Ukrajina znovu stojí před platební neschopností. Jedná s věřiteli

18928
ukrajina
„Je zřejmé, že všude, kam se teď podíváte, se rozdmýchávají konflikty. Historicky ale platí, že války vyvolávají inflaci. Války jsou inflační, protože jejich financování je velmi nákladné,“ uvedl v nedávném podcastu FinTag Global Head of Multi-Asset Solutions společnosti Amundi John O’Toole. Problém ale není jenom inflace, ale i dluhy. / Ilustrační foto: Ukraine government

Zahraniční držitelé ukrajinských státních dluhopisů mohou při případné dohodě o restrukturalizaci ukrajinského dluhu přijít o 30 až 42 % hodnoty svých investic. Ukrajina by se díky tomu nejspíš ale vyhnula platební neschopnosti. 

Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na zprávu americké banky JPMorgan Chase. Podle ní se Ukrajina nyní snaží o restrukturalizaci svých dluhopisů za zhruba 20 miliard USD [cca 465 mld. Kč]. Neformální jednání o tom začala již loni. Ukrajině na konci letošního srpna vyprší termín pozastavení splácení emitovaných dluhopisů.

S JPMorgan Ukrajina přitom spolupracuje na financování státního dluhu od roku 2010. Za tu dobu jejím prostřednictvím profinancovala státní dluh ve výši 25 miliard dolarů [cca 581 mld. Kč]. Nyní se ale ukazuje, že není s to dostát svým závazkům. Proto jedná s věřiteli o tom, jak zaplatit alespoň část dluhu, aby se vyhnula platební neschopnosti. Selhání při splácení dluhů by ji totiž dostalo do ještě větších problémů.

Ukrajina je stupeň od vysoké pravděpodobnosti selhání

Jednání s věřiteli prozatím ke shodě ale nevedla. To zvyšuje riziko, že se Ukrajina dostane do platební neschopnosti, pokud se jí nepodaří dohodnout na restrukturalizaci dluhu nebo na prodloužení moratoria na jeho splácení.

„Strany se musejí domluvit na důležitých rozdílech týkajících se případné úlevy a struktury nástrojů, a hledat kompromis někde mezi nimi,“ uvedl stratég JPMorgan Nishant Poojary.

Ukrajinská vláda v pondělí oznámila, že první kolo formálních rozhovorů s držiteli dluhopisů nepřineslo žádnou dohodu. Poojary poté upřesnil, že první kolo jednání poskytlo spodní a horní hranici pro jednání o odpisech. Zároveň ukázalo, že obě strany jsou ve svých návrzích „poměrně daleko od sebe“.

Ukrajinská vláda nabízela v případě výplaty kuponů u dluhopisů jedno procento, zatímco držitelé dluhopisů požadovaly více než sedm procent. Ještě před válkou na Ukrajině činil ukrajinský kupon v závislosti na typu dluhopisu i 16 procent.

Co navrhuje JPMorgan

JPMorgan ve svých výpočtech simulovala balíček, který by byl uprostřed návrhů. Zahrnuje jak prvky navržené vládou, tak prvky navržené skupinou držitelů dluhopisů. Tento hypotetický kompromis zahrnuje tři typy dluhopisů:

  • Standardní vládní dluhopisy.
  • Dluhopisy s rostoucími kupony, tj. pravidelnými úrokovými platbami.
  • Dluhopisy s pohyblivou jistinou i kuponem dle průměrného daňového inkasa.  

V případě takového balíčku by se ztráta pro investory mohla pohybovat v rozmezí 30 až 42 procent, uvedl Poojary. Přesto vyzdvihl jako pozitivní, že návrhy obou stran řešily možný nevýhodný scénář pro Ukrajinu a zahrnovaly výplatu kuponů od samého počátku. I když v různé výši.

Zadlužení Ukrajiny se blíží 100 % hrubého domácího produktu

„I když cesta k restrukturalizaci ukrajinského dluhu vypadá hrbolatě, celková trajektorie je pozitivní,“ hodnotí Poojary s tím, že spatřuje jen nízkou pravděpodobnost tvrdého selhání při splácení.

Ukrajina: BlackRock a JPMorgan Chase i McKinsey

Na restrukturalizaci státního dluhu spolupracuje Ukrajina s již zmíněnou JPMorgan Chase. Kyjevská vláda loni v listopadu pak pověřila americkou banku BlackRock, aby jí pomohla s financováním obnovy. Příprav se účastní i americká poradenská firma McKinsey & Company, potvrdil list Financial Times. Do plánu je samozřejmě zapojena i Evropská investiční banka.

Ukrajina letos získala v přepočtu bilion korun finanční pomoci

Na Ukrajině tak vznikl nový Rozvojový fond Ukrajiny, který zatím ale nepracuje. Zástupci bank i tak počítají, že do něj okamžitě po ukončení konfliktu s Ruskem poplyne velký objem soukromých investic a podpory od ostatních států.

„Smíšené financování je ta správná cesta,“ uvedl na nedávné konferenci v Londýně, které se účastnili i zástupci ukrajinské vlády, místopředseda BlackRock Philipp Hildebrand.

Ukrajincům jsme nesmírně pomohli, říká Jaroslav Hanák

„Fond jsme zřídili k tomu, aby investorům z veřejného a soukromého sektoru poskytl příležitost investovat do konkrétních projektů a sektorů,“ řekl Stefan Weiler, vedoucí dluhopisových trhů JPMorgan pro střední Evropu, Střední východ a Afriku.

Světová banka letos v březnu odhadla, že Ukrajina bude po válce potřebovat 411 miliard dolarů na obnovu [cca 9,6 bil. Kč]. Což podle ní ale není konečné číslo. Mezinárodní měnový fond očekává, že hrubý veřejný dluh Ukrajiny dosáhne v letošním roce 94 procent hrubého domácího produktu [HDP]. To je méně, než odhadoval loni v říjnu, kdy čekal, že dluh letos vzroste na 98,6 procenta HDP. Před ruskou invazí na Ukrajinu činil hrubý veřejný dluh země 48,9 procenta HDP, uvedla ukrajinská agentura Ukrinform.

–ČTK/DNA–

18 KOMENTÁŘE

  1. Rozkradené Ukrajině ani náboj ani cent. Dávno 1/3 UA vlastní mafie z USA, nyní supi jen čekají jak si dokrást zbytek. Snad je Rus vyžene i Evropě s nebezpečným sociopatem z Kyjeva. Přece si Rusko nenechá postavit voj. základnu pro žoldáky od agresora USA na Krymu. … Proč musí mít USA po světě 820. voj. základen … článek na netu.

    • Rus získá pravděpodobně území na své straně Dněpru, zůstane mu Krym, možná i zabere oblast Oděsy, ale to není jisté, znamenalo by to úplnou hospodářskou katastrofu Ukrajiny.
      Zbytek Ukrajiny, to píšete dobře, padne do rukou věřitelů typu BlackRock. Zároveň se tím zabrání Číně, aby tam získala významnější postavení. Připomínám, že Čína toužila po továrně na letecké motory “Motor Sič”, což značně zneklidňovalo příslušné kruhy v USA. Možná to byl jeden z důvodů, proč tak usilovně dráždily Putina a spol.

      • Putin dál nepůjde, řekl to jasně i to znovu zopakoval. Uznejte hranice Krymu i nových republik DLR-LLR po demokratických referendech. To bylo v čase voj. převratu Majdan 2014. Referenda byly pod dozorem pozorovatelů z EU i OSN, nic závadného na referendech nenalezli. Až nakonec přišel k moci USA dosazený vlastizrádce a vše šlo do kelu. Dvě Minské dohody porušila neonac..UA. Po své přísaze do 24. hodin nechal klaun bombardovat Bachmut, vše je na YT. Dnes ti samí kteří o tom psali v pohodě najednou převlekli své morálně špinavé trikoty a píší na rozkaz ukroná.. z hrůzovlády i komunistického kontráše lži, dezinformace. Štvavé i války chtivé ČT24, Primanews se taky nenechají zahanbit.

      • A jakou propagandu ty uSSa-mane cituješ ty? Ty necituješ možná žádnou propagandu, jsi jen zastydléj čecháček s UA vlajkou před Kaufdlandem a doma před TV Grunding s ČT. Navíc křene nemáš.

        • přesně Západ je v rozkladu a uSSa končí úplně, UA je země rozkradená UAnaciomafiií i jejich orgány to oficiálně prohlásili a “stíhají naoko zločince a korupčníky” , pro vstup do EU ukrajina nesplňuje ani jednu z podmínek pro přijetí a do NATO už vůbec…

          • Jak řekl Trump. Největší chybu udělal dementní Joe … ofiko schválil vstup zkorumpované Ukrajiny do NATO i EU … To se samozřejmě Rusku nelíbilo, poněvadž tím “demokraté” porušili dřívější všechny už podepsané smlouvy UA s Ruskem i tkz. západem.

      • Dys..ukronác… najdi si fakta o neonacistic.. UA po rozpadu SSSR. Už v té době se chystalo něco podobného. Hlavně Kyjevská oblast plná nác..faš.. ! Biden ml. svými korupčními dolary zařídil voj. převrat Majdan 2014, dnes je obžalován z kdečeho i z vál. zločinů … ČT24 i zrádná hrůzovláda ti dobře savem vymydlila … mezi ušima. [redakčně upraveno]

    • Díky, jenže je to k ničemu. Kdekoliv to napíši na provládní weby, hned tyto fakta máznou, co horším, mě podobným zakáží přístup k debatě, to nafurt. Jako je seznam- novinky, Prima24, Aktuálně.cz a spousta podobných lživých, dezinformačních webů. — Chválabohu tady ne i jinde ne a jsem rád, že mě někdy jen upraví=vytečkují příspěvek, ale nemáznou … Svoboda slova názoru odešla na dovolenou den před silvestrem 1989, ještě se nevrátili. Vykulvokovo gesta.. za 1. rok zablokovalo 1 200 webů, proč asi ? Co se kolem toho musí živit nutelláků za státní prachy ? Neskutečné … co dokázala tato totalita za arogantního faráře, tento slizský hň.. jen není vysvěcen. Za komouše studoval historii katolické církve, žádný politolog, to je jen šméčko pro jeho ovce. Jinak je to od plenek farizej z vatikánské sekty Jidášů, což málokdo z jeho deb.. voličů ví.

    • Co nejdříve by mělo přijít humanitární bombardování Ukrajiny od agresora NATO. Stejně tak jako tomu bylo v Jugoslávii. Kde je dnes tento stát ? Hlavní viník Haagským soudem odsouzen a viník NATO v pohodě, pokrytecky obkecali vše jen co šlo. Dodnes se tam dějí divné věci … Stejně tak za čas dopadne vlastizrádce UA, nebezpečně chtivý slávymamonný alzák z Kyjeva.

  2. Zelensky je americká loutka jako Biden. Podle mě Ukrajina tu válku nemůže vyhrát. Rusové se dobitého území nevzdají. Čím déle bude Ukrajina válčit tím menší území ji zůstane

    • O zkorumpovanou Ukrajinu už dávno nejde. Jde o oslabení velmoci Rusko i jejich bohatství pod zemí. Zdroje USA dochází, dolary dávno došly … jak je zvykem agresora USA, voj. zaútočit s jinými žoldáky … vojensky tak ekonomicky anektovat. Komu to asi prospěje, totalitnímu Bruselu těžko, tito mají problémy sami mezi sebou v boji o místa u koryta. Zubatice danuše by se jinak tak sprostě nervala o post eukomisařky. Plat 25 910 eur- 642 568 kč měsíčně, nic jiného u prodavačky diplomů v tom není. Její otec Peslar, veden u Stb- Pes, absolvent VUMLu, člen KSČ agitátor, zaměstnanec ZO … shnilé jablko nikdy nespadne daleko od stromu

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here