FF UK před a při střelbě v ní neudělala vůbec nic, říká Lumír Němec

13829
Lumir_Nemec
„To nebyl skutečně nějaký studentský batoh. Byl to velký černý kufr na kolečkách. Ještě u něj bylo pouzdro na dlouhou zbraň. Můžeme se jen dohadovat, jestli měl pouzdro na dlouhou zbraň přes rameno, nebo ho měl v tom kufru,“ říká o zbraních, které si do FF UK loni v prosinci přinesl student, který usmrtil 14 lidí a 25 dalších zranil, bezpečnostní analytik Lumír Němec. / Foto I, II: THOR TAC TC

Loňská střelba na Filozofické fakultě UK [FF UK] stále vyvolává znepokojivé otázky. Nespokojení jsou rodiče obětí, studenti i veřejnost. Bezpečnostní analytik Lumír Němec v rozhovoru pro FinTag ale říká, že po bitvě je každý generál.  

Před pár dny sněmovní Výbor pro bezpečnost opět jednal o střelbě na FF UK loni 21. prosince. Obhájila na něm podle vás policie svůj postup před poslanci?  

Sledoval jsem celou tu debatu na bezpečnostním výboru. Myslím si, že zástupci policie popsali chronologii celé tragické události srozumitelně a jasně. Vyloženě bílá místa tam nevidím. Že se tam staly chyby, to je také pravda. Nicméně na druhou stranu je potřeba si uvědomit jednu zásadní věc. My vše vyhodnocujeme až ex post, dodatečně. Jak se říká, po bitvě je každý generál.

14 životů, 25 zraněných na FF UK. A veřejnost stále víc neví!

My máme souvislou časovou osu, víme, kdy se a co a jak událo a teď si po půl roce říkáme, že toto měla policie udělat jinak a lépe. Já osobně bych nešel cestou hledání viníků, ale cestou vyvarování se chyb, které se staly, do budoucna. To je mnohem smysluplnější než volání po rezignacích politiků, v první řadě ministra vnitra Víta Rakušana. Myslím si, že všichni policisté, kteří se zásahu účastnili, odvedli v daném okamžiku maximum.

Kritika nyní ale míří hlavně proti policii, nicméně nepochybila sama fakulta, když několik dnů na její půdě ležely bez povšimnutí pachatelovy zbraně? Jak vysvětlit, že si nikdo nevšiml rozměrného batohu střelce při příchodu do školy?

Já jsem nikde oficiálně nečetl, že tam pachatel měl zbraně schované. To byla nějaká první verze. Druhou je, že si na FF UK zbraně přivezl. Zásadní věc je v tom, že fakulta nemá vůbec nastavená žádná bezpečnostní opatření. Každý na FF UK může přijít, kdy chce, jak se mu zamane. Já jsem viděl fotografie pachatele, a co si přivezl do školy.

Co na nich bylo?

To nebyl skutečně nějaký studentský batoh. Byl to velký černý kufr na kolečkách. Ještě u něj bylo pouzdro na dlouhou zbraň. Můžeme se jen dohadovat, jestli měl pouzdro na dlouhou zbraň přes rameno, nebo ho měl v tom kufru. Druhou věcí, kterou bych chtěl zmínit, je skutečnost, že se policisté dvakrát setkali s dvěma členy vedení fakulty a oba upozornili na to, že se blíží člověk, který může být nebezpečný a ozbrojený. Následně prohledávali policisté přízemí fakulty a první patro. Fakulta ale neudělala vůbec nic.

FF UK měla sama jednat a ne jen spoléhat na policii

Není to ale opět jen „házení“ viny na druhé? Fakulta zase kritizuje policii.

V rámci ochrany měkkých cílů by škola měla mít krizový štáb a také krizový plán, jak jednat v mimořádných situacích. Mezi ně by měla patřit kolonka, která zohledňuje útok aktivního střelce. Já si myslím, že v okamžiku, kdy fakulta dostala zmíněné informace, měla přijmout nějaké opatření a nespoléhat se jen na to, co jim řekne policie.

Vyhodnocení střelby na FF UK potvrdilo nedostatky v policii

Kdybych byl na místě já, tak se snažím kontaktovat operačního důstojníka. A hlavně se ptám, jestli je nutná třeba evakuace budovy. Rozhodně bych ale neudělal to, že bych nepřijímal žádná opatření a nechal v klidu běžet výuku. V případě aktivního střelce se zkrátka nedá spoléhat jen na policii, protože i když navýšíme jejich počty na trojnásobek, stejně nebudou všichni všude.

Už bezprostředně po útoku se začalo řešit, jaká opatření by měly školy preventivně zavést. Co konkrétně by měly dělat?

Univerzální poučka neexistuje. Zabezpečení měkkých cílů je komplex opatření. Podle mě jsou nejdůležitější tři. Je to proškolení personálu, varovný systém a příprava objektu na vnitřní uzavření. Je to právě z toho důvodu, že když nastane krizová situace, tak lidi jsou v dané budově sami. Pokud se ale řádně proškolí, tak budou vědět, co mají dělat.

Je třeba tlačítko varovného systému, říká Lumír Němec

To se lehko řekne, ale jak by toto mělo vypadat v praxi?

Kdyby byl v budově funkční varovný systém a poprvé se vystřelí, tak ten, kdo to zjistí, v první řadě ještě předtím, než zavolá policisty, aktivuje tlačítko varovného systému. A ten jasně sdělí všem ostatním, že právě nastala krizová událost. Lidé, kteří budou proškolení, na to mohou adekvátně reagovat.

Zaplať pánbůh, že střelec z FF UK neuměl střílet, řekl generál Šándor

Další opatření je například zabezpečení vnějšího perimetru, režim vstupu. Elektronické vybavení mají svůj smysl, ale musíme si uvědomit jednu věc. Pokud z daného objektu nechceme udělat bankovní trezor, tak vždy bude existovat riziko, že se do objektu někdo infiltruje. Čili všechna zmíněná opatření mají smysl z toho důvodu, že se snaží situaci střelci ztížit, eventuálně jej odradit.

Zavedly školy už tyto krizové plány?

Ministerstvo vnitra připravilo velice solidní metodiku na analýzu ohroženosti. Ta zahrnovala i bezpečnostní a krizové plány, čerpaly se na to dotace. Problém je ale v tom, že nejsou nastavená kvalifikační kritéria. To znamená, kdo tu odbornou analýzu může provádět. Druhou věcí, která je podle mého názoru mnohem zásadnější, je, že se udělaly analýzy na mnoho veřejných objektů – školy, kulturní památky a další… Avšak v 99 procentech případů to skončilo tím, že se sice udělala analýza, ale v praxi se neudělalo nic.

Lumír Němec: Zpřísnění držení zbraní tragédiím nezabrání

Jak vnímáte aktuální debatu, která žádá přísnější pravidla v držení zbraní? Může větší přísnost na držitele zbraní zabránit podobným tragédiím?

Nemůže, je to hloupost. Ihned po té tragédii se začal hledat viník. I když budu mít patnáct zbraní, tak střílím jednou, když jsem šikovný, tak dvěma. Co se týče pušek, tu měl střelec také, ale on na té fakultě, uvnitř, střílel pistolí. Ta je mnohem efektivnější. Jediné, co mi dává smysl z regulací, je propojení zdravotních registrů s registry držitelů zbraní. Aby existovala provázanost. Praktický lékař by tak věděl, že pacient má zbrojní průkaz a může s tím pracovat dál.

Ve zdravotnictví vázne digitalizace. Dopady jsou i fatální

Předpokládám, že jste pro zavedení branné přípravy ve školách?

Se zaváděním nějakého bezpečnostního kurzu, ať už jej nazýváme jakkoli, já naprosto souhlasím. To není jen otázka aktivního střelce, o kterém mluvíme. Pokud by se v rámci škol zavedl takový kurz či předmět, tak by se měly děti možnost dozvědět, jakým způsobem jednat v případě útoku aktivního střelce, teroristického činu či jiné situace, která bezprostředně ohrožuje život.

Propojit zdravotní registry s registry držitelů zbraní je problém

Lidé si pak musejí uvědomit jednu klíčovou věc. Bezpečnostní prostředí se zhoršuje, a i když navýšíme počet policistů na několikanásobek, tak stejně nemohou být všude, jak už jsem řekl. Jinými slovy to znamená, že lidé by měli přijmout část zodpovědnosti za svou bezpečnost vzděláváním se, větší pozorností a ostražitostí.

Petr Duchoslav

Poručík ve výslužbě Lumír Němec působí ve společnost THOR TAC TC, která vznikla v roce 2014 jako nástupce společnosti SOG Defence. Společnost se specializuje na výcvik vojenské a policejní taktiky jak pro profesionály, tak pro veřejnost. V současné době společnost působí na území České republiky, Saudské Arábie a Sýrie. Lumír Němec působil v českých ozbrojených sborech 18 let. Mimo jiné v Útvaru rychlého nasazení, Útvaru speciálních operací VP. Nasazen byl také v Iráku, Kosovu, Afghánistánu a Sýrii.

19 KOMENTÁŘE

  1. Lumíre, to nic nemění na tom, že policie nekonala tak, jak by bylo vhodné. Za prvé, když začnou prohledávat budovu, která je navíc hlavní budovou, tak nemůžou přestat, když prohlédli pouze 2 patra, a kdo ví ještě jakým způsobem (to je jako by jste si nechal u auta přezout na zimu pouze jednu pneumatiku). A slinty o tom, že je odvolali prohledávat jinou budovu jsou mimořádně nesmyslné, neboť v Praze je mnoho hlídek a jinou budovu mohla prohledávat jiná hlídka nebo dokonce několik. Za druhé, proč nešli do budovy dříve a čekali venku, když už se střílelo? Další věc, posílat lidi z budovy ve směru střelby je neskutečné, ještě že si jich nevšiml. Další věc, proč neposkytnou komunikaci před a během zásahu přes vysílačku….Prostě tragické a nikoli profesionální.

    • Když už nic, měli ke každé budově té fakulty a tolik jich asi po Praze nebude postavit aspoň 2 policajty ke každé, pro případ, že by to začalo tam. I kdyby měli jenom pistoli, mohli ho nějaký čas držet v šachu. A ne je nechat odjet někam jinam. Hlavně že pak stála policejní hlídka u každé základní školy v Horní Dolní, jako u nás. Na to najednou síly byly.

  2. Ale jakmile špatně zaparkujete nebo jedete o 5 km v hodině rychleji, jsou policisté velice spolehliví. Hlavně, že mají důchod od 35 let věku, každoroční lázně na 14 dní i se stravou a procedurami zdarma (mají za to dokonce plat, jako by byli v zaměstnání), bydlení zadarmo, odchodné 500 000 atd. Je třeba výsluhy z měsíce na měsíc ( aby nestihli utéct na velmi vysoké výsluhy) posunout až od 60 let věku nebo zrušit. Nikde na světě to tak jako u nás nastaveno není a už v roce 2022 byl průměrný plat policistů 51 000 Kč. Za co? A teď jim zase chtějí přidávat.

    • Špatně zaparkovaných aut a řidičů, co jezdí rychle je dost a pochybuju, že jsou všichni pokutováni!! Takže přestaňme si tu vytvářet hororstát!

  3. Mě osobně vyděsil ten přesun studentů přes otevřený prostor náměstí do Rudolfína. Tady se ztotožňuji z názorem, že bylo štěstí, že neuměl střílet. Tento počin byl neuvěřitelně diletantský. Měli je vyvádět při zdi k Uměleckoprůmyslovému muzeu a hned vpravo do ulice ( tuším Široké)!!

  4. Vážený pane analytiku,Váš článek na mě působí jako obhajoba nebhajitelného.VŠ je tu na to,
    aby vzdělávala a o bezpečnost občanů se musí starat policie.Od toho si ji platíme.Nechci paušalizovat,že policie je špatná,ale tento zákrok totálně zpackala.Podezření ve mně vzbudilo
    i rychlé/snad 2 hodiny/tvrzení Rakušana i policejního presidenta,že zákrok byl profesionální.
    Bez hlubší analýzy to byla pouze obhajoba průšvihu.Nevím,proč vinu svalujete na FF.
    Kdyby tam bylo moje dítě,soudím se s policií až do Štrasburku.

  5. Policie si ani neškrtla!!! A kolik jich tam celkem bylo??? Pět set nebo víc???
    Od začátku až do konce to měl v režii a v rukách pachatel.
    Policie neudělala vůbec nic, jen poslala studenty s rukama nad hlavou přes otevřený prostor. Tam také byli tři další studenti postřeleni, ne že si jich pachatel nevšiml!!!
    Vedení policie a Rakušan už měli dávno odstoupit!!!!

    • Neni pravda co píšete!! Ti tři postřelení venku jsou všechno cizinci…. A určitě bych nekritizoval zasahující policisty, tam je evidentně problém někde víš u jejich nadřízených a ti dva nejvyšší policajti to evidentně kryjí!!!

      • Opravdu? ….Policisté se do budovy dostali do tří minut od začátku útoku, uvedl pražský policejní ředitel. Za dalších dvacet minut se pachatel sám zastřelil. Toto je citace z článku na echo24.cz.
        Mám tomu rozumět tak, že policisté byli v budově nejméně 17 minut než našli jedince který tam střílí? To se jim tam nechtělo jít i když zbraně měli?

  6. Fakt je, že policie fakultu oficiálně vůbec neinformovala. To, že mluvili se dvěma pracovníky vedení, bylo pouze a jenom proto, že se jim oba vlastně osobně vnutili. Zároveň je informovali kde se vedení nachází. Tam měli zajít a oficiálně informovat (před svědky), říct jim o co vlastně jde a zda je zapotřebí udělat opatření a hlavně říct jim, že chtějí vidět záznamy z kamer. To oni neudělali a zakrátko odešli. Takže se vlastně vedení, celkem asi logicky, domnívalo, že vlastně o nic nejde.
    Mimochodem, ptali se vůbec po těch záznamech aspoň na té vrátnici? Doposud se o tom vůbec nemluvilo, přesto, že to je důležitá a klíčová věc.

    • Zkuste tam namontovat čínský systém rozpoznávání obličejů, okamžitě přijde řev ze všech stran o ochraně osobních údajů. Hlavně tedy od těch nahoře, co nemají zapotřebí být někde případně viděni, aby jim někdo něco případně nedokázal. Ti policajti toho hošana minuli asi o minutu, zase tak daleko do minulosti by hledat v těch záznamech nemuseli. A každý, kdo se někdy schovával před učitelkou ve škole na záchodě ví, kde by ho asi měli hledat. Prolézt všechny záchody v baráku, kde taky byl.

  7. Policisté se do budovy dostali do tří minut od začátku útoku, uvedl pražský policejní ředitel. Za dalších dvacet minut se pachatel sám zastřelil. Toto je citace z dnešního článku na echo24.cz.
    Mám tomu rozumět tak, že policisté byli v budově nejméně 17 minut než našli jedince který tam střílí? To se jim tam nechtělo jít? Za to mají ve 35 letech věku výsluhu? Už vím, proč je práce policisty podle statistik jedno z nejméně nebezpečných zaměstnání vůbec.

  8. Je třeba posunout nárok na výsluhu nejdříve po 35 odsloužených letech a je to třeba udělat změnou zákona z měsíce na měsíc. Krásně to stabilizuje bezpečnostní sbory a budou mít dostatek času na trénink.

  9. Jinak vedení policie neodstoupí a pokud bude takový tlak, že nakonec někdo bude muset z vedení odejít, tak mu ještě nandají předem odměny, no a on ” za trest” odejde na měsíčně statisícové výslužné. Tomu panečku říkám “někoho potrestat” a to spravedlivě.

  10. Děkanka UK-FF hned po střelbě řekla pravdivě i ostřejšího o PČR i demokratických mlátičkách, vykulvoku … kdepak je dnes ? Ty Ty, jestli chceš ještě učit drž hubuikrok. Kolínský uamafián si hned pozval GIPSku aby zametla stopy po zpackaném zákroku policie. Šéf bezpečnostní výboru Česka (hnojař z KDU) bumbal v té samé budově, ani střelba je v mejdanu zdarma nezastavila …

  11. Hledejte inspiraci v Americe. Cokoliv mají tam, bude nejpozději do 20 let u nás. A protože tam už mají s masovou střelbou zkušenosti jako nikdo jiný (někdy v dubnu každý rok už více než 200 hromadných střeleb), je víc než jasný, že žádné efektivní řešení neexistuje, u aktivního střelce v obchoďáku / škole, od neprůstřelných dveří, po ozbrojeného hlídače u vstupu (tam stačí moment překvapení). Takže tam třeba učí školní děti, jak používat AR-15, mají i reálné zmenšené funkční dětské verze, chodí s dětmi na střelnici. Smysl mi uniká, to dítě sebou zbraň mít ve škole nebude, jediná možnost by byla zmocnit se jí. A v případě, že tím šikanovaným bude to trénované dítě, jenom mu to pomůže k efektivnější střelbě a horším následkům.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here