Na pohledávky si Pilulka Lékárny půjčí 80 mil. Kč od TCF Capital

176
pilulka_lekarny
Foto: Pilulka Lékárny

Společnost Pilulka Lékárny získá úvěr až 80 milionů korun ze skupiny TCF Capital Tomáše Čupra, který stojí za dovážkovou službou s potravinami Rohlík. Součástí dohody je opce na získání kontrolního podílu ve společnosti Pilulka Lékárny.

Pilulka, jejíž hospodaření je v posledních letech ztrátové, peníze použije na zvýšení pracovního kapitálu a úhrady pohledávek dodavatelů, uvedla firma na svém webu. S akciemi Pilulky se obchoduje na trhu Start pro malé a střední podniky Pražské burzy cenných papírů [PBCP]. Akciím, které v době svého uvedení na trh patřily k hitu, se ruku v ruce s ekonomickými výsledky firmy v poslední době nedaří.

„Součástí dohody s úvěrujícím, společností Growth Expert s.r.o. ze skupiny TCF Capital českého podnikatele Tomáše Čupra, je i opce ve prospěch úvěrujícího na nabytí kontrolního podílu ve společnosti Pilulka Lékárny a.s. od některých stávajících akcionářů za podmínek dohodnutých s těmito akcionáři,” uvedla firma Pilulka.

Dodala, že bude pokračovat v dobrovolné restrukturalizaci, jejímž cílem je meziroční snížení fixních nákladů a zlepšení peněžních toků ve firmě. Pilulka provozuje vlastní a partnerské kamenné lékárny v Česku a internetový obchod. V něm vedle léků a doplňků stravy nabízí také kosmetiku, drogistické zboží a některé potraviny.

Akcie Pilulka Lékárny spadly z 1 800 Kč na 124 Kč

Pilulka loni prohloubila čistou ztrátu meziročně o více než 110 milionů korun na 175,9 milionu Kč a tržby jí klesly zhruba o 12 procent na 2,1 miliardy korun. Za poklesem stály především náklady na neúspěšné zahraniční expanze a na transformaci firmy. To uvádí Pilulka Lékárny i ve své výroční zprávě.

Pilulka se loni v létě rozhodla ukončit své podnikání v Rumunsku. Ke konci roku skončila také v Rakousku a v Maďarsku. Ve výroční zprávě uvedla, že se chce zaměřit na své dosud ziskové aktivity. Zde jmenovala provoz on-line lékáren v České republice a na Slovensku a provoz kamenných lékáren v Česku. Počet zaměstnanců loni klesl o více než 120 na 260. Největší část z nich skončila v centrále firmy.

Hospodářské výsledky Pilulky přinesly další zklamání

Největšími akcionáři Pilulky jsou její zakladatelé bratři Martin a Petr Kasové. Dále je to obchodník s léky Marek Krajčovič a společnost All-Star Holding Limited z finanční skupiny Wood & Company. Podle posledních informací společně drží přes 60 procent firmy.

S akciemi Pilulky se na trhu Start pražské burzy začalo obchodovat v říjnu 2020. Upisovací cena byla 424 korun. V té době se spekulovalo i s obchodem ze strany firem spojených s Pilulkou s cílem vyhnat cenu co nejvýše. Následně se přidala pandemie covidu-19, která prospívala podnikání internetových obchodů. Akcie Pilulky tak vystoupaly v lednu 2022 až na téměř 1 800 korun. Avšak již loni v létě začal pokles pod upisovací cenu. Další výrazný propad následoval počátkem letošního června po zveřejnění loňských hospodářských výsledků firmy. Čtvrteční [4.7.] obchodování akcie Pilulky zakončily na 124 korunách.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here