Spotřeba domácností neroste. A to je problém pro všechny

4024
trzby
Foto: Redakce FinTag

Maloobchodní tržby bez prodejů aut v květnu v reálném vyjádření meziměsíčně klesly o 0,1 % po dubnovém růstu o 0,1 %. Meziročně maloobchod v květnu bez prodejů aut po očištění o rozdílný vliv pracovních dnů zpomalil z 5,7 % na 4,4 %.

Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ]. Podle jeho dat propadly hlavně tržby za prodej nepotravinářského zboží. Ty byly v reálném vyjádření v květnu meziměsíčně nižší o 0,5 procenta. Ve stejném rozsahu klesly i tržby za pohonné hmoty. Meziměsíčně vyšší byly pouze tržby za prodej potravin, a to o 0,6 procenta. Nedařilo se ani v motoristickém segmentu. Prodeje aut se v květnu meziměsíčně zvýšily pouze o 0,1 procenta poté, kdy v předchozích dvou měsících klesaly.

„Dostupná data za letošní druhé čtvrtletí tak ukazují na stagnaci spotřebitelské poptávky, zatímco první čtvrtletí bylo ve znamení jejího rychlého růstu. Podobně jako dubnový výsledek lze tak i ten za květen považovat za zklamání,“ okomentoval aktuální data ekonom Komerční banky [KB] Martin Gürtler.

Zároveň upřesnil, že oproti předpandemickému únoru 2020 byly reálné tržby teď v květnu o zhruba tři procenta nižší. K poklesu v květnu podle něj navíc došlo i v sektoru služeb, kde reálné tržby meziměsíčně klesly o 0,4 procenta po dubnovém nárůstu o 0,4 procenta.

„Oživení ekonomické aktivity bylo dosud taženo právě zvyšující se spotřebou domácností. […] Nyní se však zdá, že tempo oživení spotřebitelské poptávky významně polevilo, či dokonce došlo k jeho zastavení,“ vyjasnil ekonom KB s tím, že úroveň kupní síly domácností po předchozím poklesu reálných mezd stále odpovídá jen polovině roku 2018.

Průmysl i obchodní bilanci táhnou auta. Stavebnictví netáhne nic

Podle něj jde z pohledu výkonu české ekonomiky o velice špatnou zprávu. To proto, že impuls pro její růst v nejbližší době pravděpodobně nepřijde ani z průmyslu, kde předstihové indikátory zůstávají slabé.

Maloobchodní tržby: Češi obchody útokem neberou

Vývoj maloobchodních tržeb v květnu okomentoval i hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek, podle kterého se „rozhodně nedá říci, že by Češi letos vzali obchody útokem. Říká, že v dubnu meziměsíčně maloobchodní tržby stagnovaly, v květnu se symbolicky o jednu desetinu procenta snížily.

„Přesto v meziročním srovnání je vidět mírný růst ve výši 4,4 procenta, který pomalu přibližuje reálné tržby obchodů úrovni roku 2019,“ také ale dodává.

I podle něj meziroční vývoj maloobchodních tržeb [+4,4 %] odpovídá finančním možnostem domácností. Proto ho nelze rozhodně považovat za nějak přehnaný. Upozorňuje i na rozdílný vývoj v jednotlivých obchodech. V květnu se třeba více prodávaly potraviny, ale už méně elektronika.

Inflace je a bude jako na houpačce, ale koruna nejspíš posílí

„Samostatnou kapitolou je kosmetika, jejíž prodeje nezastavila ani recese. A dnes mají tyto obchody reálné tržby o 30 procent vyšší než v roce 2019. Naproti tomu o čtvrtinu méně se i díky bezprecedentnímu zdražení prodává oblečení a obuv,“ vysvětluje.

Upozorňuje na to, že i když tržby obchodů s potravinami rostou, reálně se jich ale prodá o devět procent méně než před covidem. Avšak omezování nákupů potravin není žádným českým specifikem. Podle Dufka trend najdeme ve velké části zemí EU.

„Potravinová drahota vedla ke změně spotřebitelských návyků,“ říká.

Spotřeba domácností: A co bude dál

Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic, uvádí, že otázkou je další vývoj. Argumentuje dalšími daty ČSÚ. Totiž tím, že důvěra v českou ekonomiku se v červnu mezi spotřebiteli snížila o 0,6 bodu na hodnotu 101,0 a klesala tak druhý měsíc za sebou. Češi navíc v příštích dvanácti měsících očekávají zhoršení celkové kondice tuzemské ekonomiky. Důležitá pro spotřebitele bude podle něj i letošní úroda.

Průzkum ČSÚ ukázal „blbou ekonomickou náladu“ domácností

„Podle prvních odhadů sklizní k 10. červnu se oproti loňskému roku očekává úroda základních obilovin nižší o 8,8 procenta. […] A je možné, že se zhoršená úroda propíše do cen pro spotřebitele. Například očekávaná úroda řepky je meziročně nižší o 20,2 procenta. Řepka je přitom široce využívána v potravinářském, ale i v krmivářském průmyslu,” říká.

Naopak v docela jiném duchu se vyjadřuje ekonom společnosti BHS a poradce premiéra Petra Fialy [ODS] Štěpán Křeček.

„Díky růstu reálných mezd lidé opět více utrácí a tržby obchodníků rostou,” říká.

Vláda má fakticky dobré výsledky, říká poradce premiéra Fialy

Čímž podle něj dobré zprávy ale nekončí: „Tržby obchodníků mohou dál narůstat díky zvyšování reálných mezd. Ty v prvním čtvrtletí letošního roku narostly o 4,8 procenta. V obchodech navíc již nedochází k výrazným pohybům v cenách a inflace se udržuje ve svém tolerančním pásmu.“   

–DNA–

4 KOMENTÁŘE

  1. Lidi se prostě chovají odpovědně. Proč by měli utrácet za nesmysly. Taky si často zajedou nakoupit do zahraničí, protože je to výhodnější. A to je dobrá zpráva i pro stát. Nastává obrat k zodpovědnosti.

    • A to je dobrá zpráva pro stát, kam ti naši lidi jedou nakoupit, ale ne pro nás. Peníze zůstanou totiž jinde…

  2. Mně se hrozné líbí, jak se teď všem cpe do hlavy, jak je moudré pro zabezpečení budoucnosti peníze zbytečně nevyhazovat za blbosti (zboží a služby), ale investovat. Tady jsou pak důsledky a teď si představte, co to udělá až budou odpovědně investovat všechny peníze všichni.:D

  3. To ale vůbec není pravda. Včera vylezla ze Zlatýho Jablka ve Zlíně skupina snědých, ověšených taškama a zakotvili na nedaleké zahrádce. Stačí se podívat do parků a spočítat, jak se jim vyplácí rodit jak o život. Když to vezmu odhadem, tak na daních s mojí zaplatíme za měsíc víc než panelák těch vyžírek za sto let. A to to ještě Jurečka vymyslel tak, že i ti nejchudší, co pracují, dostanou kulový, protože ještě mají něco svého, zatímco vyžírky nemají nic a tak se to dobře počítá. Až zruší ten socialismus pro vyžírky, v kase bude tak 90 mld k dobru.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here