Do předčasné penze půjdou už jen lidé se 40letou dobou pojištění

51062
predcasna_penze
Foto: Freepik.com

Od letošního října půjdou do předčasné penze pouze lidé s alespoň 40letou dobou pojištění. Už teď platí, že do předčasného důchodu odchází lidé nejdříve tři roky před dosažením věku pro řádnou penzi. Dříve ho čerpali s pětiletým předstihem.

Lidé zvažující odchod do důchodu dříve, než jim vypočítává stát s ohledem na jejich profesi, odpracované roky, dobu pojištění a stále ještě počet vychovaných dětí u žen pro čerpání takzvané řádné penze, by měli zpozornět. Od letošního října se zpřísňuje jedna ze dvou podmínek pro přiznání předčasného důchodu. A tou je vedle dosažení určitého věku i doba, po kterou si žadatel platil sociální, respektive důchodové pojištění. Tato doba se s platností od října 2024 prodlužuje ze stávajících 35 let na 40 let.

„Základní podmínkou pro přiznání tohoto důchodu je získání potřebné doby pojištění, která je nyní u předčasného důchodu stejná jako u řádného, tedy 35 let. Od 1. 10. 2024 se potřebná doba pojištění prodlouží na 40 let,“ upozorňuje na podstatnou změnu v přiznávání předčasných důchodů Česká správa sociálního zabezpečení [ČSSZ].

Zmiňovanou druhou podmínkou pro přiznání předčasné penze je dosažení stanoveného věku podle zákona o důchodovém pojištění.

„U předčasného důchodu mohou pojištěnci do dosažení důchodového věku ode dne, od něhož se předčasný starobní důchod přiznává, chybět nejvýše 3 roky,“ upozorňují na další podmínku sociální správa.

Obě podmínky, tedy i potřebnou dobu pojištění pro předčasnou penzi, zpřísnila takzvaná důchodová reforma Ministerstva práce a sociálních věcí ČR [MPSV] pod vedení Mariana Jurečky [KDU-ČSL].

Ministr Jurečka chce fér důchody, a tak je krátí

Ještě loni lidé odcházeli do předčasné penze až o pět let dříve, než jim ukládal státem určený věk pro přiznání řádné penze. A při pětatřicetileté účasti na pojistném. I to se od letošního října ale změní.

„Slíbil jsem, že na změny v důchodovém systému se podíváme realisticky, a hlavně koncepčně. Musíme zajistit férové penze pro všechny, kteří celý život pracovali… Změny, které představujeme, jsou klíčovými úpravami penzijního systému,“ vysvětlil důvody zpřísnění nejen předčasných důchodů ministr Jurečka.

Na předčasný důchod už mohou budoucí generace zapomenout

Mezi další opatření, která mají podle ministra udržet český průběžný důchodový systém v chodu, patří i vyšší trvalé krácení předčasně čerpané penze od státu. A dále i postupné posouvání věku odchodu do důchodu. Přesný věk odchodu do státní penze se lidé podle důchodové novely dozvědí po dosažení 50 let věku. To podle průměrné délky doby dožití lidí v Česku, kterou sleduje Český statistický úřad [ČSÚ].

Na druhou stranu je třeba zmínit, že ačkoliv má vláda Petra Fialy [ODS] v programovém prohlášení slib, že do doby pojištění opět zahrne dobu studia. Nic z toho dosud nenaplnila. Vzhledem k blížícím se sněmovním volbám [podzim 2025, pozn. red.] lze na tento slib nejspíš zapomenout.

Předčasný důchod omezuje přivýdělek na 10 tisíc korun

Při zvažovaném čerpání předčasného důchodu je třeba myslet i na omezené pracovní možnosti.

„Lidé, kteří pobírají předčasný starobní důchod, nesmí až do data dosažení důchodového věku vykonávat výdělečnou činnost, která zakládá účast na pojištění,“ tvrdí sociální správa.

Předčasný důchod má podle jejích zástupců řešit dlouhodobou ztrátu práce v době několik let před důchodem. Mezi další časté důvody patří péče o blízkou osobu. Anebo horší zdravotní stav, který žadatele omezuje v uplatnění se na trhu práce.

Přivydělat si mohou tito lidé jen do výše výdělku, při kterém neplatí pojistné odvody:
  • Dohoda o provedení práce s maximálním příjmem do 10 000 Kč/měsíc.
  • Při zaměstnání malého rozsahu s příjmem, který je nižší než rozhodný příjem 4 000 Kč/měsíc [příjem nejvýše 3 999 Kč za měsíc].
  • U OSVČ nesmí příjem z činnosti po odpočtu výdajů přesáhnout zákonem stanovenou hranici. Ta letos činí 8 794 Kč za každý měsíc výkonu samostatné výdělečné činnosti.

Důchodová reforma přehledně: Podle premiéra Fialy je i sociálně citlivá

I když omezení přivýdělku u předčasného důchodce končí po dosažení řádného věku pro odchod do důchodu a již si mohou vydělávat bez omezení, zkrácená výše dávky zůstává natrvalo. K přepočtu důchodu a navýšení dávky tak nedochází, upozorňují zástupci sociální správy.

Předčasné penze se krátí vždy natrvalo

Pokud sociální správa přijde na to, že předčasný důchodce porušuje jmenovaná omezení, tedy si přivydělává více než mu ukládá zákon, pak výplatu dávky zastavuje. Za období, kdy takto pracoval, mu vykáže přeplatek na tomto důchodu.

Pokud předčasný důchodce nastoupí do zaměstnání či podnikání s výdělkem, který mu ukládá účast na důchodovém pojištění, pak to musí oznámit ČSSZ. Její pracoviště pozastaví výplatu předčasného starobního důchodu od jeho první následující výplaty.

„Po ukončení zaměstnání nebo při dosažení důchodového věku si pak o obnovení výplaty důchodu musí požádat,“ upozorňují pracovníci sociální správy s tím, že tak nečiní automaticky.

Náročné profese: Plný důchod dostane dříve asi 120 tisíc lidí

Podstatné je i to, že procentní výměra předčasného důchodu může být zvýšena s tím, jak pojištěnec po přiznání předčasného důchodu pracoval a odváděl pojistné. Nicméně pořád půjde o předčasný, a tedy nevratně ponížení důchod.

„Přiznání řádného starobního důchodu již není možné,“ upozorňuje na podstatnou skutečnost čerpání předčasné penze sociální správa.

–VRN–

23 KOMENTÁŘE

  1. Dobrý den, jsem 68ročník,jak je to se základní vojenskou službou 24 měsíců,1987-1989 Odváděl pojistné……

    • Mrzí mě že nejsem věřící. Představa jak se po smrti žlutomodrá banda jako je Fiala,Pekarová,Rakušan,Jurečka a další likvidátoři naší země škvaří v ohni pekelném je velmi příjemná.

  2. Není 40 málo? Nebylo by lepší třeba 60? Jurečko a spol, jste nejhorší vláda v historii tohoto státu. Neřešíte PROČ musí lidé odcházet do předčasného důchodu, umíte jen perzekuci, ale řešit celý systém a ochranu lidí v před důchodovém věku NIC. Trapná banda.

      • Petikoalice chce aby jsme dělali aspoň 50 let,kdo bude živit ty Cikány co jsou na sociálních dávkách už 35 let a nemají odděláno ani hodinu ve fabrice to nikomu nevadí žádné straně v tomto státě.

  3. Je to velice špatně, to co vymýšlí naše vláda.
    Protože i lidé ve druhých rizikových skupinách by měli mít nárok jít do důchodu dřív.
    Je spoustu pracovních pozic, které mají neblahý vliv na zdraví a spoustu pracovníků má natolik zhuntované zdraví, že nebudou schopni pracovat do řádného důchodu.
    Jedná se třeba i dělníky montovnách, kteří třeba 15-25 stojí na jednom místě a zatěžují stále stejné svaly, mají postižení ze zátěže z monotónní práce a těsně před důchodem už nejsou schopní práce ve stejném režimu, často jsou po operacích karpálů, kolen, ramen, kyčlí a loktů a jejich možnosti jsou tak hodné omezené.
    Pracují v halách ve vedru, prachu, hluku, ale protože patří do druhé rizikové skupiny, nemají nárok jít do důchodu dřív. Tady je opravdu něco špatně…Ono dělat v šedesáti ve stoje osm hodin denně, každý týden, celý měsíc a rok co rok, až do důchodu, je nemožné.
    Ty lidi už částo nemohou ani pořádně chodit a používat ruce a nemají žádnou šanci jít do důchodu také v šedesáti, tedy o pět let dřív, bez ponížení penze. Pro tyto lidi je to diskriminační. Vláda nějak nepochopila, že profese a rizikové faktory jsou nebe a dudy. Mělo by to být bráno komplexně podle rizik a ne jen profesí.
    Rizika mají profese i ve druhých kategoriích a mají úplně stejný dopad na nemohoucnost pracovníků.
    Vy tomu teda dáváte. Chudáci pracovníci ve druhých skupinách..dělníci v montovnách, pracovníci v mastném průmyslu, řezníci, prodavačky, co vybalují do lednic, kadeřnice…a mnoho dalších…

    • Každý může změnit svoji práci. To že je někdo ve fabrice cely život a je tam nespokojený, je jen jeho problém. Buď se líp učit, nebo mít koule na to se posunout nekam jinam. Hlavně že tady všichni brečíte, horší jak cikáni 🤡

  4. Milý Mariane Jurečko. Podle Vás by bylo asi nejlepší,kdyby se důchodci už žádného důchodu nedožili a ulehčili státnímu deficitu tím, že umřou dříve než by ho začali pobírat. Nejsem škodolibý člověk,ale Vám přeji,abyste se měl tak, abyste tím co říkáte,měl vyměřen důchod a před tím pozbyl veškeré záložní finance z politiky.. Fuj. Hnus.

  5. Tak lidi volili tuto vladu ,proto ,ze jim něco řekla že udělá !!!!!!Protože to neudělají ,tedy nesplní to proč je lidi zvolili,sakra proč za tohle nejsou potrestaní.Na co ty volby potom jsou????Neudělali pořádně svoji práci a nic se neděje.V tom případě si nezaslouží ani plat,měli by byt hodnocení za odvedenou práci jako každý jiný.No tak nahráli na smeč Babišovi a ten si to vychutná

  6. Nepřeji nikomu nic zlého, ale táhle lidovecké bestii přeji, aby ho Bůh potrestal na rodině ještě za života a po smrti ať ho čerti v pekle pořádně otáčejí na rožni.

  7. me by zajimalo kdo z vlady necha sebe či někoho z rodiny operovat 65- ti letym lékařem!!!! žádný.sedi si na zadku a chrapou na zasedanich.preji si aby aspon mesic vyzkousely různé profese😡 díky téhle vládě kazdy podnik bude pristavovat márnice.

  8. Opravdu se někdo zamyslel, jak tohle vše může fungovat? Proč mám tedy dnes odvádět ze zaměstnaneckého platu odvody “pro ostatní”, když se nedožiju toho, že se jednou takhle někdo postará o mě z odvodů příštích generací?

    Proč tedy není systém takový, že vše, co nám odvedete na sociální si odvedeme sami na zvláštní účet a až nám to zdraví nedovolí budeme z něj žít?

    Politik si chodí popovídat, má peněz že si může dovolit nadstandartní zdravotní služby a masáže a další procedury, aby byl fit, co nejdéle.
    Normální člověk maká, dnes si skoro ani nemůže dovolit dítě, protože to stát podporuje minimálně, pokud tedy krom dítěte chcete ještě mít kde bydlet, protožr na hypotéku se dřeme, na neschopenky nastoupí v krajním případě, protože jinak si to nemůže dovolit.

    Kam tohle spěje? Jak si myslíte, že lidé s jakýmkoliv zdravotním problém dokážou pracovat v 70 letech?
    Mám obyčejné astma už od puberty a letní dýchací potíže už od střední, jak budu zvládat práci později? Vlastní mamča má potíže už od padesáti let a to s žílami. Dnes je ráda že chodí a to pracujem. Opravdu je většina lidí zdravých do 70. Ve svém okolí mám x šedesátiletých lidí a zdravý mezi nimi není ani jeden….
    A vysoká škola ani děti už se nepočítají? To jako vážně? Možná by si lidé své životní kroky rozmysleli, kdyby tohle věděli již předtím než tak učinili.
    Tedy politici proberte se a zvažte možnosti normálních občanů, naše práce nespočívá v dlouhých debatách a i přesto máme příjmy běžné nikoliv nadstandardní a zdraví máme jen jedno.

  9. Tady jde jen o to zařídit aby se důchodu dožilo lidí co nejméně a ušetřené prachy šlo rozfrcat jinde nebo prostě rozkrást, jak je u vlád ODS tradičně zvykem. Kdyby jim fakt férově šlo o udržení důchodového systému, tak by šetřili i jinde, třeba na dávkách nepřizpůsobivým, na pochybných neziskovkách, na solárních baronech atd a taky na sobě a svých prebendách. Nic z toho se neděje. Slyšeli jste snad od nich, že hrozí, že pro nepřizpůsobivé v budoucnu nebude na dávky? Že né? Však vidíte, jak lehce nacházejí prachy na financování cizí (ukrajinské) války. Válka je sakra drahý podnik. A to ještě kupují ve velkém vojenské šroty a dokonce nejdražší letící cihly světa F-35, které jsou nám na houby. Důchodci a hlavně budoucí jsou pro totalitní Fialovu vládu třídním nepřítelem, proto se kope jen do nich.

  10. A víte co je nejhorší ? Že se můžeme tak maximálně vypisovat na sociálních sítích které nás při nevhodném komentáři podle libosti zablokují a hlavouni se smějí a mají to někde🤮🤮🤮.No máme co jsme chtěli a co jsme volili 👍. Tvrdá realita této doby pro všechny Čechy!

  11. . Politika byla je a bude svině, ale jak se se zachází
    nami poddanými je do nebe volající a vždyť za to ani nemůžou ,když nemají svědomí a jsou bezpáteřní ,chudáci vypečena Pekařová,totálně blbá Zrůdova , bezmozkovejj Rakousan a hnus Fialový apod. jjm Odpuštění jim

  12. Když jsem volil tuto vládu, očekával jsem globální, celonárodní šetření a úspornou politiku. Čekal jsem razantní zeštíhlení st. aparátu, razantní změny v přidělování dotací a zvlášť podpor různým “potřebným”, audit činností tzv. “neziskových” organizací, razantní snížení byrokracie apod. Naivních představ o změnách jsem měl ovšem mnohem více. Výsledek tříleté vládnutí je však neuvěřitelně žalostný. V podstatě se dá říct, že jediným cílem “úspor” jsou senioři. Pouze oni jsou vinni za zrůdnou situaci české ekonomiky?? Příklad. Seniorům bylo škrtnutím pera odebráno navýšení penzí o 1000Kč s oddůvodněním, že kdyby se to nestalo, byl by deficit důchodového systému v roce 2050 cirka 300mld. Když vezmeme v úvahu, že pouze v prvním kvartálu r. 2024 zadlužila vláda stát o cca 100mld, potom je zdůvodnění odebrání zmíněné valorizace naprostým výsměchem.
    Je zbytečné popisovat zklamání nás, tedy pravicových voličů, nutno však říct, že naše představa o dalším volebním působení koalice je naprosto nepředstavitelná. Nejtragičtější ovšem je, že alternativou je v této zemi pouze seskupení ANO. Ovšem to má ve vedení odsouzeného lháře, zloděje a spolupracovníka STB, což je pro pravicově konzervativního člověka zcela neprůchodné. Jedním slovem – bezvýchodnost.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here