Bruselské Politico má Babišovo hnutí ANO za krajní pravici

1864
ANO
Česká krajní pravice, jak nyní charakterizoval hnutí ANO bruselský list Politico, slaví svůj nedávný úspěch v eurovolbách. / Foto: ANO

„Orbánova Fidesz se spojila s krajní pravicí z Rakouska a Česka,“ tak nazval svůj článek o nově vzniklé frakci v Evropském parlamentu bruselský list Politico. Českou krajní pravicí přitom Politico myslí hnutí ANO.  

Politico píše: Představitelé rakouských Svobodných, českého hnutí ANO a maďarské vládní strany Fidesz vytvářejí v novém Evropském parlamentu vlastní frakci.

„Cílem této skupiny, nazvané Patrioti pro Evropu, je stát se největší pravicovou frakcí na scéně evropské politiky,“ uvedl Orbán v neděli [30.6.] na tiskové konferenci ve Vídni společně s předsedou ANO a bývalým českým premiérem Andrejem Babišem a předsedou FPÖ Herbertem Kicklem.

Podle bruselského listu maďarský premiér Victor Orbán a jeho krajně pravicová strana Fidesz vytvořili nové politické spojenectví s rakouskou stranou Svobodní [FPÖ] a s českým hnutím nespokojených občanů ANO, jak ANO charakterizuje bruselský server Politico.

Fidesz, ANO, FPÖ: Nová éra evropské politiky

Tato zpráva je „novou érou evropské politiky,“ předpověděl předseda FPÖ Herbert Kickl. Očekává, že do nové frakce vstoupí i jiné politické strany.

„Dáváme přednost národní suverenitě před federalismem, svobodě před příkazy a míru před válkou,“ napsal šéf hnutí ANO Andrej Babiš v postu na sociálních médiích.

A dále vyjasnil: V Evropském parlamentu jsme vytvořili novou frakci Patrioti pro Evropu, která má tři hlavní priority. Obranu národní suverenity, boj s migrací a změnu Green Dealu.

S výjimkou Prahy ve volbách do EP vyhrálo ve všech krajích ANO

Všechny tři strany vyhrály ve svých zemích volby do Evropského parlamentu a získaly v něm značné množství mandátů. To Politico vysvětluje rostoucí podporou pravice v Evropě.

Nová frakce má zveřejnit „Manifest Patriotů“ [Patriotic Manifesto], v němž se zaměří na boj proti migraci do Evropy a boj proti Green Dealu, hlavní agendě předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové.

Ve Francii se schyluje k dalšímu výprasku Macronovy Renaissance

Přesto, že všechny tři strany mají více než 23 členů potřebných podle legislativy EU pro vytvoření frakce, stále ještě potřebují získat zvolené poslance Evropského parlamentu z nejméně dalších čtyř zemí, aby vyhověly parlamentním předpisům.

Maďarsko se dnes ujalo předsednictví EU

Zpráva se objevila v době, kdy Maďarsko přebírá 1. července od Belgie půlroční předsednictví ve výboru Evropské unie. Ani diplomaté, ani bruselská média se přitom nedokážou shodnout, zda půjde o předsednictví poklidné, profesionální a konstruktivní, či zda se má EU následujících šesti měsíců obávat. Budapešť se stala poslední dobou terčem kritiky zejména kvůli blokování téměř veškeré pomoci určené Ukrajině, na které se dohodly ostatní členské státy.

„Maďarsko se ujímá předsednictví EU ve velmi obtížných časech,” uvedl maďarský ministr pro evropské záležitosti János Bóka.

Jmenoval válku na Ukrajině, problémy týkající se migrace a výzvy v souvislosti s konkurenceschopností EU. Uvedl, že země bude během svého předsednictví jednat jako takzvaný honest broker, tedy moderátor jednání. Vyjmenoval i priority maďarského předsednictví. Patří mezi ně například posílení konkurenceschopnosti Evropské unie a rozvoj evropského obranného průmyslu.

Maďarsko se objímá s Čínou. Co za to zaplatí?

Mezi další priority patří pokračování konzistentní politiky rozšíření EU, které ale musí být založené na splnění daných podmínek. Maďarské přednosti rovněž zahrnují řešení problému nelegální migrace, ale i témata budoucnosti kohezní politiky a unijní zemědělské politiky.

–AM–

Aktualizace: K připravované frakci v Evropském parlamentu, jejíž vznik v neděli ohlásili maďarský premiér Viktor Orbán či český expremiér Andrej Babiš, se připojí i italská Liga, kterou vede vicepremiér Matteo Salvini.

1 komentář

  1. Levicové (komunistické) Politiko nefér nálepkuje pol. strany stejně jako česká provládní Rudá práva. Kdo nectí lživou politiku populistických nynějších extrémistických soudruhů musí být odstraněn. Co nyní předvádí macronovci se svými spolu soudruhy ve Francii je za hranou nejen politické slušnosti. Připadám si jako když sprostě útočili na ANO, SPD … bezpáteřní čehůni ze slepenců i štvavých medii ČT- ČRo před volbami do sněmovny. Zaplacených milion chlípníků, tak to po náměstích byl jeden lidský hn..mrva, stejně jako nyní ve Francii.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here