Amundi a Victory Capital uzavřely dohodu o strategickém partnerství

34
victory_capital
Foto: Redakce FinTag

Společnost Amundi společně s Victory Capital dosáhly definitivní dohody, která se vztahuje již k dříve oznámené transakci. Dohoda je v souladu s memorandem o porozumění ze dne 16. dubna 2024 [1]:

  • Amundi US bude sloučeno s Victory Capital;
  • Amundi se stane strategickým akcionářem Victory Capital s podílem 26,1 %;
  • Obě strany uzavírají distribuční dohody na patnáct let, které vstoupí v platnost po uzavření transakce.

Na základě zmíněných dohod se společnost Amundi stane distributorem amerických produktů pod aktivní správou společnosti Victory Capital mimo území USA. Kromě toho bude Amundi dodavatelem neamerických produktů. Ty bude Victory Capital distribuovat na území USA.

Proč se Amundi spojila s Victory Capital

Valérie Baudson, CEO Amundi, uvedla: „Tato transakce umožní Amundi posílit svou pozici v USA. A to prostřednictvím větší americké investiční a distribuční platformy. Klientům Amundi po celém světě zajistí přístup k širší škále kvalitních amerických investičních řešení. Amundi se tak stane strategickým akcionářem v respektované a rostoucí americké společnosti zaměřené na správu aktiv. Toto strategické partnerství přináší výhody nejen našim klientům a zaměstnancům, ale také zvyšuje hodnotu pro naše akcionáře.“

Tato transakce nezahrnuje žádné peněžní plnění. Společnost Amundi očekává, že přinese významné navýšení podílu amerických aktivit na celkových výsledcích společnosti, což povede k nižšímu jednocifernému zvýšení upraveného čistého zisku a zisku na akcii Amundi. Transakce podléhá obvyklým podmínkám [2] a očekává se, že bude finalizována na konci 4. čtvrtletí letošního roku nebo počátkem roku 2025.

Amundi US se sloučí s Victory Capital. Vydělat na tom mají obě společnosti

Společnost Ardea Partners působí jako finanční poradce. Společnosti Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP a Dechert LLP poskytují společnosti Amundi v souvislosti s touto transakcí právní poradenství.

O společnosti Amundi

Amundi, přední evropský správce aktiv, který patří mezi 10 největších světových hráčů [3], nabízí svým 100 milionům klientů – retailových, institucionálních i firemních – kompletní škálu spořicích a investičních řešení v rámci aktivní i pasivní správy, v tradičních nebo reálných aktivech. Tato nabídka je rozšířena o IT nástroje a služby, které pokrývají celý hodnotový řetězec spoření. Amundi, dceřiná společnost skupiny Crédit Agricole, kótovaná na burze, v současné době spravuje aktiva v hodnotě více než 2 biliony eur [4].

Díky svým šesti mezinárodním investičním centrům [5], možnostem finančního a mimofinančního výzkumu a dlouhodobému závazku k odpovědnému investování je společnost Amundi klíčovým hráčem na poli správy aktiv. Klienti Amundi využívají odborných znalostí a poradenství 5 500 zaměstnanců ve 35 zemích.

–Adman’s Choice–

[1] Tisková zpráva ze 16.4.2024, https://about.amundi.com. / [2] Zahrnuje schválení regulačních orgánů, souhlas klientů a schválení vydání akcií Victory Capital akcionáři. / [3] Zdroj: IPE “Top 500 Asset Managers” zveřejněno v červnu 2023, na základě spravovaných aktiv k 31. 12. 2022. / [4] Údaje Amundi k 31/23/2023. / [5] Boston, Dublin, Londýn, Milán, Paříž a Tokio.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here