I fotovoltaické elektrárny procházejí revizemi, upozorňují pojišťovny

5841
fotovoltaicke_elektrarny
„Jelikož hodnota fotovoltaické elektrárny navyšuje hodnotu nemovitosti, vždy by tato skutečnost měla být uvedena v pojistné smlouvě,“ říká v rozhovoru pro FinTag mluvčí České asociace pojišťoven Tomáš Pavlík. / Foto: ČAP

S nárůsty fotovoltaických elektráren, ale i elektroaut přibývá požárů, kdy jsou fotovoltaické elektrárny či elektroauta jejich součástí nebo příčinou. Více o tom říká pro FinTag mluvčí České asociace pojišťoven [ČAP] Tomáš Pavlík.

Kolik evidujete pojistných událostí, u nichž je příčinou požár? Setkáváte se s tím, že roli u těchto událostí hraje fotovoltaická elektrárna [FTV], kdy ji zasáhne požár, případně je jeho příčinou?

Bohužel v tak krátké době nelze s pojišťovnami zkompletovat potřebné údaje. Nicméně, podle informací Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru se počet požárů v souvislosti s fotovoltaickými elektrárnami znásobil za rok 2023 více než pětinásobně z deseti na 55 proti roku 2022. V tomto roce, letos, hasiči evidují 35 požárů, ve kterých hrála roli fotovoltaická elektrárna, nebo její součásti. Nutné je si při meziročních srovnáních ale zároveň uvědomit i enormní nárůst počtu fotovoltaických elektráren.

Počet požárů fotovoltaik, elektroaut i dalších e-strojů stoupá

Jakou roli v nastavení pojistky rodinného domu, případně bytové jednotky, hrají fotovoltaické elektrárny? Zohledňují se v ceně? Předkládá se jejich revize? 

Jelikož hodnota FVE navyšuje hodnotu nemovitosti, vždy by tato skutečnost měla být uvedena v pojistné smlouvě. Klientům vždy doporučujeme, aby si v pojistné smlouvě ověřili, zda tuto informaci uvedli. Případně, pokud je FVE instalovaná až dodatečně, aby kontaktovali svého finančního poradce či pojišťovacího makléře a náležitě pojistnou smlouvu upravili.

Solární panely ztrácejí ve vedrech na výkonu

Jak je to s revizemi, vyžadují je pojišťovny?

Co se týče předložení revize na FVE, k tomuto každá pojišťovna přistupuje jinak. A je proto vhodné si potřebu předkládání revize ověřit. Obecně se ale má za to, že FVE, jako elektrické zařízení, má procházet pravidelnou revizí každé dva až čtyři roky podle složitosti. Informace o periodicitě revize by měla obsahovat technická zpráva k projektu, nebo jí určí revizní technik při zapojování FVE.

Nejen fotovoltaické elektrárny, ale i zahoření elektroaut

Setkáváte se s případy, kdy pojistné plnění vychází z případu zahoření elektroauta, elektrokoloběžky či obecně kvůli přístroji s nabíjecí baterií?

Ano, takové škody již existují. Povinné ručení elektrovozidel zahrnuje i škody způsobené zahořením. Jak při jízdě, tak při nabíjení, pokud k zahoření došlo díky technické závadě ve vozidle. Pokud vznikne škoda díky technické závadě na nabíjecím stojanu, pak za tuto škodu odpovídá vlastník tohoto stojanu.

Kolik takových případů evidujete?

Jelikož nemáme k dispozici až takto konkrétní údaje, můžeme pouze odhadovat, že se jedná o nízké desítky případů škody z pojištění domu, bytu, či domácnosti. U zahoření elektroaut odhadujeme ještě nižší počty. Jedná se spíše o jednotky případů.

Měď v nabíjecích kabelech láká zloděje. V USA je kradou ve velkém

Je rozdíl mezi pojištěním elektroauta a auta se spalovacím motorem? Zohledňuje se druh pohonu v pojistné smlouvě a v ceně?

Ano, při sjednávání pojistné smlouvy pojišťovny zohledňují, o jaký typ vozidla či pohon se jedná. Z tohoto pohledu je určitě zajímavé srovnání takzvané škodní frekvence, která je u vozidel bez zdvihového objemu vyšší i pro srovnatelné výkonové kategorie.

Mohl byste to upřesnit?

Největší rozdíl je u vozidel s nejmenším výkonem motoru, pak se rozdíl snižuje. I přesto ale platí, že u elektromobilu je riziko, že způsobí škodu vyšší [škodní frekvence 4 %, / 4 vozy ze 100] než u aut se spalovacím motorem [škodní frekvence 3,3 % / 3,3 vozu ze 100]. Důvodem může být například častější využití těchto vozidel v hustším městském provozu.

Daniel Tácha

3 KOMENTÁŘE

  1. Revize se vztahují i na jiná alektrická zařízení a elektrorozvody… kolik lidí myslíte, že to řeší? Minimum. Pojištění je tím pádem k ničemu, pokud neplníte jeho podmínky. Buď dělejte revize, nebo se nepojišťujte. Mimochodem pokud malá fotovoltaická elektrárna ušetří třeba 5 tisíc za rok, tak právě toli stojí její revize. A to se vyplatí!

  2. Jak jste uvedl. Revize sežerou veškerou úsporu. Pojištění zdražuje a podmínky pro přiznání jsou takové, že za dobu pojištění zaplatíte v běžných případech tolik, kolik bude stát oprava v případné škodní události. Vyjma extrémů.

  3. Pojišťovna není dárce peněz, je to výdělečný podnik. My jsme si zřídili pojistku kvůli odpovědnosti za škodu sousedům, ale po loňské úpravě pojišťovacího zákona kdy už pojišťovny nemusí dokládat že jakákoliv chyba na vaší straně měla vliv na pojistnou škodu si ji asi zrušíme. Uvidíme jaké s tím budou zkušenosti. Např. vyhoříte od elektřiny ale neměl jste revizi na komín a pojišťovna vám může odmítnout plnění.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here