Hypotéky se dál pomalu rozjíždějí. Trend potvrdil i červen

113
hypoteky
Ilustrační foto: Redakce FinTag

Banky a stavební spořitelny poskytly letos v červnu hypotéky za 24,2 miliardy korun. Červnový objem nově poskytnutých hypoték, ne refixace, ve výši 20,2 miliardy korun je nejvyšší v letošním roce. 

A společně s květnem se poprvé po více než dvou letech nachází nad hranicí 20 miliard korun. Data zveřejnil Hypomonitor České bankovní asociace [ČBA], který zachycuje data všech tuzemských bank a stavebních spořitelen poskytujících hypoteční úvěry.

„Poslední čísla z hypotečního trhu potvrzují jeho postupné oživování a objem nových hypoték v posledních měsících patří mezi nejvyšší za poslední dva roky. Za první polovinu roku se poskytl již obdobný objem hypoték jako v první půlce roku 2020, samotný počet hypoték byl však stále o čtvrtinu nižší,“ říká Jakub Seidler, hlavní ekonom ČBA.

Z meziměsíčního pohledu objem poskytnutých hypoték v červnu vzrostl jen o mírných 0,6 procenta. Z meziročního vyjádření růst zpomalil z květnových více než 90 procent na zhruba 70 procent. Za tím ale stojí i vyšší srovnávací základna z loňského roku.

Spolu s cenami nemovitostí přirozeně porostou i ceny nájmů

„Hodnoty z hypotečního trhu letos potvrzují jeho oživování a objemy poskytnutých hypoték se v posledních dvou měsících již dostaly nad úrovně roku 2020,“ uvádí ČBA.

Průměrná hypoteční sazba u nových úvěrů pokračovala v poklesu, který byl však pouze kosmetický, a to z 5,07 na 5,06 procenta. Průměrná výše hypotéky se dále zvýšila na 3,74 milionu korun.

Hypotéky v červnu podrobně

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů poklesla z květnových 5,07 procenta na 5,06 procenta. Rychlost meziměsíčního poklesu se tak oproti předešlým měsícům opět snížila.

„Tento vývoj jde na vrub rozkolísaným tržním úrokovým sazbám, které začaly v polovině března opět růst, a i přes jejich rozkolísanost se pohybovaly na těch vyšších úrovních letošního roku,“ uvádí ČBA.

Průměrná hypotéční sazba – nové obchody

[Zdroj: ČBA]

Hypoteční sazby podle jejích zástupců reagují s několikaměsíčním zpožděním především na vývoj tržních úrokových sazeb delších splatností. Avšak zveřejnění nižší než očekávané červnové inflace vedlo k zesílení sázek trhu na rychlejší pokles úrokových sazeb. A na to zareagovaly sazby delších splatností, které poklesly na nejnižší úroveň od konce března.

Inflace v červnu: Ceny služeb zdražují, co to jen jde

Ve srovnání s minulým měsícem jsou zhruba o 0,5 procentního bodu nižší a jejich průměrná červnová hodnota byla zhruba desetinu pod průměrem letošního roku.

Průměrná velikost hypotéky je na novém rekordu

Průměrná výše hypotéky v květnu pokračovala v růstu, to z 3,63 na 3,74 milionu korun. Od dubna tak průměrná výše hypotéky převyšuje dosavadní rekordní úroveň z listopadu 2021 ve výši 3,46 milionu korun.

Měsíční splátky podle různé výše úroků a délky splatnosti při průměrné hypotéce

Barevný sloupec odpovídá prům. úrokové sazbě za červen letošního roku. / [Zdroj: ČBA]

Dosáhnout na vyšší hypotéku umožňuje postupný pokles hypotečních sazeb či uvolnění takzvaných makroobezřetnostních příjmových limitů ze strany České národní banky společně s postupným růstem reálných příjmů domácností. Výše hypotéky souvisí také s vývojem cen nemovitostí, které byly v 1. čtvrtletí letošního roku o deset procent vyšší, než například v posledním čtvrtletí roku 2021.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here