ČR Ukrajině dala 41 258 střelných zbraní. Teď dá skoro miliardu Kč 

3134
Ukrajine
Stejně jako Ukrajinci vystavují a ukazují zničenou ruskou vojenskou techniku, ukazují Rusové ukořistěnou a zničenou techniku Ukrajinců. Zbraně pak opatřují vlajkami těch zemí, které je Ukrajině poskytly. / Foto: Archiv FinTag

Česká republika poskytla Ukrajině od vypuknutí konfliktu s Ruskem v únoru 2022 vojenskou pomoc za téměř sedm miliard korun. Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové [ODS] odtajnila seznam darované vojenské pomoci.

Informuje o tom v tiskové zprávě Ministerstvo obrany ČR [MO ČR]. To uvedlo, že veškerý vojenský materiál darovaný ze skladů Armády České republiky byl vždy vládou schválen v utajeném režimu, to z bezpečnostních důvodů. Přehled darovaného vojenského materiálu vláda zveřejnila poprvé před rokem.

„Slíbila jsem veřejnosti, že za nějaký čas tak učiníme znovu, a dnes jsem svůj slib splnila,“ uvedla ministryně obrany Černochová a dodala, že pomoc Ukrajině obsahuje nejen zbraně a munici, ale i těžkou bojovou techniku včetně té letecké.

Rusko vystavuje ukořistěné zbraně z Ukrajiny. Na ty české lepí české vlajky

„Ministerstvo obrany od počátku konfliktu pečlivě posuzovalo, co můžeme poskytnout, aby nebyla ohrožena obranyschopnost České republiky,“ ubezpečuje veřejnost Černochová.

Co Češi dodali na Ukrajinu

Podle MO ČR seznam odtajněné darované vojenské techniky platí k letošnímu 31. květnu. A vztahuje se k vojenské pomoci za více než 27 měsíců ruské agrese. Zahrnuje přitom pomoc v hodnotě 6,75 miliardy korun. Podle ministerstva šlo o:

  • 8 kusů letecké techniky, z toho dva byly darovány letos.
  • 94 860 kusů nábojů pro kanóny a kanónové houfnice.

V předchozích dvou letech Česko Ukrajině darovalo 62 tanků, 131 bojových vozidel pěchoty, 26 průzkumných chemických vozidel a 16 kompletních speciálních vozidel protivzdušné obrany.

Evropa jde do boje. Bez Číny či Ruska ale zbraně vyrábí jen obtížně

Dále jsme Ukrajině věnovali 47 aut, 13 houfnic, 12 raketometů, 4 900 raket pro raketomety, 645 protitankových střel, 8 022 pancéřovek, 128 minometů, 17 400 min pro minomety. Pomoc zahrnovala i 435 protiletadlových prostředků, 41 258 střelných zbraní a přes 4,2 milionu nábojů.

Ukrajině pomáháme i dále, zdůrazňuje Černochová

„Od počátku ruské agrese stojí Česká republika pevně za Ukrajinou. Naše země se stala jednou z prvních, která Kyjev vojensky podpořila,“ i dnes zdůraznila Jana Černochová.

Podle ní je ale problém, že Česká republika už nemá tolik nepotřebného materiálu v armádních skladech.

„Naše pomoc ale nepřestává, jenom bude mít jinou podobu,“ dodala a připomněla účast ČR v muniční iniciativě, kterou organizuje právě rezort obrany.

Ukrajina válku nejspíš nevyhraje, ale Rusko také ne

Dále uvedla, kolik peněz Česko do „své iniciativy“ samo vloží. Podle ní půjde o necelou miliardu korun [865 775 000 Kč]. Tyto peníze pro Ukrajinu přitom podle ní již minulý týden schválila vláda. MO ČR pak doplnilo, že za vyčleněné peníze nakoupí munici od tuzemského dodavatele, tedy od české společnosti STV GROUP.

–RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. Nerozdala to Česká republika, ale několik jedinců, kteří jsou teď u koryta. A potom by tu ztrátu měly České republice uhradit.

  2. Nynější prolhaná hrůzovláda o rozkradené Ukrajině lže stejně jako vénáláhev z balkonů. Desítky mld kč nutelláci vyhodili do bezedné žumpy UA. Korupce ve 2. slepencích jen kvete, asi tak polovina z mld kč končí na UA. Úlisný teolog s bráchou podniká=krade majetky, ve Volyňské oblasti … tak se tak zákeřný farář i uapremiér snaží. Posílá z Česka dolary sám sobě.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here