Stát letos na pojistném vybral o 9 % víc a na daních o 7,7 % víc

170
stat
Foto: Pixabay.com

Stát inkasuje vyšší příjmy nejen na pojistných odvodech, které v letošním prvním pololetí vzrostly o devět procent [+30,4 mld. Kč], na čemž se podílelo i zavedení nemocenského pojištění zaměstnanců, ale i na přímých daních.

Jen za letošní první pololetí vybral stát na těchto daních 694,1 miliardy korun. Proti stejnému období loni se daňové inkaso zvýšilo o 7,7 procenta. Nejrychleji rostl výběr daně z příjmu fyzických osob. Vyplývá to z dat Ministerstva financí ČR [MF ČR] k vývoji státního rozpočtu za první pololetí.

Hlavním daňovým příjmem státu nadále zůstala daň z přidané hodnoty [DPH]. Na DPH se v pololetí vybralo 275,9 miliardy korun. To je o 8,3 miliardy korun víc než loni. Ve srovnání s celkovými daňovými příjmy státu ale rostlo inkaso DPH pomaleji, meziroční nárůst dosáhl 3,1 procenta, uvedlo MF ČR.

I nejnižší česká sazba DPH je nejvyšší široko daleko

Oproti tomu inkaso daně z příjmu fyzických osob vykázalo nejdynamičtější nárůst. V pololetí se na této dani vybralo 120,6 miliardy korun. To je meziročně o 15,9 procenta víc. Rychleji než celkové daňové inkaso rostl i výběr spotřebních a energetických daní, které státu vynesly 78,6 miliardy korun. To je o 10,1 procenta víc než před rokem.

Stát a výběr daní od firem a daň z nemovitosti

Na dani z příjmu právnických osob se v pololetí vybralo 158,9 miliardy korun. To představovalo meziroční nárůst o 1,4 procenta. Firmy od letoška platí nově 21% daň [do r. 2023 činila daň 19 %, pozn. red.]. Což je jedna z mnoha daňových změn ve vládním konsolidačním balíčku. Do státní pokladny má přitéct asi 22 miliard korun ročně navíc. Nárůst se ale projeví až v roce 2025, jelikož se týká zdaňovacích období po 1. lednu 2024.

Nejvyšší daně ve V4 platí české firmy. A nejvyšší mají i odvody

Firmy působící v energetice a petrochemii a velké banky odvedly na zálohách daně z mimořádných zisků [windfall tax] 18,2 miliardy korun. Loni se první záloha windfall tax platila souhrnně až za tři čtvrtletí. Celoročně na ní vybral stát 39,1 miliardy korun. Letos stát očekával celoroční inkaso ve výši 17 miliard korun.

Lidé i firmy dostávají předpisy k dani z nemovitosti. Zvýšení je enormní

Inkaso daně z nemovitosti dosáhlo v pololetí 15,7 miliardy korun. Proti loňsku se zvýšilo o 81,8 procenta. Růst odpovídá zvýšení základního koeficientu daně o 80 procent, v menší míře ho ovlivnily úpravy místních koeficientů, o kterých rozhodly obce. Výnos daně z nemovitosti je stoprocentním příjmem obcí. Její letošní růst ale kompenzovalo MF ČR snížením podílu obcím a měst na jiných celostátních daních.

Města a obce viní vládu z podvodu v rozpočtovém určení daní

Samotný státní rozpočet získal za první pololetí na daňových příjmech bez pojistného na sociální zabezpečení 473,1 miliardy korun, meziročně o 8,3 procenta víc. Schodek rozpočtu ke konci června dosáhl 178,6 miliardy korun, což znamenalo nejlepší výsledek v posledních pěti letech, ale zároveň pátý nejhlubší pololetní deficit v historii Česka. Loni byl schodek v pololetí 215,4 miliardy korun. Ještě v květnu byl schodek státního rozpočtu třetí nejvyšší v historii.

Jak se o příjmy z daní dělí stát s obcemi a městy

Některé daně jsou takzvané sdílené daně. Patří mezi ně například DPH, daň z příjmu právnických osob nebo daň z příjmu fyzických osob. Jejich výnosy putují do státního rozpočtu a zároveň i do pokladen měst a krajů.

Celostátní daňové příjmy za první pololetí 2023 a 2024 v mld. Kč 
Daňové příjmy [bez pojistného na sociální zabezpečení] DPH Daň z příjmu právnických osob Daň z příjmu fyzických osob vybíraná srážkou Daň z příjmu fyzických osob placená plátci Daň z příjmu fyzických osob placená poplatníky Spotřební daně
2023 644,5 267,5 156,7 19,5 81 3,6 71,4
2024 694,1 275,9 158,9 22,5 93,9 4,2 78,6

[Zdroj: MF ČR]

Na kraje od letošního roku připadá 9,76 procenta a na obce 24,92 procenta z celostátního hrubého výnosu DPH, daně z příjmů právnických osob a daně z příjmu fyzických osob. U daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti mají obce nárok na dalších 1,5 procenta celkového inkasa.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here