Glosa: Kdyby Stanjura nerušil EET, nemusel by teď řešit Thermal ve Varech

146181
Thermal
Ministr financí Zbyněk Stanjura / Foto: Úřad vlády ČR

Kuriózní kauza zaměstnává ministra financí Zbyňka Stanjuru [ODS]. Když zjistil, že v baru karlovarského hotelu Thermal, který spravuje Ministerstvo financí ČR [MF ČR], neberou platební karty, ale jen hotovost, zostra se vložil „do problému“.

„Ke kauze cash only v hotelu Thermal: i když se jedná o soukromého nájemce baru, ne samotný hotel, snažíme se zajistit akceptaci karet ještě letos. Pro příští roky už budou mít nájemci tuto podmínku v nájemních smlouvách,“ napsal ministr Stanjura na sociální síť X.

To, co se stalo po zrušení EET vládou Petra Fialy [ODS] normou, tedy to, že na mnoha místech v Česku, zejména pak v těch turisticky vytížených, zákazník nezaplatí platební kartou, ale jen hotově, se v případě karlovarského hotelu stalo „kauzou“. Proč? Protože na to upozornili i VIP hosté karlovarského filmového festivalu na sociálních sítích.

„To, že se teď řeší Thermal, je úsměvné, protože patří státu. Ale dneska kamkoli přijedete na výlet, tak vám rovnou řeknou, že karty nepřijímají a chtějí jen hotovost. Proč je tomu tak, je asi každému jasné. Platí to pro hory, koupaliště, turistická centra i květinářství. Kdyby na to teď neupozornili ´kulichové´ ve Varech, nikdo by nic neřešil,“ říká návštěvnice karlovarského festivalu Jana Pletichová, jež pracuje jako účetní v soukromé firmě.

A to, že „král je nahý“, se podle ní aktuálně neukazuje jenom v hotelu Thermal, ale po celých Karlových Varech, které díky náporu filmových nadšenců zažívají žně.

Přijde digitální účtenka. MPO navrhlo konec papírových účtenek

Za pravdu jí dává i Česká tisková kancelář, která v této souvislosti cituje Denik.cz, který v článku “Karlovarskému filmovému festivalu vládne hotovost. Karty a eura prohrávají poukazuje na to, že v Karlových Varech, které praskají ve švech kvůli filmovému festivalu, teď člověk kartou nejenže skoro nezaplatí, ale když si chce směnit eura na koruny, tak za euro dostane 20 korun. To přesto, že koruna v posledních týdnech i kvůli politice České národní banky prolomila hranici 25 korun za euro. A aktuálně se na finančních trzích obchoduje za cca 25,16 koruny za euro. Což trochu připomíná Rusko. Tam se něco obdobného dělo před pár týdny, když Rusové dostali strach o rubl kvůli novým sankcím ze strany USA.

Stanjura už si své vyslechl od Schillerové

Na příspěvek ministra financí Stanjury, jehož úřad jako 100% vlastník spravuje hotel Thermal, zareagovala na sítí X už i opoziční poslankyně a někdejší ministryně financí Alena Schillerová [ANO].

„A jste si jistý, že to ministerstvo financí vlastně řídíte? Na cash only v Thermalu jsem Vás upozornila přesně před rokem,“ napsala Stanjurovi a přiložila mu i příspěvek, v němž se k praxi ve „státním hotelu“ vyjádřila.

V něm s jistou dávkou ironie uvádí: „V některých zemích mají místo revizorů vstupy do metra osazené branami s čidlem na jízdenku. A Karlovy Vary nejsou jediným městem, kde se bez hotovosti obejdete hůře než před rokem.“

Problém je v řízení státu. Tam je ten problém! Říká šéf NKÚ Kala

Rovněž v něm zmiňuje argument těch obchodníků, kteří chtějí hotovost, aby nemuseli platit provize karetním firmám.

Ale i pokračuje: „Ani jedna z těchto věcí by neměla být překážkou k pojmenování některých nesprávných trendů, tím spíše v zemi, jejíž ministerstvo financí se chystá zvedat daňovou zátěž o 70 miliard. Ano, to ministerstvo, které posílá bohaté šejky z kasina ve svém vlastním hotelu vybírat peníze do bankomatu.“

Pro vysvětlení tohoto postu z července roku 2023 doplňme, že vláda Petra Fialy [ODS] akorát prosazovala svůj takzvaný ozdravný balíček, který zvedl daně lidem i firmám. A k argumentu obchodníků o provizích pro karetní společnosti pro úplnost uveďme, že tento argument možná obstojí u malých provozovatelů koloniálů na venkově. Avšak už jen stěží u obchodníků v přetížených gastroprovozech, jako jsou například v Karlových Varech.

Digitalizace v praxi. Vládní strany ruší EET

Schillerová svým postem správně poukazuje na to, že omezování bezhotovostních plateb začalo v Česku se zrušením elektronické evidence tržeb [EET], o kterém rozhodla současná vláda. Tato evidence platila od prosince 2016. Přičemž se plánovalo její rozšíření.

Vláda schválila dotace na nájemné, odklad EET i pomoc s.r.o.

Paradoxně to ale bylo právě hnutí ANO a Alena Schillerová, která EET vypnula v momentě, kdy přišla pandemie covidu. Prý proto, aby se ulevilo obchodníkům. V čem mělo obchodníkům vypnutí EET přesně ulevit, dodnes nevysvětlila.

Hotel Thermal: Jak se dělí dojná kráva už víme

Aktuální přestřelku mezi někdejší ministryní financí a současným ministrem financí pěkně doplňuje i příběh hotelu Thermal. Byla to právě exministryně Schillerová, která v minulosti jako ministryně financí státní hotel hojně a ráda navštěvovala. Ale i se zasadila o to, aby prošel nákladnou rekonstrukcí. V roce 2021 dokonce došlo k navýšení jeho základního kapitálu na 1,1 miliardy korun. Důvodem byl propad tržeb po covidu a zvýšené náklady na rekonstrukci hotelu.

„Jen za poslední tři roky vyskočily ceny stavebních prací téměř o třetinu. Areál, který je kulturním, kongresovým a lázeňským centrem Karlovarska, proměnila pandemie v dům duchů. Také faktický stav konstrukcí odhalila modernizace v daleko horším stavu, než se počítalo při posledním navýšení základního kapitálu v roce 2016,“ uvedla tehdy Schillerová jako ministryně financí.

Rekonstrukce karlovarského hotelu Thermal se prodražuje

A se zájmem státu o hotel, konkrétně ministerstva financí, tehdy vyjadřoval spokojenost i jeho ředitel Vladimír Novák.

„Po letech, kdy se hotel de facto jenom užíval, je potřeba do něj znovu nalít peníze, aby dokázal generovat zisk,“ uvedl v podcastu FinTag již v roce 2020.

Karlovarský Thermal otevře svůj bazén příští rok v červnu

V něm se mimo jiné i blíže vyjádřil k tomu, jak funguje cestovní ruch v Karlových Varech. Podle něj zaspal v tom, že těžil zejména z návštěv ruskojazyčných hostů, kteří o tamějších lázních mají historicky silné povědomí. Tomu ale nakonec udělala přítrž pandemie covidu. Podle šéfa hotelu tak covidová realita postavila Karlovy Vary před výzvu zmodernizovat, a hlavně zkvalitnit své služby. A také je umě nabídnout i dalším hostům než jen těm ze zemí bývalého Sovětského svazu.

„Jak se dělí dojná kráva už víme,“ řekl tehdy ředitel Thermalu v podcastu FinTag.

Karlovy Vary dostaly druhou facku, říká šéf Thermalu V. Novák

Co si ovšem myslí o tom, že se „v jeho hotelu“ na baru nyní nedá zaplatit kartou, není známo. Lze se tak jen dohadovat, že se to nájemci hotelového baru, a dokonce i hotelu ve vlastnictví státu nejspíš vyplatí. Buďme proto rádi, že se do celé věci alespoň vložil ministr financí Zbyněk Stanjura. A že od příštího roku se bude alespoň ve státním hotelu Thermal platit kartou všude.

Daniel Tácha

63 KOMENTÁŘE

  1. Zrušení EET byla jedna z největších blbostí, hned po zavedení evidence DPP, co tato vláda udělala. A to jsem jejich příznivec, podotýkám. Jsem teď zrovna ve Varech. Polovina restaurací “only cash”, “no card”. Proč asi…? Všem je to jasné, jen panu Staňurovi to ještě nedocvaklo…

    • Stanjurovi toho nejen dost ,,nedocvakává”, ale je to doslova ekonomický diletant a byl pouze dosazen STRANOU, ne nepodobnou KSČ.

      • Pane kolego, vůbec se nemusíte obávat o duševní zdraví pana ministra Z.Stan., neboť zrušení EET přineslo naší rodné straně řadu očekávaných vysokých finančních darů na podporu činnosti ODS, a to od několika podnikatelských svazů zaštiťujících rozličné obory drobného podnikání (od restauratérů po kadeřnice) a dále odhaduji, že v neposlední řadě i slušné “všimné” pro vytypované představitele, přímo se podílející na změně a odhlasování zrušení příslušného zákona. Bohužel, tak to běžně v naší krajině chodí odedávna a bude chodit i nadále. Jen lidé chudí duchem jsou přesvědčeni, že do politiky se vstupuje s cílem zlepšit život občanů této země.

      • Já si myslím, že dobře vědí a věděli, co bude následovat. Ale stát berou až jako druhořadý, jinak by si hned po svém zvolením nevzedli platy. A od zrušení si slibovali hlasy “vděčných”.

    • EET tak, jak byla nastavena, přinesla do státní kasy minimum peněz z toho, co zaměstnankyně politické divize Agrofertu jako ministryně deklarovala. Vzhledem k tomu, že (i díky kovidové pandemii) výrazně vzrostly elektronické platby (ať kartami, nebo přes QR-code a podobně), je hotovostní platba, při níž by se výrazně podvádělo, minimální. Opravdu velké peníze unikaly a unikají zcela jinak a na to EET skutečně nemůže stačit. Tak, jak bylo EET nastavené, bylo jenom reklamou na vládu, v podstatě nic víc. Jen ta nesmyslná udavačská „Účtenkovka“ spolykala tolik peněz, že nakonec ji tehdejší vláda musela zrušit.

    • Tak přece nebudou ze všech příjmů odvádět DPH a platit daně, no uznejte, když to jde tak krásně obejít.

      • Ale no tak. Karlíku. Platba kartou je příjem, který musím přiznat. Platba cash není nijak dohledatelná. A to bylo účelem eet. Evidovat hotovostní platby a výdej účtenek. A pozor. Jsou zde ještě evidenční pokladny a to je ještě něco jiného. Trochu postuduj.

        • Pokud je mi známo prodávající musi vystavit doklad tzn pokud nebere karty chci doklad …proč se zde neustále řeší eet když v podstatě to mají v rukou kupujici? Jenže ti na to kašlou a chtějí řešení po státu….

          • Doklad vystavím, prachy do kapsy. Ovšem jakmile to jde přes banku, kanál se uzavře. Proto také nemusíte mít žádný terminál a další, pokud peníze přes banku při transakci půjdou i když se na vás povinnost EET vztahuje. Tedy vztahovala.

    • Vážení nepodnikající EET nemá nic společného s platbou v hotovosti neboť určitě jste dostali doklad ,ale s nenažranosti našich bank tak už to pochopte .včera jsem tam byl a eur jsem měnil 24.4 bez poplatku ve směnárně takže 20 CZK za eur je další lež .

      • Nevím kde jste byl ale ve Varech když platíte v Eurech tak v přepočtu 1 ku 20. A který cizinec jde do směnárny. To jsou ale podnikatelské žně. A mimo jiné banky ty poplatky z bankovních karet nevybrali. Jsou to samostatně jiné subjekty které se tímto karetní systémem zabývají kterým banky tento byznys předali. Asi také za poplatek ale určitě ne za 3 procenta z platby.

      • Jenze tady se nepise o smenarne, ale o jednotlivych obchodnicich. Kdyz zaplatis v restauraci v Eurech, prepocitaji to 20czk/eur. Takze misto bludi si over fakta chytroline…

    • Pokud je mi známo prodávající musi vystavit doklad tzn pokud nebere karty chci doklad …proč se zde neustále řeší eet když v podstatě to mají v rukou kupujici? Jenže ti na to kašlou a chtějí řešení po státu….

  2. Zrušení EET je podvod na obyčejných daňových poplatnících.
    Stanjura neví, kde by mohl přiškrtit ekonomiku a hlavně navalorizaci.
    Zatím od svéoh působení podporuje jen šedou ekonomiku.
    Nevím za kolik peněz se nechává např. ostříhávat nebo chodit na pedikúru.
    Je mi 66 let a od zrušené EET jsem nikdy neměl za tyto služby účtenku.
    To je ta šedá ekonomika kterou prosazuje ODS a pak se dví, že nemůže najít peníze.
    Je to bohužel zákon džungle a doufám že po volbách roku 2025 zomu bude konečně konec té zvůle Stanjury a Fialy. Zřejmě jsou z jiné planety.

    • Vážený pane, když vám vadí že nedostanete účtenku, tak si o ní ŕekněte, dostanete jí . A vyřešte to sám. Na to nepotřebujete EET.

      • a vy si myslíte, že ta paragonová účtenka, kterou si koupíte v každém papírnictví, něco zachrání? Že je zavedena do účetnictví? Ani omylem…..

    • Je mi ,také 66,celý život jsem byl zaměstnancem abych nemusel žebrat u státu o prachy,tak jsem,podnikal (nákup prodej).Byl jsem malý podnikatel,který vše kupoval za své.Při EET mě stála pokladna přes 10000 Kč.Nevydržela ani dva roky,reklamace zamítnuta (prý tam byla vlhkost),pořídil jsem druhou opět přes 10000Kč.Budeš namítat,že to odpočítám na dani,tak na to nejspíš musíš vydělat (asi 60000-70000Kč tržba).Manželka měla problém ze zády až ji operovali páteř (1.stupeň invalidity -OKč příjem).EET chtě-li hlavně supermarkety,kteří neodvádí na daních u nás ani Orla (platí ve svých státech). Ještě všem chytrákům,kteří si myslí,že nejvíc stát utrží při zavedení EET a všichni budou brát karty obé je blbost.Karty nejsou povinné ani v zahraničí ,drobní živnostníci je nechtějí i z důvodu,že za každou platbu si banky strhávají procenta.Jak se vám chytrákům bude líbyt ,když budu mít dvoje ceny s kartou to bude dražší o poplatky a náklady s tím spojené,najednou by většina platila keš. Poslední co napíši je ,že nejvíce peněz se prohýří na dotacích.Váš oblíbenec Babiš se asi před rokem chlubyl ,že platí daně kolem 300mil.,ale nechlubí se dotacemi (něco přes miliardu).Když strčil Agrofert do podílového fondu(kde byl 100% vlastník),tak to byl korunový z něhož se neplatí ,při výběru zisku,daně.Ročně si “čestný Babiš” inkasoval kolem 100 miliónu,bez daní.Je fakt,že tento zákon zavedl Kalousek,Babiš ho jen využil.Vše se dalo dočíst na netu,nědco bylo i v TV.A to je jeden případ,tady uteče většina miliard a jelikož jsou lidé zaslepeni,tak se jim předhodí kostička,aby nesežrali kost.A tobě když vadí,že nemáš účtenku,tak si o ni řekni a nebo choď jinam.Tady si stěžuješ (žaluješ),jako moje malá vnoučata.Šališek

      • Pane Ludes, tak že potvrzujete, že Babiš nic nezákonneho neudělal. Proč tedy Kalousek tu korunovou daň zavedl a kdo z jeho kamarádíčku toho využil? Asi bychom se divili. Díky Kalouskovi se dané neodvádely.

      • No, pokud jste dopustil, aby vám vlhkost zničila pokladnu, tak se nedivte, že vám reklamaci neuznali. Ale předpokládám, že jste s nadšením uvítal a ihned zařídil možnost platby prostřednictvím QR kódu, kde žádné poplatky bankám nejsou.
        Jenom se divím, že podnikatelé, kteří si stěžují na poplatky za platby kartou, se nechlubí tím, že místo karet s nadšením zavedli právě platby QR kódem.

  3. Každý hokynář zná Lafferovu křivku (cena – daň výběr). viz zvýšení ceny cigaret
    Co můžete chtít po neumětelovi, který nezná základní ekonomické poučky. 😭😭😭😭

    • Starat se o státní kasu není možné dělat jako hokynář. To dělala celou dobu Schillerová, před ní jako ministr financí Bureš.

      • Je ale zvláštní, že hokynáři Schillerová a Bureš, jak je nazýváte, měli před Covidem rozpočty vyrovnané, ba dokonce přebytkové. 😀 Taky mi pak vysvětlete kdo je tady neumětel a neví která bije? Ten co hospodaří přebytkově nebo ten s obrovským deficitem? Hmm 😀

        • Amicovid-19 to byla super zlodějna firem z USA. Přibylo desítky milionářů v dolarech a dnes dle hrůzovlády je to prý jen chřipečka. Tak to nedávno nazval úlisný farář z brněnské mafie. Jenže pamatujete na sprostý řev těchto zrádných 5hyen v opozici před volbami ? K nim se přidali kdejací zákeřáci v touze po pol. moci=peněz.

    • Ale Sobotka ho bude hájit. A bohužel takových Sobotků s volebním právem je v republice moc. Stanjura je neschopný, ve finančnictví a ekonomii se nevyzná. Je to stranou dosazený panáček a tak to potom vypadá.

  4. Zrušení EET je tak velká chyba, že by to kromě OSVČ, kterým to umožnilo optimalizovat na minimum daňovou zátěž, měli všichni ostatní vládě ve volbách spočítat.

  5. Proč začnou akceptovat platby kartami až příští rok? Kdyby byl zájem, tak se to dá zařídit do týdne :-))

  6. Co tady pindáte, EET de facto zrušila už Schillerová, vláda ji pouze už neobnovila což je v pořádku, protože to bylo de facto diskriminující pro některé obory, které už je musely mít od počátku zavedení EET a další prozatím mít nemuseli a nebo se už lobovalo, aby někteří mít nemuseli míti vůbec. Takže dobře, že se ten paskvil zrušil. Buď všichni hned a nebo nikdo.
    A neznamená kdo nemá terminál je hned zloděj, jak se říká ” soudím tebe podle sebe”

    • Všichni hned… Jak můžete srovnávat kamenné provozovny třeba s řemeslníky… Nasazení EET je různě obtížné i nákladné. Typicky restarace evidenci plateb obcházely nejvíce, kolikrát se mi stalo, že mi v restauraci na dotaz proč náhled zdražují servírka odpověděla, že se teď bude platit DPH, tak proto, když jsem jí řekl, že s DPH se nic nemění, tak nevěděla co na to říct. Asi je jasné, jak to s tím DPH bylo… prostě řadu tržem nepřiznávali vůbec, takže ani daň z příjmu, ani to DPH. Mimo státní kasu mi přišlo blbé i to, že jestli někdo náhodou účtoval férově, tak nemohl konkurenčně obstát, když podnik vedle něj měl zisk nebo ceny o dost jinde. A že těch restaurací co náhle zdražily bylo v rámci totožného města!

  7. Kdyby debil.. i naivní voliči neuvěřili populistickým slibům, velkým lžím, sprostým pomluvám 2. slepencům i štvavým ČT-ČRo. Tak by se nemuselo řešit biliónové zadlužení Česka za 2.5 roku vládnutí hrůzovlády pod vedením úlisného faráře se svými ministranty. To navíc půjčky v desítkách miliard kč, které tato 5smečka napráskala se v dluhu eráru neobjevily. To ani rozkradené mld. kč pro UA, ani zločinnou podporou ekon. ukrošů v Česku. Daně se zvýšily o xkrát %, ale nikde to na rozpočtu není vidět. Amorální nutelláci máte to vše na slušných neprovládních webech.

  8. Podvody a zatajování příjmů jsou hlavní důvody, proč tato vláda zrušila EET. Jí vůbec nejde o naplňování příjmů do státní kasy, ale o co nejrozplizlejší korupci těmi, co mají povinnost státu je odevzdávat. A získané příjmy a výdaje vláda nechce zveřejňovat, stejně jako výdaje pro Ukrajinu a v poslední době i přípravu státního rozpočtu na další rok.

  9. Tady nejde ani o krácení daní ale o to že furt za všechno my obchodníci platíme…. at se to zdá málo 2-3% procenta…..tak to je přesně důvod proč nechceme brát karty!!! A ještě čekám 3-5 dnu než mi přijdou laskavě moje peníze na účet……..

      • EET bylo dobré i pro slušné hospodské, prodejny, tržnice … měli lepší přehled co se prodalo a co mají doobjednat. V rodině je hospoda (za víkend i 500 obědů). Kdo by to pak měl vše kontrovat ? Tolik času není, pc vyřeší, EET si nezrušili. Celá Evropa měla EET dávno zavedené a u nás tehdejší opozice furt sprostě řvala po Babišovi. Poněvadž EET nevyhovuje zlodějům= voličům 5demoliční čety i jejich “politikům”.

    • Poplatek za placení kartou je fakt super zlodějna bank i státu … Něco jako státem řízená lichva Česká pošta nebo povinné výpalné= konc. poplatky pro štvavou ČT-ČRo

  10. Člověk se ani nevidí, kdy se lidé snaží, vydělané penize zatajit či lépe řečeno zachránit. Tak jak zpíval ve Švejkovi tajný policista, vše co řádný občan vydělá, to mu erár, sebere.,, Tady je ten zakopaný pes.Copak člověk pracuje proto více, aby z toho větší část odvedl státu a ten díky některým politickým stranám za podporu ve volbách zmizí vniveč.Podpory nemakačenkům,nesmyslné ziskovky, dotace jen Babišovi v miliardách a další komoušské agrokomplexy.Je toho tolik , že mnozí lidé už nejen rozkrádání státních financí postkomunistickými šíbry, jim leze krkem.Babiš v tom vede a jiní mu zdatně sekundují.Pak není div i v středověku si lidé schovával sv úspory před loupežníky.Není sice fér, ale jak na to , abycho byl u nás hrdi na to, že platíme řádně daně. A v USA se krade tak jako všude na světě.Viz Trumph lévárny. Firma mu nejde, tak se dal na politiku, jako u nás Andrej

  11. EET a akceptace platebních karet jsou dvě rozdílné věci.

    Sám jako OSVČ tedy okem internetových diskutérů a všeználků onen “nepřítel státu” platby kartou klientům umožňuji už několik let.
    Poplatek na všechny karty mám 1,95 % za transakci, které mám započtené v ceně služeb a peníze z transakcí mám vždy k dispozici do 24h.
    Žádný další “paušál” za terminál neplatím, dokonce terminál (zakoupený za pár stovek) ani nemusím použít – pro příjem bezkontaktní platby kartou, telefonem či hodinkami mi stačí apka v telefonu…

    Tolik asi ke “složitosti” a “finanční náročnosti” plateb kartami.

    • Máte to ale špatně spočítané. Není to 1,95%, ten poplatek. To je jen ta oficiální sazba, kterou vám naslibují, když přecházíte na placení karet. Ve finále je to daleko víc, skoro 5%…se vším všudy….sakum pikum…To my raději jedeme za ty peníze na dovolenou, než bychom těm vydřiduchům (bankám/karetním společnostem) platili 5 tisíc z každých 100 tisíc tržby.

  12. Všichni, kdo po nesmyslném zrušení EET, zrušili platební terminály a vyžadují pouze hotovost, patří do jednoho pytle rádoby podnikatelů, kteří slušně řečeno nechtějí, aby jim bylo viděno do příjmů. A nabízí se jen jedna odpověď PROČ!!!

  13. Zrušení EET je logické, přináší jen zvýšené náklady podnikatelům i státu. Placení hotovostí je naprosto normální a funguje již stovky let. Nepoužívám vůbec karty, ani elektronické bankovnictví, dokonce ani nevlastním mobilní telefon. Nemám zájem o digitalizaci svého života. Používání mobilních telefonů snižuje IQ až o 20% a na společnosti je to znát. Lidé nemyslí a nechávají ze sebe dělat debily takovými jako je Dlužena. Internetové připojení mám kabelem, Wifi způsobuje též oslabování mozkových buněk. Ale stádu je to jedno, stádo jde tam, kam ho vede pastýř. Ze stáda vybočuje pouze okolo 20% těch bohatších lidí, kteří si důsledky digitalizace na zdraví moc dobře uvědomují. A ti platí zásadně hotovostí.

    • Zajímavý názor, také mám podobný. Platíme všude zásadně cash. Ale mobily a wifi máme. Já mám mobil tlačítkový bez internetu, ale zbytek rodiny ne. Zajímalo by mě jak wifi způsobuje oslabování mozk.buněk a celkově ta digitalizace-důsledky na zdraví. Můžu poprosit o zaslání odkazů na můj mail 1.Angler@seznam.cz? Moc děkuji předem

  14. Proč asi???
    Protože se podívejte na zprávy ze dne 4.7.,kde je k vidění pan Stanjura v reakci na “neodevzdaný” návrh státního rozpočtu (ze zákona do 30.6.), jak se “culí”?! Jak může takový negramot řídit ministerstvo financí? Elektrikář? Tak co chcete od takové vlády?

    • Proto se dluh zvyšuje,je tam plno odborníků a nerozumí tomu.Jak dlouho budou rozkazovat a dělat si co jim vyhovuje.

  15. Pokud je mi známo prodávající musi vystavit doklad tzn pokud nebere karty chci doklad …proč se zde neustále řeší eet když v podstatě to mají v rukou kupujici? Jenže ti na to kašlou a chtějí řešení po státu….

  16. Pokud je mi známo prodávající musi vystavit doklad tzn pokud nebere karty chci doklad …proč se zde neustále řeší eet když v podstatě to mají v rukou kupujici? Jenže ti na to kašlou a chtějí řešení po státu….kolik z těch co zde kritizují vládu vyžaduje vždy doklad ????

    • Vyžadovat doklad nemusí,je to jejich povinnost.Jak je to v obchodě,dají vám doklad o zaplacení,divné že?

  17. Čemu se diví a pro koho je festival pořádán.Je to pro elitku,která se tam předvádí.Tak se u nás tato vláda hospodaří a pro důchodce,nemocné a postižené děti atd.peníze nejsou.Mohla bych pokračovat,ale aby pro to něco udělali nikoliv,nezajímá je to a jen se lidem vysmívají.

    • Karlovarský festival je dávno politickou propagandou havlojidů apod. šmejdů. Ideologie eubolševiků je vždy na prvním místě. Nutellák Mádl bez milionů z ČT by nikdy nenatočil své tyčoviny, zneužívá debil.. režim, což je horším této totalitě i fanaticky věří. Taky se potatil, přehodili kožuchy a kradli dál. To takových komediantů je tam 99%, včetně Bartošky, který zase zbohatne o nějaký ten milion kč z eráru, hnus. Každý povinně “oslavovaný” film na FKV, dnes někde jen smrdí močovinou.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here