Studentka: Rodiče mě podporují, ale každá koruna navíc se hodí

3111
studentka
Karolína Hrabalová / Foto: Archiv Karolíny Hrabalové

Karolína Hrabalová [23] studuje Právnickou fakultu UK [PFUK] v Praze, obor právo a právní věda. V říjnu jako studentka nastoupí do posledního, pátého ročníku. A při studiu pracuje. Pro FinTag říká i proč a co jí to přináší.

Kdy jste začala chodit na brigády?

Na brigády jsem začala chodit o prázdninách mezi druhým a třetím ročníkem. Už jsem měla pocit, že mám nějaké základní teoretické znalosti ze školy, abych se naučila i něco z praxe. Našla jsem si brigádu v malé advokátní kanceláři na Praze 7. A opravdu hodně mi to dalo. Najednou jsem měla možnost zažít právo v praxi. Jednala jsem se soudy a klienty, sepisovala jsem žaloby nebo odvolání. Zkrátka jsem dělala všechno to, o čem jsem se do té doby jen učila ve škole. Po roce v této advokátní kanceláři jsem chtěla změnu, a našla si druhou brigádu jako korporátní právník v energetické společnosti.

To znamená, že už pracujete nastálo?

Během semestru do práce, na brigádu, chodím tři dny v týdnu, o prázdninách většinou čtyři dny v týdnu. Naopak během zkouškového skoro vůbec, protože se potřebuji učit. Naštěstí mám velmi vstřícné nadřízené, kteří toto chápou a studijní volno mi bez problému dopřejí.

Co přesně děláte?

Jak jsem řekla, mám brigádu jako stážistka na právním oddělení ve společnosti působící v energetice. Je to úplně jiná práce než v advokátní kanceláři. Celková atmosféra a procesy v korporátu jsou jiné, ale moc mě baví. Mám podporu v týmu podnikových právníků.

Brigády pro studenty jsou. Ne každá ale patří k těm vysněným

Rozumím, ale co přesně tam děláte?

Mám za úkol například připomínkování a revidování smluv, právní rešerše, překlady z češtiny do angličtiny a naopak. Vůbec připravuji dokumenty. Pomáhám v oblasti vnitřní správy společnosti a dodržování předpisů. Samozřejmě všechno, co dělám, konzultuji s někým ze seniorních právníků. Nebo to po mně kontrolují, ale to je pro mě obrovská příležitost k učení.

PFUK nám umožňuje individuální rozvrh studia

Dá se brigáda skloubit se studiem? Zdá se, že ano…

Určitě dá, ale je třeba flexibilita na obou stranách. Na Právnické fakultě máme tu výhodu, že si studenti sami sestavují svůj rozvrh dle svých časových možností a potřeb. Povedlo se mi tedy dát si všechny předměty do dvou dní. A tak mám zbytek týdne možnost chodit na brigádu. Zároveň v práci se mi také přizpůsobili tak, že jsem si mohla určit, ve které dny budu docházet.

Jak jste si tuto práci, brigádu, našla?

První brigádu jsem našla přes portál Jobs.juristic.cz, kde se sdílejí pracovní příležitosti pro právníky, studenty i absolventy. Svou současnou brigádu jsem našla přes inzerát na LinkedInu. Shodou okolností jsem tento inzerát poté, kdy jsem na něj odpověděla a poslala životopis, viděla i na Instagramu.

Trh práce: Mladí se přeceňují a staří mají zatuhlou mysl

Šlo všechno hladce, nebo se vyskytly nějaké problémy? 

Když jsem hledala svou první brigádu, poslala jsem životopis v odpovědi na dva inzeráty a po druhém pohovoru jsem byla přijata. U současné brigády jsem prošla výběrovým řízením až překvapivě snadno. Prý jsem na pohovoru udělala velmi dobrý dojem.

Každá koruna se hodí, říká studentka Karolína

Už jsme se toho dotkli, ale jste ráda, že při studiu pracujete? Co vás motivuje?

Hlavní motivace byla získat při škole nějakou praxi. Vlastně mám trochu dojem, že minimálně u právníků se počítá s tím, že pracují již při škole. Už jako absolventi mají několikaletou zkušenost z oboru. Na PFUK máme povinné praxe v rámci výuky, například na soudě, státním zastupitelství nebo na ministerstvech. Ale časová dotace je celkem nízká a příliš se během toho nestihne. Brigádu jsem si hledala i kvůli přivýdělku. Vždy mě podporovali rodiče, ale každá koruna navíc se hodí.

Jste spokojená se svým výdělkem?

Nemůžu si stěžovat. Co jsem viděla inzeráty na další studentské pozice, mám teď krásné, nadprůměrné finanční ohodnocení.

Český trh práce „není pro starý“, říkají lidé starší 55 let

 Máte nějaké tipy nebo rady pro ostatní studenty, kteří hledají brigádu?

Zejména bych poradila nebát se to zkusit. Poslat životopis, jít na pohovor, přijmout tu práci. Ono se dá v nejhorším vždy dát výpověď. Mít brigádu při studiu vám může poskytnout obrovskou výhodu – zkušenosti z oboru, vyzkoušení si různé profese, společnosti či odvětví, získání položek do životopisu. Na druhou stranu je třeba zdůraznit, že škola by měla být prioritou. Nakonec, je to práce při škole, ne škola při práci.

Karolína Machová

— 

Studentka Karolína Hrabalová působí a studuje v Praze. Rok pracovala v advokátní kanceláři a nyní pracuje jako stážistka na právním oddělení v energetickém sektoru. Po absolvování školy by se chtěla stát podnikovou právničkou. Svoji cestu studiem práv sdílí s ostatními na Instagramu pod přezdívkou @jsem.na.pravech. Ráda cestuje, čte a v poslední době začala běhat se svým přítelem.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here