Brigády pro studenty jsou. Ne každá ale patří k těm vysněným

1078
brigady
Ilustrační foto: Redakce FinTag

V Praze i dalších velkých městech se nabízí mnoho brigád pro studenty. Brigády přitom nemusí být pouze příležitost k výdělku, ale také k získání cenných zkušeností, které sehrají klíčovou roli pro budoucí kariéru.

Z nabídky brigád v hlavním městě vyplývá, že studenti si jako recepční ve farmaceutické společnosti mohou vydělat při plném nasazení 30 000 až 35 tisíc korun měsíčně. Klasickou brigádou na recepci si lze přijít na 180 korun za hodinu a za brigádu asistentky zákaznického servisu lze dostat rovněž až 180 korun za hodinu. Správou sociálních sítí si studenti obvykle přivydělají 150 až 250 korun za hodinu.

„Nejpopulárnějšími brigádami jsou tradičně administrativní práce. O ty je mezi studenty opravdu velký zájem. Jde například o pozice typu administrativních asistentů/asistentek, či recepčních,“ vysvětluje pro FinTag CEO pracovního portálu JenPráce.cz Anna Kevorkyan.

Studenti podle ní tyto pozice poptávají hlavně kvůli jejich flexibilitě a možnosti získat nové pracovní zkušenosti. Takových brigád je ale málo, což vyplývá z převisu poptávky po nich ze strany studentů. Ne všichni studenti, kteří mají o tyto brigády zájem, se k nim dostanou.

„Největší podíl zastoupení tak mají v reálu brigády v oboru obchodu a služeb. Ty tvoří 61 procent všech nabídek. Tato kategorie zahrnuje například práci v maloobchodu, hostesky, promotéry a další role v zákaznickém servisu,“ doplňuje Kevorkyan.

Manuální práce pak podle ní představují 24 procent všech inzerovaných brigád. Tato kategorie zahrnuje například úklidové služby, skladové práce a další pomocné činnosti. I ty jsou pro studenty atraktivní, protože často nabízejí flexibilní pracovní dobu.

Brigády už při studiu, to kvůli pracovním zkušenostem

„Naše data potvrzují, že čím více kvalifikovaná je pozice, tím menší konkurence je mezi uchazeči, ale zároveň je i menší počet těchto nabídek. Naopak brigády s nižšími kvalifikačními požadavky jsou četnější, ale také mají více uchazečů,” vysvětluje pro FinTag CEO pracovního portálu JenPráce.cz.

Vzhledem k rostoucím životním nákladům a požadavkům na pracovní zkušenosti se stále více studentů rozhoduje pro brigády už v době studia. Má to ale i další důvody. Tím hlavním je získání pracovních zkušeností při studiu, což usnadňuje získání práce po ukončení školy.

„Hlavní motivace byla získat při škole nějakou praxi. Vlastně mám trochu dojem, že minimálně u právníků se počítá s tím, že pracují již při škole. A už jako absolventi mají několikaletou zkušenost z oboru,“ říká v rozhovoru pro FinTag studentka práv Karolína Hrabalová, která pracuje jako brigádnice v právním oddělení firmy v energetickém sektoru.

Studentka: Rodiče mě podporují, ale každá koruna navíc se hodí

Dodává, že na Právnické fakultě studenti mají povinné praxe v rámci výuky. Například na soudě, státním zastupitelství nebo na ministerstvech. Časová dotace je ale celkem nízká a příliš práce se během ní nestihne. Brigádu si hledala i kvůli přivýdělku.

„Vždy mě podporovali rodiče, ale každá koruna navíc se hodí. […] Nemůžu si stěžovat. Co jsem viděla inzeráty na další studentské pozice, mám teď krásné, nadprůměrné finanční ohodnocení,” dodává.

Dobrých brigád není nazbyt

Studenti, kteří si hledají brigádu jen na dobu letních prázdnin, se setkají s větší nabídkou sezonních prací, ale zase mají větší konkurenci. Snadno se získávají brigády v obchodech, v pohostinství, v pekárnách a třeba i na festivalech.

Oproti tomu studenti shánějící brigády při vysoké škole chtějí většinou dlouhodobější práce, které by se jim hodily i k oboru, který studují. Stáže jsou rovněž dobrou příležitostí pro vysokoškolské studenty.

Nejjednodušší cestu k tomu, jak najít brigádu, nabízí internet. Vyplatí se ale i poptávání přivýdělku přes známé nebo kontaktování firmy napřímo. Ideální je začít s hledáním brigády co nejdříve. Například měsíc předem, doporučují personalisté.

Má to své výhody, protože jinak na studenty zbydou brigády, do kterých se „nikomu“ moc nechce. Mezi ně patří relativně dostupné brigády v call centrech, kde je náplní práce přijímání hovorů, vedení odchozích hovorů a plnění administrativních úkonů. Tato práce vyžaduje trpělivost, schopnost rychle řešit problémy, umět pracovat se stresem a pořád opakovat to samé dokola. Taková práce je jednou z nejpřístupnějších brigád.

Výrobní firmy poptávají brigádníky. Ti ale chtějí do kanceláří

Jako skvělá a svižná brigáda se může na první pohled jevit práce ve fast foodu. Problém je, že plat v takových provozech bývá velmi malý. Jednu výhodu tato brigáda ale přeci jen má. A sice, že se při ní člověk nezastaví. Co se týče pracovního nasazení, máloco ho pak v budoucnu překvapí. To stejné platí i pro jednání s kolegy a nadřízenými. Vyplývá to z toho, že jde o týmovou práci, kde každý závisí na každém. Snad nejhůře pak studenti vnímají práci u výrobního pásu, to kvůli jednotvárné činnosti. V nabídce se ale objevují i náročnější brigády, například čištění mobilních toalet nebo interiérů vozidel.

Karolína Machová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here