Maďarsko jako předsednická země EU bude muset řešit i Čínu

258
Madarsko
Postoj Číny vůči Maďarsku Viktora Orbána [na foto] vyjádřil čínský prezident Si Ťin-pching následujícím květnatým přirovnáním. Vzájemné vztahy obou zemí jsou podle něj jemné a bohaté jako tokajské víno. / Foto: Fidezs

Maďarské předsednictví Evropské unii, které začalo 1. července, má rozměr, o kterém se příliš nemluví. Maďarsko má vřelé vztahy s Čínou. A právě s ní má Evropa co do činění hlavně kvůli celní válce, kterou sama vyvolala.

Předmětem sporu jsou zejména dodatečná cla na dovoz čínských elektroautomobilů do Evropy. Čína na opatření reagovala prohlášením, že zvýší cla na dovoz všech evropských aut do Číny. To znamená i na ta se spalovacími motory. Dodatečná cla vůči Číně ale kritizuje i evropský, a zejména německý autoprůmysl, který v Číně vyrábí. Což mimo jiné znamená, že i na jeho výrobky by dopadla vyšší evropská cla.

Obchodní válka s Čínou je na spadnutí. Stane se obětí autoprůmysl v EU?

Nyní se proto jedná o tom, jak zažehnat obchodní válku s Čínou. A je možné, že tomu může Maďarsko jako předsednická země EU prospět. To hlavně kvůli tomu, že s Čínou udržuje dlouhodobě až nebezpečně nadstandardní vztahy. Avšak popořadě…

Jarní turné čínského prezidenta Si Ťin-pchinga po Evropě mělo svou významnou zastávku v Maďarsku. Jak maďarský premiér Viktor Orbán, tak jeho čínský partner si vřele rozuměli. Čína hodlá v Maďarsku dál masivně investovat a Si Ťin-pching prohlásil, že Maďarsko je důležitým obchodním partnerem. Peking si tak prostřednictvím Orbánovy vstřícnosti může v Evropě pomoci a expandovat v ní dál.

Vzájemné vztahy jsou nejlepší v historii, říkají Číňané

Poslední zastávkou čínského prezidenta v jeho cestách po Evropě, mimochodem po pěti letech, bylo Maďarsko. Tato země vedená Viktorem Orbánem se může stát v budoucnu významným obchodním partnerem a má rovněž potenciál Pekingu byznysově dále otevřít cestu do Evropy. Při setkání si oba muži docela notovali.

„Vzájemné vztahy jsou nyní nejlepší v historii,” řekl Si Ťin-pching.

Čínská hlava státu nabídla Maďarsku další investice. Orbán naopak vyslovil přání, aby více čínských firem v jím vedené zemi investovalo.

„V minulém roce pocházely tři čtvrtiny všech investic v Maďarsku z Číny,” prohlásil výmluvně maďarský premiér.

Dodal, že vyjádřeno v číslech jde o objem šest bilionů forintů [cca 384 mld. Kč].

Maďarsko může čerpat z partnerství další benefity. Především čínský výrobce elektromobilů BYD plánuje otevřít během několika příštích let novou továrnu právě v Maďarsku. Vedení BYD informaci potvrdilo v prosinci minulého roku.

Volkswagen jako jednička v Číně skončil. Nahradila ho čínská BYD

Neměli bychom ovšem zapomínat také na projekt výstavby továrny na baterie v Debrecínu, za kterou stojí rovněž čínská firma CATL. Ta nebuduje svoje závody pouze v Maďarsku, ale i ve Spojených státech a dalších zemích. Přesto, jak uvádí web The Diplomat, tato investice v Maďarsku má hodnotu 7,3 miliardy eur [cca 182,6 mld. Kč]. Stejná továrna již funguje v Německu. Maďarsko chce blíže spolupracovat s čínským partnerem nejen v oblasti automobilového průmyslu, ale i v jaderné energetice a dopravě.

Maďarsko a Čína: Vztahy jemné jako bohaté tokajské víno

„Existuje zde možnost pro užitečné a vzájemně výhodné ekonomické partnerství s Čínou,” prohlásil maďarský ministr pro evropské záležitosti János Bóka pro server Politico.

Zároveň tím dokumentoval další posun v maďarsko-čínských vztazích. Orbán také podpořil čínský mírový plán pro Ukrajinu. Čína na oplátku může počítat s podporou projektu nové Hedvábné stezky [Belt and Road Initiative], který byl představen už v roce 2013. Jedná se o jeden z nejvýznamnějších projektů, který má šířit politický a ekonomický vliv Pekingu, to zejména v chudších a rozvojových zemích.

Evropské firmy se bojí, že politika EU zhorší vztahy s Čínou

Pro maďarského premiéra představují čínské investice vítaný prostředek, jak ozdravit nemocnou ekonomiku po zvlášť vysoké inflaci, která byla v lednu minulého roku 25,7 procenta. Od té doby klesá, čemuž mohou dále pomoci čínské peníze.

Po hospodářské recesi ale zůstává domácí poptávka velmi slabá. Čína může investicemi významně pomoci zotavit maďarskou ekonomiku. Návštěva čínského prezidenta se stala zřetelným signálem, že vztahy obou zemí se budou do budoucna prohlubovat. Lapidárně to ostatně vyjádřil sám Si Ťin-pching, který vzájemné vztahy označil jako “jemné a bohaté jako tokajské víno”.

Bezpečnostní spolupráce jako možná hrozba

Oba státy plánují více spolupracovat nejen v oblasti ekonomiky, ale také v bezpečnosti. Čína s Maďarském již dříve podepsaly dohodu o spolupráci v boji proti terorismu a organizovaném zločinu. S takovou nabídkou přišel sám Peking.

V praxi smlouva umožní, aby se v maďarských ulicích objevily smíšené hlídky, tedy čínských a maďarských policistů. Na druhou stranu tato dohoda vyvolává bezpečnostní obavy dalších evropských států. To z toho, že Čína si může v Evropě vybudovat svou síť, kterou může zneužívat k získávání citlivých informaci na půdě člena EU. Za druhé pak k nežádoucímu sledování čínské komunity v cizině, jejíž část může být opozičně naladěna.

Maďarsko se objímá s Čínou. Co za to zaplatí?

Hlubší maďarsko-čínské vztahy mohou i nahlodávat integritu a jednotu EU, která už se vůči Budapešti mnohokrát vymezila, zejména v souvislosti s blokováním balíčku pomoci pro Ukrajinu. EU však rovněž kritizuje “záplavu” levných elektromobilů, a proto od července bude na jejich dovoz uplatňovat dodatečná cla, to ve výši 17-38 procenta.

Čína by se mohla v tomto směru spoléhat právě na Maďarsko, že za ni bude na evropské úrovni lobbovat buď za snížení cel, nebo jejich úplné odstranění. Pro Peking opatření představuje ekonomickou ránu i z toho důvodu, že je zatížen rovněž americkými cly.

Analýza: Může Biden vůbec vyhrát obchodní válku s Čínou?

Navíc není vyloučeno, že Maďarsko se bude v rámci svého předsednictví EU snažit zvrátit některé kroky, kterými Brusel míří na Čínu a jeho spojence, jak uvádí Politico, a jež se nebudou týkat jen cel na elektromobily.

Maďarsko představuje pro současnou EU potíž

Na druhé straně se vztahy na trase EU-Budapešť i ve světle prohlubování vztahů s Čínou mohou dále zhoršit. I přes kritiku ze strany EU razí Budapešť nadále vlastní pojetí suverenity, které zahrnuje oponentní stanoviska vůči některým krokům EU, které vnímá Maďarsko jako snahu tuto suverenitu narušovat.

Bruselské Politico má Babišovo hnutí ANO za krajní pravici

Peking naopak může bližším partnerstvím s Maďarskem jen získat. Proto si ho bude “pěstovat”, stejně jako Srbsko, s nímž Čína podepsala v roce 2016 dohodu o strategickém partnerství. Orbán tak může Číně významně otevřít další dosud uzamčené dveře. Pro EU to bude znamenat v nepřeberné denní i dlouhodobé agendě další nevítanou potíž navíc.

Petr Duchoslav

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here