Po spotřebě domácností letos v květnu propadl i český průmysl

435
prumysl
Ilustrační foto: Škoda Auto

Průmyslová produkce v květnu meziročně reálně klesla o 3,2 %. Meziměsíčně byla nižší o 2,2 %. To samé stavební produkce, která v květnu meziročně klesla o 6,8 % a meziměsíčně oslabila o 5,1 %. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Průmysl tradičně táhne automobilová výroba, ale i ta v květnu oslabila. Prohloubil se i pokles ve výrobě strojů a zařízení, kde slabší poptávka zasahuje výrobu zemědělských strojů nebo průmyslových chladicích a klimatizačních zařízení.

Pozitivní zpráva je, že hodnota nových zakázek v průmyslu v květnu meziročně vzrostla o 0,8 procenta. Ale i ta meziměsíčně propadla o ne nevýznamná tři procenta.

„Hodnotě nových průmyslových zakázek do černých čísel nejvíce pomohla výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení,“ řekla Marta Ortová z oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Naopak dále ubývají nové zakázky ve výrobě kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, elektrických zařízení a strojů. Dále pokračoval pokles poptávky ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství.

„Obtížné časy v průmyslu pokračují. […] Meziměsíčně v červených číslech zůstává 13 z 22 sledovaných zpracovatelských odvětví, tedy většina z nich,“ okomentoval průmysl hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Podle dostupných indikací navíc ani výhled do příštích měsíců není nijak povzbudivý, když většina firem naopak čeká další zhoršování situace, dodal. Za úspěch by proto považoval, kdyby průmysl letošní rok zakončil „alespoň na nulovém růstu“.

V bleděmodrém se ukazuje i stavební produkce

Stavební produkce v květnu meziročně klesla o 6,8 %, meziměsíčně byla nižší o 5,1 %. Orientační hodnota vydaných stavebních povolení klesla o bezmála deset procent [-9,2 %].

  • Meziročně bylo zahájeno: -18,2 % bytů
  • Dokončeno bylo bytů: -2,1 % bytů

„V květnu stavební produkce ve srovnání s dubnem klesla… K tomuto poklesu přispěly inženýrské i pozemní stavby,“ potvrdila Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Podle hlavního ekonoma společnosti BHS a poradce premiéra Petra Fialy [ODS] má pokles ve stavebnictví své vysvětlení.

„Stavět v České republice je drahé, zdlouhavé a administrativně náročné. To může odrazovat velké zahraniční investory i české domácnosti, aby se pouštěli do nových projektů. Navíc stavebnictví nadále zatěžují stále relativně vysoké úrokové sazby a nedostatek pracovních sil,” uvedl Štěpán Křeček.

Upozornil na nástup nového stavebního zákona: „Tristním výsledkům ve stavebnictví určitě nepomáhají zmatky kolem digitalizace stavebního řízení.“ 

MMR: Stavební řízení v Česku vstoupilo do 21. století

Hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek aktuální data ze stavebnictví okomentoval takto: „Před měsícem jsme se radovali ze silných dat, kterými čeští stavebníci vstoupili do druhého čtvrtletí, květnové statistiky náš však vrátily zpátky na zem.“

K poklesu podle něj přispěly obě složky: inženýrské stavitelství se propadlo o 8,8 procenta, pozemní se snížilo o 2,9 procenta. Z meziročního pohledu se tak propad prohloubil z dubnových -0,2 procenta až na -6,8 procenta v květnu.

Kulhá nejen průmysl, ale i spotřeba domácností

Problém je, že stejně jako se nedaří českému průmyslu, nedaří se ani spotřebě domácností. Právě od ní si mnozí slibovali ekonomické oživení. I ta letos v květnu ale ubrala z tempa růstu.

  • Maloobchodní tržby bez prodejů aut v květnu v reálném vyjádření meziměsíčně klesly o 0,1 procenta po dubnovém růstu o 0,1 procenta.
  • Meziročně maloobchod v květnu bez prodejů aut po očištění o rozdílný vliv pracovních dnů zpomalil z 5,7 procenta na 4,4 procenta.

„Oživení ekonomické aktivity bylo dosud taženo právě zvyšující se spotřebou domácností. […] Nyní se však zdá, že tempo oživení spotřebitelské poptávky významně polevilo, či dokonce došlo k jeho zastavení,“ vyjasnil ekonom KB Martin Gürtler.

Doplnil, že úroveň kupní síly domácností po předchozím poklesu reálných mezd stále odpovídá jen polovině roku 2018.

Spotřeba domácností neroste. A to je problém pro všechny

Podle hlavního ekonoma Creditas Banky Petra Dufka to v meziročním srovnání odpovídá tržbám v maloobchodě v roce 2019. Meziroční vývoj maloobchodních tržeb odpovídá finančním možnostem domácností. A rozhodně není nijak přehnaný, dodal Dufek.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here