Makroekonomická situace zůstává rozporuplná i na konci pololetí

162
pololeti
Ilustrace: Pixabay.com

Prvních šest měsíců roku 2024 je za námi. Co se dělo na finančních trzích probrali analytici Tomáš Cverna a Marek Nemky. Řeč byla o makroekonomii, akciích, komoditách i kryptoměnách. Dění na trzích shrnuje analytik XTB Tomáš Vranka.

“Makro”: Situace by se dala popsat jako vcelku rozporuplná. Očekávání recese rychle vystřídala naděje na rychlé snižování úrokových sazeb a s ním spojeným růstem na finančních trzích. Tyto naděje se ale v USA nevyplnily. Americký FED zůstává velmi opatrný a úroky prozatím ani nezačal snižovat. To by normálně znamenalo stagnaci na finančních trzích, nicméně ty jako celek nadále rostou a pozitivní nálada investorů se nevytrácí.

Shrnutí trhů od Tomáše Cverny a Marka Nemkyho je dostupné na: 

Nyní jsou v USA největším tématem nadcházející prezidentské volby. Ty budou mít bezpochyby velký dopad na chování trhů nejen v následujících měsících, ale i letech. Donald Trump se po poslední debatě s Joe Bidenem dostal do vedení a i finanční trhy na tuto zprávu reagovaly pozitivně.

It’s the economy, stupid! Připomínají poradci Bidenovi

Donald Trump je vnímán jako kandidát, který nechá trhu volnou ruku a nebude jej tolik omezovat. Na druhou stranu je ale velmi nepředvídatelný. Jeho volba nese rizika hlavně v geopolitické oblasti.

Co se děje v Evropě

V Evropě byla v posledních letech situace složitější zejména kvůli energetické krizi. EU jako celek se sice také technicky vyhnula recesy, ale přetrvávají dopady nejen energetické krize, ale i covidu, to převážně v sektoru služeb.

Války jsou inflační, protože jsou velmi nákladné, říká John O’Toole

Na druhou stranu se daří problémy postupně řešit a aktuální situace by se dala označit za podobnou té ve Spojených státech. Stejně tak chování evropské ECB a amerického FEDu má podobné rysy. Oba regulátoři se nechtějí unáhlit s příliš prudkým snižováním úrokových sazeb a věnují velkou pozornost příchozím datům.

Evropská centrální banka snížila sazby o čtvrt procentního bodu

Naše tuzemská aktuální situace se rovněž příliš neliší. Hlavní rozdíl spočívá v tom, že Česká národní banka [ČNB] zvolila poměrně agresivní strategii snižování sazeb. Což se přímo podepisuje na oslabování české koruny.

Česká národní banka trhla rekord: Koruna se dostala nad 25 za euro

Česká republika je specifická vysokými úsporami domácností, které mohou být potenciálně proinflačním rizikem. Obecně je však jasné, že náš úspěch je závislý na zbytku Evropy, především na Německu.

Akciové trhy v prvním pololetí

Akciové trhy napříč všem překážkám pokračují v růstu a index S&P 500 od začátku roku stoupl o více než 15 procent. Situace ale není tak jednoznačná, jak se může na první pohled zdát. Růst táhnou především velké firmy z oblasti technologií a telekomunikace. Ty těží z raketového růstu popularity umělé inteligence. Ostatní sektory, především menší firmy, zdaleka neprosperují tak dobře.

Vznikla nám tu technologická ekonomika, říká John O’Toole

Stále více se tak začíná skloňovat otázka, zda nás nečeká „splasknutí bubliny”, jako tomu bylo na začátku milénia při boomu internetových společností. Je však třeba říci, že i když aktuální situace má mnoho podobností s „dot com bubble” érou, je zde i mnoho odlišujících aspektů. Hlavní argument je především ten, že valuace technologických gigantů je více ospravedlněná. Navíc tyto firmy nejsou zdaleka tak zadlužené, jako tomu bylo před dvaceti lety. Pro následující měsíce je však potřeba mít tuto možnost rozhodně na paměti.

Král je mrtev, ať žije král! Nvidia přeskočila Apple

Z dalších světových trhů bude zajímavé sledovat, zda evropské firmy budou konečně schopny dohnat valuace amerických společností. A to, zda Čína vybředne ze svých problémů. Oba regiony vykazují zajímavý potenciál, brzdí je ale složitá geopolitická a politická situace.

Komoditní trhy v 1. pololetí

Svět komodit v uplynulém roce rovněž zažil zajímavé období. Aktuálně se zájem investorů soustředí především na ropu. U ní se předpokládá možný růst díky začínající motoristické sezóně, komplikující se geopolitické situaci a pokračujícímu problému s inflací.

Z pohledu volatility zářily nejvíce kakao a káva. Tyto zemědělské plodiny jsou specifické tím, že rostou na poměrně malém území a poptávka po nich není elastická. V posledních měsících tyto plodiny ale čelily problémům kvůli počasí a živlům. Rostla i padala jejich cena mnohdy o desítky procent. A je zřejmé, že to se nezmění ani v blízké budoucnosti.

Cena ropy klesá, kakao je na svém a cena kávy roste

Za zmínku stojí i drahé kovy, především zlato, které na začátku roku taktéž vykázalo 20% růst. Ačkoliv v posledních dvou měsících se jeho cena pohybuje do strany, díky svému protiinflačnímu narativu má potenciál v následujících měsících pokračovat ve stoupání. Samozřejmě to však z velké části záleží na celkové situaci na trhu.

Co se děje v kryptu? Stále něco…

Ani svět kryptoměn netrpěl nouzí o pestré situace. Tou nejzajímavější zprávou bylo schválení bitcoinových spotových ETF v USA. To značně zjednodušilo možnosti obchodování tohoto „digitálního zlata”. Otevřelo dveře mnoha institucionálním investorům, kteří do té doby měli problém expozici na bitcoin získat. Vzhledem k objemům peněz, kterými institucionální investoři disponují, jde o obrovský milník, který dává bitcoinu velký potenciál růstu do budoucna.

Kovanda: Půlení bitcoinu nemá zásadní vliv na cenu kryptoměny

Schválení těchto ETF odstartovalo rally, které vyneslo cenu bitcoinu až k 70 000 amerických dolarů [cca 1,6 mil. Kč]. Nicméně poslední měsíce se cena, podobně jako u zlata, pohybuje spíše do strany. Svět kryptoměn svazuje celková makroekonomická situace. V případě, že poroste světová ekonomika, měly by prosperovat i bitcoin a ostatní kryptoměny.

Tomáš Vranka, analytik XTB

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here