Česká národní banka trhla rekord: Koruna se dostala nad 25 za euro

15068
Koruna
Foto: Redakce FinTag

Koruna včera prolomila hranici 25 korun za euro. Důvod je další razantní snížení základních úrokových sazeb Českou národní bankou [ČNB]. Ta včera překvapila, když základní sazbu dál snížila o dalšího půl procentního bodu na 4,75 procenta.

Trh předpokládal, že i vzhledem k oslabování koruny v posledních týdnech, ČNB sazbu sníží o čtvrt procentního bodu.

„Koruna na překvapivé rozhodnutí zatím reagovala oslabením nad hranici 25 CZK/EUR,“ okomentoval dopady rozhodnutí ČNB hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Vývoj kurzu koruny včera před a po jednání bankovní rady ČNB 

[Zdroj: xStation 5]

Podle jeho názoru v ČNB zřejmě zvítězil názor, že i při takto razantním snížení sazeb zůstane měnová politika dostatečně restriktivní. To i ve světle přetrvávající vysoké inflace ve službách a rychleji rostoucích mezd. A jak je vidět, ke zbrzdění postupu nepomohlo ani červnové oslabení koruny, dodal Dufek.

Rychlejší pokles sazeb koruna, jak uvedl zkraje tohoto týdne v rozhovoru na FinTag, nese nelibě. Zvlášť, když i kolem nás jsou zajímavé a jiné příležitosti ke zhodnocování peněz. A rychlejší snížení českých sazeb podle něj mimochodem vede ke zvýšení negativního diferenciálu vůči dolaru. Přičemž koruna se nyní primárně opírá o úrokový diferenciál.

Jak ČNB snižovala úrokové sazby

Bankovní rada ČNB včera snížila dvoutýdenní repo sazbu o 0,5 procentního bodu na 4,75 procenta. Současně rozhodla o snížení diskontní sazby ve stejném rozsahu na 3,75 procenta a lombardní sazby na 5,75 procenta.

Inflace je a bude jako na houpačce, ale koruna nejspíš posílí

„Toto rozhodnutí představuje mírné překvapení, když trh se většinově klonil spíše ke snížení mírnějšímu, o 0,25 procentního bodu. Tomu odpovídá i reakce kurzu české koruny, která v bezprostřední reakci oslabila z EUR/CZK 24,92 na EUR/CZK 25,02, byť záhy část tohoto pohybu korigovala,“ okomentoval rozhodnutí bankovní rady hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Podle něj se ČNB zachovala pochopitelně, když si ze dvou podobných možností vybrala tu odvážnější. Tuzemské úroky nadále působí restriktivně, a pokud by se přece jen v blízké době ukázalo, že inflace není dosud definitivně poražena, má ČNB možnost kdykoliv pokles sazeb zastavit, v krajním případě i zvrátit, uvedl.

Podle guvernéra ČNB Aleše Michla jsou aktuální sazby stále výrazně restriktivní a přesahují současnou i očekávanou inflaci. Zároveň uvedl, že je více pravděpodobné, že dalším krokem bude buď snížení sazeb o čtvrt procentního bodu, nebo zastavení snižování sazeb. Ale i dodal, že si bankovní rada „nechává všechny [další] možnosti otevřené“.

Ze včerejšího jednání ČNB: Koruna šla tentokrát stranou

Podle dostupných informací dva ze sedmi členů bankovní rady chtěli snížit základní úrokovou sazbu pouze o čtvrt procentního bodu. Většina se ale přiklonila k dvojnásobnému poklesu. Což nakonec potvrdil i guvernér ČNB Aleš Michl.

Upozornil, že bankovní rada vidí v ekonomice mírně proinflační rizika. V budoucnu bude podle něj ČNB ke snižování sazeb přistupovat opatrně a je pravděpodobné, že v budoucnu tempo poklesu zpomalí nebo snižování pozastaví.

„Ačkoliv se nedá nic vyloučit, šlo pravděpodobně o poslední 50 bodové snížení sazeb v tomto cyklu, když příště by se ČNB mohla již rozhodovat mezi snížením sazeb ´jen´ o 25 bodů a jejich stabilitou,“ uvedl analytik České spořitelny Jiří Polanský.

Spolu s cenami nemovitostí přirozeně porostou i ceny nájmů

Michl jako proinflační riziko zmínil zvýšené mzdové požadavky v soukromém a veřejném sektoru. Zároveň ale konstatoval, že přes sedmiprocentní růst průměrné mzdy v prvním čtvrtletí nevzniká mzdově-inflační spirála. Proinflačními riziky jsou podle něj pokračující zdražování v sektoru služeb a oživení hypotečního trhu a s tím souvisejícího realitního trhu.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here