ERÚ se činí. Na pokutách letos vybral dvanáct milionů korun

150
ERÚ
Foto: Pixabay.com

Energetický regulační úřad [ERÚ] tvrdě trestá protispotřebitelské praktiky dodavatelů a zprostředkovatelů energií v Česku. ERÚ argumentuje tím, že jen za prvních letošních šest měsíců udělil vyšší pokuty než za celý loňský rok.

V součtu se podle zprávy ERÚ sankce vyšplhaly na celých dvanáct milionů korun. Což je, jak uvádí úřad, rekordní částka za více než jeho dvacetiletou existenci. Celkově jde o 27 pokut. Loni v prvním pololetí ERÚ uložil pravomocné pokuty ve výši 5,4 milionu korun, ve druhém pololetí pak v objemu 3,1 milionu korun.

Nejčastější problémy, které aktuálně řeší, se týkají vyúčtování a reklamací, u kterých někteří dodavatelé neplní své povinnosti vůči spotřebitelům. V této oblasti úřad uložil hned dvě vysoké pokuty:

  • ELGAS Energy: 1,2 mil. Kč
  • Lidová energie: 1,0 mil. Kč

Předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček uvedl, že úřad vydal mnohá rozhodnutí v prvním stupni, proti nimž dotyční podali rozklad. Tedy opravný prostředek podobný odvolání.

„I proto očekávám, že trend vysokých pokut bude pokračovat i v nadcházejícím období,“ dodal Trávníček.

ERÚ varuje před automatickým prodlužováním smluv na energie

Historicky nejvyšší sankci [4,75 mil. Kč] udělil ERÚ společnosti Armex Energy. Ta v době začínající energetické krize podle něj nedodržovala fixní ceny, včas nevyřizovala reklamace a požadovala platby za neobjednané služby.

Co se dělo v letošním roce

Letos ERÚ rozhodoval mimo jiné i o odvolání energetických zprostředkovatelů proti rozhodnutí České obchodní inspekce [ČOI]. Zprostředkovatelé energií totiž až do poloviny roku 2022 podnikali nikoli podle energetického, ale podle živnostenského zákona. Spadali tak pod dohled ČOI. Zde ERÚ potvrdil milionové pokuty společnostem Marketing 23, dříve Česká srovnávací [1,5 mil. Kč], a Českomoravské energie [1,35 mil. Kč].

„V období od energetické krize jsme postupně překonali rekordy ve všech spotřebitelských agendách. Násobně nám vzrostl počet podnětů na kontrolu dodavatelů a zprostředkovatelů, která předchází samotnému sankčnímu řízení,“ pochválila činnost úřadu členka jeho Rady Markéta Zemanová.

Bohemia Energy zkrachovala. Lidem poradila, co mají dělat

„Nejlepší ovšem samozřejmě je problémům úplně předejít, proto také klademe zvýšený důraz na prevenci a osvětu,“ dodala.

Rozpočtové hospodaření – příjmy kapitoly 349 / ERÚ / k 31. 12. 2023

  • Schválený a rozpočet po změnách: 335 241,60 tis. Kč
  • Skutečné příjmy celkem: 18 860 389,99 tis. Kč

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here