Inflace v červnu: Ceny služeb zdražují, co to jen jde

665
Inflace_v_cervnu
Foto: Redakce FinTag

Inflace v červnu klesla z květnové hodnoty 2,6 procenta na dvě procenta. Spotřebitelské ceny se meziměsíčně snížily o 0,3 procenta. Uvedl to Český statistický úřad. Podle něj zlevnila doprava, potraviny a nealkoholické nápoje.

„V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje ceny meziročně klesly, a to zhruba o čtyři procenta,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen Českého statistického úřadu [ČSÚ] Pavla Šedivá.

„Nízká inflace jednoznačně jde na vrub téměř stagnujícím cenám zboží, zatímco služby zdražují, co to jde. Ostatně vývoj v oboru HORECA je toho docela dobrým příkladem. Tam se aktuálně zdražuje o 7,5 procenta. A to za poslední tři roky se tam ceny zvýšily o 51 procenta,“ doplňuje informaci hlavní ekonom Creditas Banky Petr Dufek.

Podle něj celkový aktuální vývoj inflace vypadá velmi dobře. Přesto základní inflační problém, s nímž se musí vypořádávat většina zemí EU, přetrvává.

Česká národní banka trhla rekord: Koruna se dostala nad 25 za euro

„Dál totiž velmi svižně zdražují služby, které se navíc letos těší zvýšené poptávce,“ dodává s tím, že aktuálně jsou ceny služeb o 4,9 procenta vyšší než loni, ceny zboží ale jen o 0,2 procenta.

Inflace v červnu podrobně

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červnu o 2,0 procenta, to je o 0,6 procentního bodu méně než v květnu. Ceny klesly za dopravu, rekreaci a v kultuře. Naopak meziročně v červnu dál rostly ceny za bydlení. Nájemné stouplo o sedm procent. A dále:

  • Vodné: +10,9 %.
  • Stočné: +13,4 %.
  • Elektřina: +10,6 %.
  • Teplo a teplá voda: +4,7 %.

Ceny zemního plynu meziročně klesly o 7,9 % a tuhých paliv o 3,8 %. Další v pořadí vlivu byly ceny za stravování a ubytování. Ceny stravovacích služeb rostly o 7,4 procenta a ubytovací služby zdražily o 8,1 procenta. V kategorii alkoholické nápoje a tabák zdražily:

  • Lihoviny: +4,4 %.
  • Pivo: +3,8 %.
  • Tabákové výrobky: +7,3 %.

Meziměsíčně klesly spotřebitelské ceny v červnu o 0,3 procenta. U dopravy byly nižší ceny pohonných hmot a olejů o 3,7 procenta a ceny automobilů o 0,3 procenta. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje klesly zejména ceny výrobků ve skupině mléko, sýry, vejce o 0,9 procenta a nealkoholických nápojů o 1,3 procenta. Naopak v červnu dál zdražilo stravování a ubytování. Tam stouply ceny stravovacích služeb o půl procenta. Rekreace a kultura zdražily o 2,7 procenta.

Inflace v následujících měsících

„Až překvapivě rychle klesla inflace v červnu, protože se trochu předčasně vrátila na cílovou hodnotu České národní banky,“ říká Petr Dufek.

Co čekat dál? Inflace se podle něj dokonce může v dalších měsících na chvíli podívat i pod dvojku, avšak v závěru roku opět zafunguje srovnávací základna.

Na proinflační straně stojí podle Dufka nejistý vývoj cen potravin, na protiinflační straně pak ceny energií. Ty se totiž pozitivně do inflace ještě vůbec nepropsaly.

Inflace je a bude jako na houpačce, ale koruna nejspíš posílí

„Červnová inflační data představují příjemné překvapení,“ říká hlavní analytik společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Rovněž ale upozorňuje na inflaci ve stravování a ubytování. Nicméně dodává, že ani zde již nelze hovořit o dramatickém zdražování. V nejbližších měsících se podle jeho odhadu meziroční inflace zřejmě udrží v okolí dvouprocentního cíle centrální banky.

„Ve druhé polovině roku inflace zesílí. Vliv bude mít jednak pokračující ekonomické oživení, vedle toho se také do meziroční inflace propíše loňský vývoj,“ potvrzuje analytik České spořitelny Jiří Polanský.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here