Důchody od příštího roku vzrostou o 360 korun. A půjde se do deficitu

10211
duchody
Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Všechny penze od ledna 2025 vzrostou v základu o 290 korun. Zásluhová část dávky poroste o 0,4 procenta. Na důchody stát příští rok vydá zhruba 706 miliard korun a účet důchodového pojištění vykáže deficit 18,3 miliardy korun.

Poté, kdy dnes [10.9.] Český statistický úřad [ČSÚ] zveřejnil růst spotřebitelských cen v červnu, uvedlo Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV], o jakou částku v průměru porostou důchody od ledna 2025.

„Předpokládáme zvýšení důchodů v průměru o 356 korun,“ uvedl na tiskové konferenci k růstu penzí od příštího roku ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Základní část penzí, která je stejná pro všechny příjemce dávky, se od ledna 2025 zvýší o 290 korun. Tato takzvaná solidární složka důchodu odpovídá deseti procentům průměrné mzdy a letos činí 4 400 korun. Od příštího roku se zvýší na 4 690 korun.

Inflace v červnu: Ceny služeb zdražují, co to jen jde

Procentuální část důchodu, jejíž výše se odvíjí od počtu odpracovaných let a výše výdělku, případně počtu vychovaných dětí, poroste o 0,4 procenta.

Jurečka: Životní úroveň důchodců je zajištěna dobře

Jak na tiskové konferenci upozornil ministr Jurečka, půjde o řádnou valorizaci penzí, ke které dochází každoročně v lednu. To podle vývoje inflace, průměrné mzdy a výše starobního důchodu. Roli v růstu penzí sehrávají i další ekonomické ukazatele. Nárůst cen u důchodcovských domácností dosáhl za sledované období [červenec 2023 až červen 2024] 1,7 procenta, uvedl ministr Jurečka.

„Důchodový systém funguje a životní úroveň a kupní síla důchodců je v tomto systému zajištěna dobře,“ uvedl Jurečka s tím, že v příštím roce průměrná výše důchodu v Česku překročí 21 tisíc korun.

Pracující důchodci nebudou platit sociální pojištění, navrhla koalice

Za posledních deset let u nás podle něj vzrostly penze o 18 procent víc, než činila souhrnná inflace.

„Nikde v okolních zemích za posledních několik let nerostly důchody tak razantně, jako u nás. Před deseti lety činil důchod zhruba polovinu toho, co dnes,“ dodal.

Za současné pětikoaliční vlády rostly důchody přibližně o třetinu, doplnil ministr.

Důchodový účet vykáže deficit přes 18 mld. korun

Navýšení důchodů od ledna 2025 o zmiňovaných průměrných 356 korun vyjde účet důchodového pojištění, který se naplňuje průběžnými odvody od plátců pojistného, na 12,2 miliardy korun. Podle stávajícího odhadu resortu dosáhnou výdaje na důchody v příštím roce souhrnné částky 706 miliard korun. Účet důchodového pojištění vykáže záporné hospodaření ve výši 18,3 miliardy korun.

Ministr Jurečka k vývoji výše důchodů uvedl, že společně s důchody v posledních letech roste i jejich poměr k reálné mzdě. Kdy například v roce 2018 činil tento poměr 38,1 procenta, letos má jít o 44,3 procenta. V příštím roce se počítá s průměrnou výší důchodu vůči reálné mzdě v poměru 42,7 procenta.

„Důchodci jsou chráněnou skupinou osob v České republice, a prokazuje to poslední 2,5 roku,“ uvedl.

Do předčasné penze půjdou už jen lidé se 40letou dobou pojištění

Ředitel Odboru sociálního pojištění MPSV Tomáš Machanec řekl, že pozitivně by měli lidé vnímat především to, že inflace v Česku je nyní velmi nízká. Jak ostatně potvrzují čerstvá data ČSÚ. Podle nich meziroční růst inflace za červen dosáhl dvouprocentního tempa.

„Růst cen se dostal velmi dobře pod kontrolu,“ uvedl Machanec.

I ministr Jurečka upozornil, že se počítalo s vyšším meziročním růstem kolem 2,5 procenta.

„A je to dobrá, pozitivní zpráva. Ta dvě procenta je stále růst, ale je to návrat do poklidného období před koncem covidového období a před válkou na Ukrajině,“ dodal.

Důchody od České správy sociálního zabezpečení [ČSSZ] pobírá kolem 2,85 milionu lidí. Další důchody vyplácejí svým pojištěncům resorty obrany, vnitra a spravedlnosti.

Podle dat sociální správy z letošního prvního čtvrtletí vyplácí úřad 2,37 milionu starobních penzí. Dalších zhruba 411 500 invalidních penzí a 65 100 pozůstalostních penzí.

Veronika Táchová

5 KOMENTÁŘE

  1. Uměle se snížila inflace na 2 procenta, ačkoliv ceny všeho ,tomu letos neodpovídají, ani platy . Pohonné hmoty jsou čím dál dražší , Euro skoro za 27 , energie se zlevnuje , jen těm , kdo si v létě zafixoval ceny , jinak mají drahé smlouvy z lonska . To vše jen pro to , aby stát nemusel seniorům více od ledna 2025 přidat. Chápu možné deficity v rozpočtu , ale kdyby se zlepšil výběr daní , zbytečné zrušení EET , platby a mzdy v hotovosti a na černo , zbytečný nárůst státních zaměstnanců , ůředníků , výsluhy represivních a ozbrojených složek atd , nutí stát šetřit , o nákupech předražených vrtulníků , stihaček, obrněných vozů atd , ani nemluvě..

    • Jak se uměle sníží inflace ???? To by mě zajímalo. Jak se to dělá. Pohodné hmoty jsou levnější než za komunistů. Jako důchodce jsem z důchodem spokojen. Tahle vláda za 18 měsíců mně zvýšila důchod za 3 000 Kč. Jsem s touto vládou na výsost spokojený.

  2. Zajímalo by mě, jak a kdo vypočítal nárůst cen u důchodcovských domácností za období červenec 2023 až červen 2024 o 1,7 procenta, jak uvádí ministr Jurečka.

  3. Na důchody tu dává stát polovinu toho co Rakousko. Ten deficit 18 miliard je směšný s porovnání nákupem zbytečných tanků,obrněnců a F35 celkem za půl bilionu korun.Vláda si prostě svých občanů přestala vážit a tudíž nemá nárok dál tady vládnout……

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here