Česká ekonomika v 1. kvartále: Krok dopředu a hned krok zpátky

496
Ekonomika
Ilustrační foto: Redakce FinTag

Český statistický úřad [ČSÚ] zpřesnil odhad vývoje české ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí. Meziročně ekonomika nyní podle něj rostla o 0,3 procenta, když ve svém předchozím odhadu tvrdil, že rostla o 0,2 procenta.

Naopak u mezičtvrtletního odhadu HDP došlo k revizi směrem dolů, rovněž o 0,1 procenta z 0,3 procenta na 0,2 procenta. ČSÚ informoval, že výkon hospodářství tak byl mírně vyšší než podle předchozích odhadů. Na druhou stranu ještě ve svém dřívějším odhadu hrubého domácího produktu [HDP] za první kvartál uváděl mezičtvrtletní růst o 0,5 procenta. Z nich jsou nyní 0,3 desetiny pryč.

V letošním prvním čtvrtletí ČSÚ informoval o vývoji příjmů a spotřeby domácností. Ta rostla meziročně o 1,5 procenta a mezičtvrtletně o 0,8 procenta. Míra úspor domácností byla 18 procent. To bylo o 2,1 procentního bodu méně než před rokem a o 1,9 bodu méně oproti předchozímu čtvrtletí. Míra investic domácností pak klesla meziročně o 0,7 procentního bodu a mezičtvrtletně o 0,1 bodu na 10,7 procenta.

Průměrná hrubá mzda stoupla. Ale hlavně lidem s vyššími příjmy

Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání dosáhl letos v prvním čtvrtletí 47 092 korun. Oproti loňsku vzrostl o 3,2 procenta a proti předchozímu čtvrtletí o 1,1 procenta. Celkové mzdové náklady nefinančních podniků meziročně stouply o 6,6 procenta.

Změna metodiky prospěla české ekonomice

ČSÚ dnes zpřesnil roční národní účty za roky 2021, 2022 a 2023 a zveřejnil kompletní revizi údajů o HDP od roku 1990. Podle zpřesněných údajů loni HDP klesl o 0,1 procenta, v roce 2022 stoupl o 2,8 procenta a v roce 2021 vzrostl o rovná čtyři procenta.

ČSÚ dále provedl mimořádnou revizi národních účtů, která probíhá ve všech členských státech EU. Na základě doporučení Eurostatu došlo k zapracování nových datových zdrojů a metodických postupů.

„Podstatné ale je, že statistický úřad zrevidoval i dlouhodobou časovou řadu, čímž se kompletně změnil příběh české ekonomiky. Zatímco doposud data ukazovala, že česká ekonomika jakožto jediná ze všech zemí EU stále zaostává za svou předpandemickou úrovní, zpřesněná data ukázala, že jí dosáhla již v Q2 22 a od té doby se stále drží nad ní,“ shrnula hlavní změnu nové metodiky ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

Česká ekonomika roste. Ale jen symbolicky, ukázala statistika

Spotřeba domácností za předpandemickými hodnotami podle ní sice zaostává, ale podstatně méně, než se doposud zdálo. Před revizí to bylo o 7,3 procenta a nyní o 5,5 procenta. Na druhé straně sektorové účty zároveň přinesly mezikvartální snížení míry úspor domácností o 1,9 procentního bodu na nicméně podle analytičky stále vysokých 18 procent.

„Pokud jde o zpřesněná data za první čtvrtletí letošního roku, tak ta přinesla změnu struktury hospodářského růstu. Statistiky již neobsahují pro nás obtížně vysvětlitelný mezičtvrtletní propad investic o 7,9 procenta, ale pouze o 1,8 procenta. Směrem dolů byl o jeden procentní bod zrevidován příspěvek změny stavu zásob. Naopak čisté exporty, které původně růst redukovaly, nyní přispívají kladně. Snížena byla mírně spotřeba domácností,“ popsala změny Steckerová.

Ekonomika a její neduhy. A také příjmy domácností

Další důležitou zprávou ČSÚ je vývoj příjmů domácností. Ty letos v prvním čtvrtletí mezičtvrtletně stouply o 0,2 procenta.

  • Míra zisku firem v Q1 činila 46,2 procenta, což je o 0,5 procentního bodu méně než v předchozím čtvrtletí.
  • Celkové mzdové náklady firem meziročně stouply o 6,6 procenta.
  • Míra investic nefinančních podniků klesla mezičtvrtletně o 2,4 procentního bodu a dosáhla 25,6 procenta.

„Česká ekonomika se vymanila ze stagnace a začala opět růst. Tento vývoj táhne především poptávka domácností. Na tu kladně působí pokles inflace, návrat reálných mezd k růstu a zlepšení nálady domácností včetně jejich očekávání,“ hodnotil již předchozí data analytik České spořitelny Jiří Polanský.

Spolu s cenami nemovitostí přirozeně porostou i ceny nájmů

Co se týče zahraniční poptávky, tu označuje stále za slabou. K jejímu významnějšímu oživení podle jeho odhadu dojde až ve druhé polovině letošního roku. Slabší poptávka tlačí firmy do šetření na investicích. Problém pro ně zůstávají ceny energií. Tomu odpovídá chabý vývoj průmyslu s výjimkou sektoru automotive.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here