Ve Francii se schyluje k dalšímu výprasku Macronovy Renaissance

1397
francii
Foto: RE

Hnutí Obnova [RE] francouzského prezidenta Macrona v prvním kole předčasných voleb do Národního shromáždění ve Francii získalo i se spojenci 20 procent hlasů. Národní sdružení [RN] Marine Le Penové dostalo 34 procent hlasů.

Další opoziční strana, levicová strana Nová lidová fronta, získala 28 procent hlasů. Výsledek prvního kola voleb ve Francii dokumentuje i počet kandidátů, kteří již mají jisté křeslo v parlamentu. Za vládu jsou to dva. Naopak RN již v prvním kole voleb získalo 37 mandátů, levicová koalice 32 mandátů. Uvedlo to francouzské ministerstvo vnitra.

„Udržujete demokracii při životě. Občané k volbám!” reagoval na průběh voleb francouzský prezident Emmanuel Macron. 

Celkem získalo 75 poslanců mandát ve francouzském Národním shromáždění už v prvním kole nedělních voleb. To je více než desetina z 577 mandátů a výrazně více, než bylo obvyklé v předešlých volbách. Velký podíl na výsledku nese vysoká účast, která byla 66,71 procenta.

„Děkuji všem za hladký průběh hlasování,” dodal Macron s tím, že je rád, že se volby odehrály bez incidentů.

Druhé kolo voleb ve všech okrscích, kde nikdo nezískal mandát v prvním kole, se uskuteční 7. července. Právě druhé kolo rozhodne o složení Národního shromáždění, a tedy o budoucí vládě a směřování Francie v dalších pěti letech. Kvůli složitému systému jednomandátových okrsků jsou odhady celkových výsledků velmi složité a nepřesné.

Druhé kolo voleb: Vyhlídky vládních stran jsou mizivé

Pro získání křesla v prvním kole voleb je potřeba mít přes 50 procent odevzdaných hlasů a hlasy zároveň musí představovat alespoň 25 procent registrovaných voličů. Tyto podmínky splnilo 37 kandidátů krajně pravicového RN.

Mandát již získala i šéfka jeho poslanců Marine Le Penová. Ta v Pas-de-Calais na severu Francie dostala 58 procent hlasů. Její strana bodovala zejména na severu země a pak na samotném jihu. Celkově má RN 29,25 procenta hlasů, její spojenci další tři procenta.

„Je to první vítězství RN. Když lidé hlasují, lidé vyhrávají!” okomentovala výsledek Le Pennová s tím, že cílem je získat absolutní většinu v Národním shromáždění i ve druhém kole voleb.

Levicový blok Nová lidová fronta v neděli získal 27,99 procenta hlasů a 32 mandátů. Své místo v dolní komoře parlamentu obhájila například šéfka poslanců strany Nepodrobená Francie [LF) Mathilde Panotová, šéf socialistů Olivier Faure nebo Sandrine Rousseauová za zelené, uvádí list Le Figaro.

„V těchto volbách je v sázce budoucnost naší země. Pokud dělnické čtvrti a mladí lidé budou masivně hlasovat, pak zvítězí Nová lidová fronta,” uvedl k výsledku šéf strany LF Jean-Luc Mélenchon.

Naopak většina členů vlády má potíže. Poměrně solidní pozici do druhého kola má ve svém obvodu Hauts-de-Seine premiér Gabriel Attal, který získal téměř 44 procent hlasů. Jeho ministr zahraničí Stéphane Séjourné vede v sousedním okrsku se 46 procenty. Ministr vnitra Gérald Darmanin získal v okrsku Nord 36 procent hlasů, ale na paty mu s odstupem necelých dvou bodů šlape kandidát RN.

Ve Francii jde o druhou prohru vládních stran v řadě

Nynější předčasné volby jsou výsledkem nedávných voleb do europarlamentu. V nich RN Marine Le Penové získalo 31,5 procenta hlasů. Hnutí Obnova francouzského prezidenta Macrona dostalo ani ne 15 procent. Úspěšně dopadla i levicová strana Nepodrobená Francie. V reakci na výsledky eurovoleb vyhlásil prezident Macron předčasné volby.

Už před volbami se počítalo s dalším neúspěchem vládních stran. Průzkumy hovořily o 36 procentech hlasů pro Národní sdružení Le Penové a jen o 21 procentech pro Macronův centristický blok Spolu.

Analýza: Volby ve Francii jsou důležitější víc, než si myslíte

Le Penová dokonce bruselskému listu Politico řekla, že pokud ve volbách uspěje, nechá Macrona v úřadu prezidenta dovládnout do roku 2027. O jeho rezignaci nepožádá.

„Nepožádám o jeho rezignaci. Mám respekt k institucím a nevolám po institucionálním chaosu. Prostě by tady muselo být soužití,” prohlásila Le Penová, která ale i dodala, že jí „už nic nezabrání v tom, aby šla do příštích prezidentských voleb”.

A to je důrazné varování. Nárůst podpory Le Penové nelze zpochybnit. Stejně jako to, že spokojenost Francouzů s Macronem jen klesá. Přičemž již v roce 2022, ve kterém Macron obhajoval nejvyšší ústavní funkci, Le Penová získala 41 procent hlasů.

–ČTK/DNA–

1 komentář

  1. Je potřeba rozehnat populistické levicové strany v celé Evropě, které se začaly chovat stejně jako NSDAP. Včetně euhujerů, vítačů, ekonom. vyží.. apod. lůzy .. Kdo nečurá s těmito … po větru hned je sprostě urážen rusofilem, nálepkován jako extrémista, zván dezolátem, radikálem … Rádoby demokraté nikdy neuměli prohrát v demokratických volbách, tak to dokazují po celém světě. Navíc demokracie ve svém původním překladu “vláda lidu” nikde neexistuje, ani existovat nemůže- nebude. Jak řekli Sokratés s Platónem … v demokracii vyhrává více uřvaná menšina nad slušnou mlčící většinou ..

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here