Analýza: Překoná zlato historická maxima?

2382
zlato
Foto: Pixabay.com

Zlato prožívá v posledních měsících opravdu volatilní období. Aktuálně se jeho cena pohybuje nad úrovní 2 000 amerických dolarů [cca 46 800 Kč]. A je tak čtyři až pět procent pod historickými maximy z minulého měsíce.

Zlato má za sebou několik velmi dobrých posledních let, kdy jeho cena od lokálních minim v roce 2022 vzrostla o více než 40 procent. Je ale reálné, že cena zlata nadále poroste?

Cena zlata samozřejmě závisí na mnoha různých faktorech. V poslední době se velmi skloňoval především jeho inverzní vztah s desetiletými výnosy amerických dluhopisů, který byl po dlouhou dobu pravidlem. Nicméně nyní se tyto hodnoty rozcházejí.

Z dlouhodobého hlediska však dává smysl, aby se záporná korelace obnovila. Což by teoreticky mohlo znamenat další růstový potenciál pro zlato.

Vývoj ceny zlata od roku 2007

[Zdroj: xStation 5]

Ke grafu podotkněme, že minulá výkonnost není spolehlivým ukazatelem budoucí výkonnosti. A dále to, že každý, kdo jedná na základě těchto informací, tak činí výlučně na vlastní riziko.

Proč je zlato “dobré”

Zlato slouží jako dlouhodobé zajištění proti inflaci. A to přesto, že v krátkodobém horizontu tato teorie neplatí. I tak za to zlato ale vděčí své omezené nabídce a pomalému doplňování stávajících zásob. Podle odhadů činní celkové množství vytěženého zlata o velikosti krychle o hraně 21 metrů a každý rok přibývá zhruba dvě procenta.

Bitcoin, zlato i akcie jsou na maximech. Situaci navzdory

Poptávku po zlatě tvoří čtyři hlavní faktory. Patří mezi ně výroba šperků, investice, technologie a poptávka centrálních bank. Zejména ty v poslední době hromadí zlato ve velkém množství. A to znovu nahrává potenciálu pokračujícího růstu ceny. Nicméně ve hře je stále mnoho dalších vlivů, které nečekaně působí na cenu zlata. Celá problematika je tak hodně komplexní.

Jak investovat do zlata

Navíc samotný nákup zlata může být pro investory komplikovaný. Do zlata lze investovat nebo s ním obchodovat mnoha způsoby a každý se musí rozhodnout, který je pro něj ten pravý. Pro většinu lidí je fyzické zlato to první, co je napadne. To má určitě své výhody, ale také nevýhody. Stále populárnější je však obchodování se zlatem prostřednictvím elektronických platforem a investičních aplikací.

V tomto případě se nabízejí rizikové rozdílové smlouvy, deriváty CFD, které kopírují ceny zlata. Riziko se skrývá ve faktu, že CFD na zlato se stejně jako ostatní obchodují s pákovým efektem, který znásobuje zisky stejně jako ztráty.

Jak investovat do zlata v roce 2023. Cihlu, CFD nebo ETF?

Druhou možností je nákup fondu, který kopíruje ceny zlata. Ten se kupuje bez pákového efektu a jeho cena téměř přesně kopíruje ceny zlata. Nákup takového fondu se stal flexibilní a finančně velmi výhodnou alternativou k nákupu fyzického zlata.

Vzhledem ke komplexnosti problematiky jsme na téma investice do zlata u nás ve firmě vytvořili nový ebook [dostupný je na stránkách XTB, pozn. red.], který obsahuje odpovědi na následující otázky:

  • Jak vypadá aktuální fundamentální situace?
  • Jak zlato reaguje na rostoucí zájem centrálních bank?
  • Co se stane se zlatem po zvýšení sazeb ze strany FEDu?
  • Jaký je výhled na další vývoj zlata?
  • Jak obchodovat zlato? 

Ale i pozor, uvedu na závěr: CFD jsou komplexní nástroje a přicházejí s vysokým rizikem rychlé ztráty peněz v důsledku pákového efektu. 77 procent účtů retailových investorů ztratí peníze při obchodování s CFD s tímto poskytovatelem. Zvažte tedy, zda opravdu rozumíte, jak CFD fungují, a zda si můžete dovolit podstoupit vysoké riziko ztráty peněz.

A ještě jedno varování na závěr. Nákup fyzického zlata na splátky patří k těm vůbec nejvíce nákladným nákupům zlata. A platí to násobně tehdy, když se kupující opozdí se splátkami.

Tomáš Vranka, analytik XTB

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here