízí dluhopisy s kuponem 7,75 p.a.

6871
KKCG
Jedním z projektů realitní část skupiny KKCG je i kancelářsko-obchodní centrum na pražské Evropské třídě Bořislavka Centrum. KKCG Real Estate Group ho dokončila v roce 2021. / Foto: KKCG

Česká národní banka schválila prospekt dluhopisového programu společnosti KKCG Financing ze skupiny KKCG Karla Komárka juniora. Ta tak vydá zajištěné dluhopisy v objemu pět miliard korun, ale s možností navýšení na deset miliard.

Dluhopisy [ISIN CZ0003563009] se začnou na Burze cenných papírů v Praze [BCPP] obchodovat letos v červenci. Nakoupit je mohou jak institucionální, tak retailoví investoři. Dluhopisy již nyní nabízejí společnosti:

  • J&T IB Capital Markets,
  • Česká spořitelna,
  • J&T BANKA Komerční banka,
  • PPF banka.

Jmenovitá hodnota jednoho dluhopisu je 10 000 korun. Fixní kupon činí 7,75 procenta p.a., splatný je kvartálně.

„Výnosy z emisí použijeme na refinancování stávajících závazků, diverzifikaci zdrojů financování a podporu naší mezinárodní expanze,” uvedla Katarína Kohlmayer, členka představenstva a finanční ředitelka KKCG.

Podle ní je tento krok v souladu se skupinovou strategií, jejímž cílem je udržitelný růst. V minulosti vydaly dluhopisy ze skupiny KKCG společnosti Allwyn [dříve Sazka Group, pozn. red.], Moravské naftové doly Group [MND Group] a US Methanol.

Na začátku byla privatizace MND

Skupina KKCG, která podniká v oblasti loterií, informačních technologií, nemovitostí a energetiky, vznikla v roce 1992, kdy si Karel Komárek půjčil od otce 300 000 korun a rozjel firmu M.O.S. Hodonín. Klíčový pro úspěch rodinného podnikání se ale stala privatizace MND. Ta se uskutečnila v roce 1996 z rozhodnutí vlády. Šlo a stále jde o výsadní firmu skupiny. Až následně se přidávaly další významné společnosti. Přehled společností ve skupině je zde.

„Naše podnikání je založené na respektu, odpovědnosti, stabilitě a odvaze,“ píše dnes společnost na svých stránkách.

Marketingová Mind2Flo spojila Komárka, Havrlanta i Galgonka

Skupina KKCG loni vykázala hrubý provozní zisk přes 1,4 miliardy eur [cca 35 mld. Kč]. Zaměstnává přes 16 000 lidí ve 37 zemích, v Česku je to více než devět tisíc lidí, a spravuje aktiva přes deset miliard eur [cca 250 mld. Kč]. Mezi její společnosti patří loterijní firma Allwyn, MND Group, technologická skupina Aricoma nebo KKCG Real Estate Group.

Karel Komárek jako třetí nejbohatší v ČR

Podle časopisu Forbes byl loni Karel Komárek třetím nejbohatší Čechem. Jeho majetek časopis odhadl na 185,6 miliardy korun. Před ním se umístil většinový vlastník Energetického a průmyslového holdingu Daniel Křetínský s majetkem 210,9 miliardy korun a pak ještě dědička impéria PPF Renáta Kellnerová s rodinou s majetkem 378 miliard korun. Předloni byl Komárek druhý nejbohatší Čech.

Pro vstup Sazky na burzu Komárek využije SPAC CRHC

Karel Komárek je stejně jako většina úspěšných podnikatelů aktivní i v dobročinné oblasti. Založil Nadaci Karel Komárek Family Foundation [KKFF]. Ta například pokračuje v obnově veřejného prostoru Hodonína, který před dvěma lety zpustošilo tornádo. KKFF v tomto případě realizuje pět projektů. A 50 milionů korun poskytla například postiženým rodinám.

V areálu Bažantnice vybudovala společnost Dům přírody, obnovila park před ZŠ U Červených domků. Rozšiřuje i sportovní areál a novou podobu dostane i příměstský lesopark a dětské městečko. Finančně podpořila i vznik dokumentárního filmu Tornádo. Obnova domovského Hodonína ale není pro rodinu Komárkových jedinou aktivitou KKFF.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here