Průzkum ČSÚ ukázal „blbou ekonomickou náladu“ domácností

2403
domacnosti
Ilustrační foto: Redakce FinTag

Důvěra domácností v ekonomiku v červnu klesla druhý měsíc za sebou. Výrazně stoupl i podíl spotřebitelů, kteří v příštích dvanácti měsících očekávají zhoršení ekonomické situace v České republice. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Na druhé straně meziměsíčně klesl počet spotřebitelů, kteří hodnotí svou současnou finanční situaci hůře než v předchozích dvanácti měsících. Avšak už jen stagnoval počet domácností očekávajících zlepšení své finanční situace v příštích dvanácti měsících. V červnu zůstal i stejný počet domácností, které v květnu uvedly, že jen obtížně vystačí se svými finančními prostředky. Těch bylo 27 procent z dotázaných.

  • Úsporami si vypomáhá: 5 % dotázaných
  • Měsíčně uspoří nějaké peníze: 54 % dotázaných

Výrazněji se snížil počet spotřebitelů, kteří uvádějí, že spoří hodně. Těch bylo v červnu osm procent. Počet spotřebitelů, kteří neplánují v příštích dvanácti měsících pořizovat velké nákupy, zůstal přibližně stejný jako v květnu. Obavy domácností ze zvýšení nezaměstnanosti v příštích dvanácti měsících se meziměsíčně podruhé v řadě zvýšily. Oproti květnu u domácností vzrostly také obavy z růstu cen.

Inflace je a bude jako na houpačce, ale koruna nejspíš posílí

„V posledních dvou měsících došlo ke korekci poměrně silného růstu důvěry spotřebitelů, který jsme mohli pozorovat od prosince loňského roku. Důvodů je více, tím nejvýraznějším jsou rostoucí obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace,” shrnula čerstvé výsledky Veronika Ptáčková z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ s tím, že meziročně je důvěra v ekonomiku mezi domácnostmi vyšší.

Důvěra domácností klesla, mezi podnikateli ale rostla

I přes meziměsíční pokles důvěry v ekonomiku mezi domácnostmi, rostl souhrnný indikátor důvěry v ekonomiku ČSÚ. Mírně totiž vzrostla důvěra v ekonomiku u podnikatelů v průmyslu, stavebnictví a ve službách. Naopak klesla v obchodu.

„Červnový růst důvěry v ekonomiku kladně ovlivnili zejména podnikatelé v průmyslu očekávající v následujících třech měsících mírné zvýšení tempa růstu výrobní činnosti. Sentiment v ostatních odvětvích v červnu spíše stagnoval,” uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Podnikatelé v průmyslu zhodnotili svou současnou poptávku mírně lépe než v květnu. Přesto nadále převažuje podíl těch, kteří ji hodnotí jako nedostatečnou. Avšak stoupl podíl podnikatelů očekávajících pro období příštích tří měsíců zvýšení tempa růstu výrobní činnosti meziměsíčně. Stav zásob hotových výrobků se mírně snížil. Důležitá je i informace, že vzrostl počet podnikatelů, kteří očekávají další růst cen.

Mírně meziměsíčně vzrostla i důvěra v ekonomiku podnikatelů v odvětví stavebnictví. Podíl podnikatelů hodnotících současnou poptávku po stavebních pracích jako nedostatečnou ale zůstává již čtvrtý měsíc v řadě v podstatě neměnný.

Analýza: Stavebnictví nejede, ale možná už letos nějaké procento přidá

Meziměsíčně se nezměnil ani podíl podnikatelů očekávajících v období příštích třech měsíců pokles stávajícího počtu zaměstnanců. Očekávání ohledně růstu cen stavebních prací v období příštích měsíců se mírně zvýšila.

Pokles nálady v obchodu a mírné zlepšení ve službách

V odvětví obchodu se důvěra podnikatelů meziměsíčně mírně snížila. Ve srovnání s květnem se ale zvýšil podíl podnikatelů pozitivně hodnotících svou celkovou ekonomickou situaci. Naopak podíl respondentů očekávajících zlepšení své ekonomické situace v období příštích tří měsíců se mírně snížil. Stav zásob zboží na skladech se zvýšil. Podíl podnikatelů očekávajících v příštích třech měsících růst cen se téměř nezměnil.

Tržby maloobchodníků v dubnu meziměsíčně stagnovaly

Důvěra podnikatelů ve vybraných odvětvích služeb, včetně finančního sektoru, se také mírně zvýšila. Podíl podnikatelů pozitivně hodnotících svou současnou poptávku po službách se meziměsíčně mírně zvýšil. Naopak podíl respondentů očekávajících zvýšení poptávky v příštích třech měsících se naopak mírně snížil. Hodnocení ekonomické situace se ve srovnání s květnem téměř nezměnilo.

„Nejnovější data nabízejí něco pro optimisty i pesimisty. Nadějně vypadá zlepšování situace v podnikatelské sféře, speciálně v průmyslu. Tento indikátor ovšem umí nepředvídatelně kolísat a raději bychom z jednoho dobrého měsíce nečinili ukvapené závěry. Naopak nepotěšila nálada českých domácností, které vykázaly druhý měsíc poklesu v řadě. Přičíst to přitom lze téměř výhradně rostoucím obavám o budoucí ekonomickou situaci,“ shrnul data hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Podle něj je přitom pokles důvěry domácností v ekonomiku „poněkud kuriózní“. To proto, že inflace se zdá být relativně pod kontrolou. Nezaměstnanost zůstává nejnižší v celé Evropě. A reálné mzdy po nevydařených dvou letech konečně rostou solidním tempem. A ani česká vláda již zřejmě v tomto volebním období neplánuje žádná další úsporná opatření. Přesto dodal, že „na raketové odražení celé české ekonomky to v letošním roce spíše nevypadá, ovšem to není velké překvapení.“

–RED–

Aktualizace: Německý Ifo index důvěry podnikatelů v červnu vykázal překvapivé zhoršení. Více zklamalo očekávání podnikatelů pro následujícího půl roku. V případě celkového Ifo indexu jde o první významnější pokles od ledna letošního roku. Ifo institut v případě červnových dat zdůrazňuje hlavně zhoršení nálady ve zpracovatelském průmyslu. To kvůli nízkému stavu nových objednávek. Podobně je na tom maloobchod, ani ten nepociťuje významnější nárůst spotřebitelské poptávky.

2 KOMENTÁŘE

  1. Až bude jako před válkou na Ukrajině plyn za 18 kč/kubík(m3) a elektřina 2.5 kč/kwh tak bude dobře. Od současné amatérské a asociální vlády zřejmě nemožný cíl…..Kupka raději poletí do vesmíru za 1.5 miliardy korun a Fiala pošle všechno na Ukrajinu.Pekarová se svým platem 496 000 měsíčně se jen usmívá.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here