EU zasadila další ránu Putinovi, říká. Obchod s ruským LNG ale nezakázala

760
LNG
Sídlo ruského Gazpromu v Petrohradě. / Foto: Pixabay.com

Členské státy EU včera [24.6.] formálně schválily 14. balík sankcí proti Rusku. V něm hlavně zakázaly překládku ruského zkapalněného zemního plynu LNG na území EU. Z prodeje LNG do Evropy Rusko inkasuje miliardy eur. 

Schválení nových sankcí proti Rusku potvrdilo už i české zastoupení při EU. O tom, že by EU měla zakázat obchod s ruským LNG, který nakupují mnohé členské státy, se v unii diskutuje od začátku loňského roku. Ani nyní na něj ale nedošlo. Podle agentury Reuters se sankce na obchod s ruským LNG mimo jiné vztahují na 27 vybraných plavidel. Mezi nimi jsou i dvě ruské plovoucí jednotky pro opětovné zplynování zkapalněného plynu.

„Mezi nimi jsou i tankery na přepravu ropy a zkapalněného zemního plynu. Celkem sankční seznam zahrnuje 19 plavidel, která souvisejí s dodávkami energií,“ uvedla agentura Reuters s odvoláním na dva zdroje.

Rusko posiluje vývoz LNG do Evropy přes stanici Portovaja

„Sankce dopadnou i na lodě převážející obranné vybavení pro Rusko a nákladní loď Jenisej, která podle EU převážela ukradené ukrajinské obilí,“ doplnila agentura.

Podle Rady EU jsou opatření navržena tak, aby se zaměřila na důležitá odvětví ruské ekonomiky, jako jsou energetika, finance a obchod. Rovněž se snaží zajistit, aby bylo stále obtížnější obcházet unijní sankce.

Sankce na ruský zkapalněný plyn LNG v praxi

Evropská komise nenavrhla úplný zákaz dovozu ruského LNG. To i proto, že existují unijní země jako Belgie, Francie či Španělsko, které ho stále nakupují ve velkém. To dlouhodobě kritizuje například Velká Británie. Když tedy EU nezakázala obchod s ruským LNG, tak alespoň navrhla zakročit proti takzvaným překládkám LNG v unijních přístavech. A takový krok členské státy podpořily.

„Aby se zajistilo, že zařízení v Evropské unii nebudou využívána k překládce ruského zkapalněného zemního plynu do třetích zemí, a tím se významně snížily příjmy Ruska z prodeje a přepravy LNG, zakáže EU překládku ruského LNG na území EU,” píše se v prohlášení Rady EU.

Ruský plyn teče do Česka a přes Francii, Belgii a Španělsko do EU

Opatření zahrnuje jak překládku z lodi na loď, tak i z lodi na břeh. Dovoz do EU to ale neovlivňuje.

„Evropská komise bude plnění tohoto rozhodnutí detailně sledovat a v případě potřeby může navrhnout zmírňující opatření,” píše v prohlášení Rada EU.

Opatření by mohlo zasáhnout zejména závod na zkapalněný zemní plyn Jamal v arktické části Ruska, ze kterého je plyn rozvážen do přístavů v EU a dále do zbytku světa. Nové sankce rovněž znemožňují unijním firmám investovat do budoucích projektů týkajících se LNG v Rusku. Ve výstavbě jsou například projekty Arctic LNG 2 či Murmansk LNG, stojí v prohlášení Rady EU.

EU zvyšuje dovoz ruského LNG. Vyplácí se jí to

Přestože ruský LNG tvořil v roce 2023 pouhých pět procent spotřeby plynu v EU, jak se odhaduje, stále to znamenalo pro Kreml zisk kolem osmi miliard eur [cca 199 mld. Kč], uvedl bruselský server Politico. Podle něj nové sankce pravděpodobně zasáhnout asi čtvrtinu těchto zisků, protože nezakazují přímý dovoz do EU.

EU zasadila další ránu Putinovi, uvedla Rada EU

Sankce, které včera definitivně odsouhlasili na jednání v Lucemburku unijní ministři zahraničí, podle prohlášení Rady EU „zasadí další ránu režimu Vladimira Putina a těm, kteří nadále podporují jeho nezákonnou, nevyprovokovanou a neopodstatněnou útočnou válku proti Ukrajině.”

Sankční seznam se tak nově rozrostl o dalších 116 fyzických a právnických osob, které se podle unijní diplomacie podílejí na agresi proti Ukrajině.

Evropské sankce na Rusy v praxi příliš nefungují

Schválení nových sankcí se původně očekávalo již na začátku června, před summitem o míru na Ukrajině, který se uskutečnil ve Švýcarsku. Zástupci členských států EU ovšem o nových sankcích vůči Rusku mnohokrát dlouze diskutovali. Některé země měly proti některým navrhovaným omezením výhrady. Nejdříve se balík nelíbil Maďarsku i pobaltským zemím, nakonec mělo výhrady proti jeho části také Německo. Praha namítala, že v něm není český požadavek na omezení pohybu ruských diplomatů v schengenském prostoru.

Rusko vyváží ropu za tržní ceny. Podle Ukrajiny sankce nefungují

Předchozí, třináctý, balík sankcí EU schválila na konci února u příležitosti druhého výročí zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Neobsahoval tehdy žádné sektorové sankce, jako tomu bylo například u balíku předchozího, tedy dvanáctého, který zakázal dovoz diamantů. Obsahoval ale omezení vůči dalším 106 jednotlivcům a 88 právnickým osobám.

Analýza: Nové sankce zasáhly hlavně Rusy. Ruský rubl i obchod jede dál

Šlo o subjekty především z vojenského a obranného sektoru, ale i o další osoby, které se podílejí na dodávkách severokorejských zbraní do Ruska. Na seznamu byli i lidé z ruské justice, místní politici a další osoby zodpovědné za deportace ukrajinských dětí.

–ČTK/DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. USA nakupuje levný LGN kvalitní plyn z Ruska a svůj předražený -nevýhřevný, kotlům škodící šmejd posílá do Evropy. Od USA neskutečná špína. Stejně tak plyn nakupují od Ruska Saudi. Proto Biden ml. šéfoval voj. převratu Majdan 2014 na UA. Evropě nebezpečný sociopat z Kyjeva je jejich dalším štvavým produktem. Tomuto duševně nemocnému klaunovi vymyla sláva i mamon díru mezi ušima. Velkou vinou “politiků” z EU-EK-OSN- agresora NATO. Kteří v té době před neonacis..sfašis.. z Kyjevské oblasti strčili zobáky do písku jako pštrosi. Nyní pokrytci na rozkaz z USA sprostě vyjí proti nepříteli … kterého si svou zločinností-zradami sami vybudovali. O patolízalech EU i farizejích z České vlastizrádné hrůzovlády ať si každý slušný člověk udělá obrázek sám.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here