Vláda schválila zvýšení koncesionářských poplatků i jejich valorizaci

2327
koncesionarskych_poplatku
Ministr kultury Martin Baxa, který je členem ODS od roku 1999. / Foto: Redakce FinTag

Práce na zvýšení koncesionářských poplatků směle pokračuje. Vláda Petra Fialy [ODS] včera [26.6.] schválila jejich růst u televizního o 15 korun na 150 korun měsíčně a u rozhlasového o deset korun na 55 korun měsíčně.

Návrh na zvýšení koncesionářských poplatků vládě předložil ministr kultury Martin Baxa [ODS]. Takzvaná velká mediální novela, kterou nyní dostane k posouzení Poslanecká sněmovna, počítá také s rozšířením okruhu poplatníků. Nově by je měly platit i domácnosti bez televizního přijímače nebo rádia, jejichž obyvatelé ale používají chytrý telefon či mají internetové připojení.

Systém vymáhání koncesionářských poplatků se nezmění. Ministr Baxa vysvětlil, že nadále bude možné čestným prohlášením placení odmítnout s tím, že zařízení, na které se zákon vztahuje, domácnost nevlastní.

Za televizi a rozhlas budou lidé nově platit nejspíš 2 460 korun

Norma obsahuje také možnost poplatky ročně zvyšovat při růstu inflace o šest procent. Valorizace by v tom případě měla dosáhnout šesti procent.

Co se nemění, je základní princip jedné platby za domácnost bez ohledu na počet zařízení, kterými disponuje. Podle Baxy se tak změna reálně dotkne menšiny uživatelů veřejnoprávních služeb. To proto, že pro naprostou většinu asi tří milionů stávajících koncesionářů změny přinesou jen zvýšení poplatku o 15 korun v případě televize a deset korun měsíčně v případě rozhlasu.

Do ČT a ČRo nově odvedeme více než miliardu navíc

Díky novele Česká televize [ČT] získá příští rok do rozpočtu 865 milionů korun navíc a Český rozhlas [ČRo] 331 milionů korun navíc.

  • ČT letos hospodaří s rozpočtem 7,95 miliardy korun.
  • ČRo má výnosy a náklady 2,37 miliardy korun.

Hospodaření televize je jedním z důležitých kritérií, na jejichž základě Rada České televize každoročně schvaluje bonusy generálnímu řediteli. Pozornost se soustředí hlavně na to, zda televize hospodařila s vyrovnaným, či nevyrovnaným rozpočtem. Když je vyrovnaný, znamená to, že vedení veřejnoprávního média hospodaří dobře.

Na druhou stranu, mohlo by to být i jinak? Česká televize má jistý příjem v podobě koncesionářských poplatků. Navíc daný zákonem. Za neuhrazení a nepřihlášení se k odvodu televizního poplatku hrozí pokuta až 10 000 korun. Příjem z televizních poplatků se tak už nyní pohybuje na úrovni necelých deseti miliard korun.

Koaliční návrh velké mediální novely zajišťuje podle ministra udržitelnost financování a nezávislost médií veřejné služby. Ekonomický argument zastánců zvýšení poplatků zní, že u obou veřejnoprávních médií se poplatek neměnil od roku 2008. U ČRo od roku 2005.

Komentář: Nejenže mluví, ale i rozhodují o věcech, kterým nerozumí

Jsou tu ale i výnosy z podnikatelské činnosti České televize. A ty v čase buď klesají, stagnují, ale výrazně nerostou. Podle některých odborníků by přitom právě příjmy z podnikatelské činnosti měly být hlavním ukazatelem úspěšnosti ředitele ČT i jeho týmu.

Změna koncesionářských poplatků se dotkne i firem

Novelou vláda navrhuje také změnu plateb pro právnické osoby. Poplatek by se neměl vázat na počet přijímačů, kterými podniky disponují, ale na počet zaměstnanců. Podniky do 24 lidí a osoby samostatně výdělečně činné [OSVČ] by byly od platby osvobozeny.

Avšak podniky od 25 do 49 zaměstnanců zaplatí pětinásobek poplatku, firmy do 99 zaměstnanců desetinásobek a například firmy nad 500 zaměstnanců pak stonásobek. Firmy, které pronajímají auta, by platily rozhlasový poplatek za každý jeden vůz.

Vyšší TV a rozhlasový poplatek dopadne i na mobily a počítače

Novela nově omezuje oznámení o sponzorování televizních nebo rozhlasových pořadů na 260 hodin za rok, což je asi 85 procent stavu z roku 2023. Důvodem je nadměrné užívání sponzoringu pořadů v ČT. Vysílatelé budou muset odvádět 25 procent financí do Státního fondu kultury. Veřejnoprávní média zároveň nebudou moci umisťovat reklamu na internet a ani do mobilních aplikací. Ovšem s výjimkou reklamy na vlastní pořady.

Součástí návrhu zákona je vytvoření memoranda s generálními řediteli ČT a ČRo. V něm budou upřesňovat funkce veřejnoprávních médií a definovat rozvoj těchto institucí na dalších pět let.

–ČTK/RED–

3 KOMENTÁŘE

  1. Nejhorší vláda, jakou jsem kdy zažila. Jen okrádá a nešetří ve svých řadách. A co je nejhorší,
    že nic lepšího nás do budoucna nečeká. Peklo vystřídá ještě horší peklo.

  2. Štvavá ČT i ČRo si jen vybírá od vlády své Jidášské stříbrné. Kdo nejvíce před volbami do sněmovny i na hrad sprostě řval proti opozici ? Tito redaktůrci i s milionem chlípníků po náměstích. Budou další volby a po výprasku 5hadům při volbě do totalitní EU, musí nastoupit další pomlouvačná špína těchto … Jinak vlastizrádní 5hadi jdou od pol. koryt= peníze. Poněvadž pořád se v Česku najdou naivní nutelláci, ukronáckové, eubolševici ..apod. lůza, která uvěří lžím, sprostým pomluvám, dezinformacím z ČT i ČRo. Která pronáší prolhaný signalista z kazatelny se svými ministranty. Copak to kolem sebe nevidíte jak vám přes 3. roky 5hadi jen lžou ?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here